Gå direkt till innehåll
Trädgårdstips i semestertider

Pressmeddelande -

Trädgårdstips i semestertider

Sommartider är trädgårdstider. Det är nu vi har chansen att njuta av trädgård, kolonilott, balkong och andra härliga gröna rum. Vill vi hämta inspiration finns många spännande parker och trädgårdar att besöka, såväl på nära håll som på semesterresan i fjärran land. Blomsterfrämjandet delar här några trädgårdstips för njutbara sommardagar.

Tomater

Knipsa bort tjuvskott på tomatplantorna och bind upp dem efter hand. Det gör att det inte går åt lika mycket av växtens energi till att bilda nya blad samt att mer ljus når tomterna som hinner mogna i tid. Tomater som inte hinner mogna innan frosten kommer brukar kunna eftermogna inne på fönsterbrädan. Det finns även så kallade busktomater och de behöver inte tjuvas.

Kartgallra

Har du fruktträd på din täppa är det bra att gallra bland äppel- och plommonkarten. Att gallra har många fördelar; mer ljus når de frukter som är kvar vilket gör att de hinner mogna ordentligt och får en fin smak. Kartgallring minskar både risken för att grenar ska bli för tunga och brytas samt för att trädet ska angripas av svampsjukdomar. Allra bästa tiden att gallra äppelträd är när kartfallen är över och karten är ungefär så stora som en valnöt.

Kryddväxter

Har du kryddor i trädgården används de naturligtvis allra bäst färska, för vad smakar bättre än en tomat- och mozzarellasallad med egen basilika eller en mojitos med mynta direkt från balkongen? Vill du spara aromen till resten av året fungerar det också fint att klippa av färska kryddor och frysa in dem i en plastlåda. Det går även att torka kryddväxter, men många tappar då i smak. Rosmarin och salvia går dock utmärkt att torka.

Doftande växter som lavendel och åbrodd är perfekta att torka för att senare använda till doftkuddar i linneskåp och garderober. Testa gärna också att använda kryddor i bröd och kakor, lavendelskorpor och rosmarinbröd smakar till exempel utmärkt.

Blommorna

Putsa överblommade sommarblommor så blommar de längre och ser bättre ut. Vid regnigt väder är det extra viktigt att skaka ner blombladen så att de inte blir liggande på bladverket eftersom det kan orsaka mögelskador.

Tidigblommande perenner kan klippas ner helt och hållet så finns chansen att de blommar om igen och bjuder på ännu ett blomflor. Det gäller till exempel kantnepeta, stäppsalvia och småblommiga penséer.

Klipp också bort blomstänglar och fula blad på till exempel lungört så skjuter de nya skott och ser fräscha och fina ut. Om blomstänglarna klipps bort på koreansk plymspirea fås en mycket bra infattningshäck och ett bra alternativ till buxbomshäck.

Klipp gärna bort blommorna innan de sätter frö om du inte vill ha en naturlig spridning i trädgården. Exempel på perenner som är enorma spridare är daggkåpa, akleja, blågull, stjärnflocka och primula.

Njut inne

När regnet vräker ner är det svårt att njuta fullt ut av trädgården. Plocka då in några sommarblommor och perenner och använd dem som snittblommor. Det är fint att skapa små buketter eller att ställa en grupp med vaser tillsammans. En skål med vatten och några flytande blommor är också urtjusigt.

Fågelbad

Vatten är alltid vackert och vatten med blommor i är ännu vackrare. Ett stort fat eller låg skål är utmärkt som fågelbad. Tänk på att fatet ska vara väldigt grunt vatten för att även bin och humlor ska kunna dricka. Dekorera fågelbadet med blommor och vackra blad från trädgården.

Resa bort?

För att underlätta för den som ska vattna dina växter när du är borta finns några knep att tänka på.

Ta fram en stor bricka och täck botten med wettexdukar. Ställ krukväxterna på brickan utan ytterkruka. Placera brickan på en ljus plats skyddad från direkt solljus. Häll vatten på brickan. Wettexdukaran drar åt sig vatten och blir som vattenmagasin som förser växterna med vatten under flera dagar.

På samma sätt kan du göra i växthuset eller på balkongen, men välj då en större vattenhållande väv som magasinerar vatten.

En husmorsklassiker är att lägga en bit oasis i botten av ytterkrukan och sedan ställa innerkrukan på oasisbiten. Oasisen fungerar som en vattendepå och förhindrar även övervattning.

Ett annat sätt att minska behovet av vattning är att beskära och klippa ner växter. När blommornas grönvolym minskar reduceras också vattenbehovet eftersom de inte avdunstar lika mycket längre. De förbrukar då mindre vatten och växter sedan till sig igen, förhoppningsvis med nya blommor när semestern är slut.

Amplar kan lyftas ner och ställas på ett fat, där är de lättare att vattna och torkar inte ut lika lätt.

Blomsterfrämjandet önskar en skön blommig sommar!

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

Fokus på fuchsia

Fokus på fuchsia

Fuchsia är en härlig växt som många tycker mycket om för de egensinniga blommornas skull. Tidigare var fuchsiorna främst röda och de gavs då namnet Kristi blodsdroppe. I dag finns det fuchsior i mängder av olika färgtoner och det gamla namnet används numera sällan. De fuchsior som går att köpa i butik är främst hybrider mellan olika arter och mångfalden är enorm.

​Odla ätbart!

​Odla ätbart!

Enligt statistik från Jordbruksverket finns det drygt 4,1 miljoner hushåll i Sverige och 43 procent av dem odlar något ätbart! Populärast är äpple, vinbär och gräslök tätt följt av persilja, tomat och rabarber. Det är en lyx att kunna äta sin egenodlade mat och även alla som inte har en trädgård har möjlighet att odla på balkong, fönsterbrädan eller kanske på den gemensamma uteplatsen.

Hjälp bina - bjud på en mångfald av blommande växter

Hjälp bina - bjud på en mångfald av blommande växter

Antalet bin har minskat drastiskt under senare år. Samtidigt vet vi att pollinering av bin är viktig både för ekosystemet och för vår matproduktion. Genom att odla nektar- och pollenrika växter kan vi hjälpa bina. Att tänka blomning istället för ökenlika stensatta ytor med några få vintergröna växter är ett steg i rätt riktning. För visst är det härligt när rabatten surrar av bin och humlor!

Balkong i nyanser av blått

Balkong i nyanser av blått

Blått är flott! Nu är det tid att fixa och göra fint på balkongen inför sommarsäsongen. Här delar vi med oss av lite sköna tips, idéer och bra växter för balkongen. Vi väljer svenskodlade blommor och färgtoner i svala blåa nyanser, toner som för tankarna till hav och molnfri sommarhimmel.

​Tareq Taylors sommarfavoriter

​Tareq Taylors sommarfavoriter

Tareq Taylor är en kock som både bjuder på sig själv och sina recept. Under de 25 år som han har arbetat som kock har han medverkat i olika TV-program såsom Trädgårdsonsdag och Go’ kväll, drivit restauranger samt gett ut kokböcker. Tareq tycker också mycket om växter. Speciellt svag är Tareq för planteringar som är lite vildvuxna och allra bäst tycker han om de växter som går att äta!