Gå direkt till innehåll
Dahlia blommar fin i augusti.
Dahlia blommar fin i augusti.

Pressmeddelande -

Trädgårdstips i augusti

För inte så väldigt länge sedan odlade vi i Sverige för att överleva. Numera är det för de flesta ett kärt intresse som bjuder på mycket glädje. Det är avkopplande och lärorikt, skön träning för kroppen och bjuder på ständiga överraskningar. Ibland blir det precis som man har tänkt sig, men oftast inte! Intresset för att odla har ökat stort i Sverige i år, kanske som en följd av att vi är mer hemma och många har hunnit tänka efter vad som är viktigt. Närodlat och svenskodlat har blivit självklart för många. Vi vill ha det mysigt i våra trädgårdar och intresset för att odla ätbara grödor har ökat mest av allt. Här har vi samlat lite tips på bra trädgårdspyssel i augusti.

Skörda

I augusti är det dags att njuta av det vi sått och planterat under våren. Det är en härlig tid, för vad smakar bättre än nyskördade primörer och kräm kokt av dagens skörd? Eller färska kryddor på pastan med solmogna tomater till? Många gånger får vi otroligt mycket skörd på en och samma gång. Ett tips är att syra sina grönsaker, det är både enkelt och supergott! Att koka sylt och saft eller lämna frukt till sitt lokala musteri är andra bra sätt att ta vara på skörden. 

Många grönsaker är väldigt vackra, som tex mangold och kål, och de passar även utmärkt att samplantera med sommarblommor. Foto: Annika Christensen

Fortsätt att gödsla

Sommarblommor bjuder på färg och skönhet långt in på hösten, men de behöver näring för att fortsätta blomma vackert hela säsongen. Glöm därför inte att vattna dem regelbundet med flytande näringslösning. Det har varit mycket skriverier om ekologiska flytande näringslösningar som innehåller ämnen som kan skada dina växter. Vi rekommenderar att undvika dem tills att det är närmare utrett.

Putsa dina sommarblommor

Vissa sommarblommor släpper själva sina vissna blommor, men hos många sitter de kvar. Genom att putsa och plocka bort överblommade blommor och vissna blad förlänger du blomningstiden och växterna ser mycket fräschare och piggare ut. Vid hög fuktighet är det extra viktigt att inte kronblad ligger kvar på bladen då det lätt bildas gråmögelsvamp. 

Fyll på dina planteringar

Ibland räcker det inte med näring och puts, planeringarna behöver nya växter. Dahlia och bollkryss är exempel på fina växter som du kan komplettera dina krukor och rabatter med när du vill ha mer färg i augusti. 

Dahlior är färgstarka glädjespridare som finns i många olika färgnyanser. Blommorna är enkla eller fyllda och mycket praktfulla. Det finns både lägre och högre sorter, och de högre kan behöva stöttning. Placera dem i ett soligt läge och vattna om det blir torrt.

Dahlior är en av sommarens favoriter, både i rabatten och i sommarbuketten. Foto: Blomsterfrämjandet

Den robusta och formstarka bollkrysantemumen som börjar dyka upp i butikerna är mycket populär. Det är en utplanteringsväxt som tack vare sin starka klotform ger karaktär och struktur. Den finns i många fina färger som lyser upp. Bollkrysantemum trivs i sol till halvskugga i väldränerad jord och vattnas jämnt så att jorden hålls lätt fuktig. Gör sig bra ensam i en kruka eller tillsammans med andra växter i större samplanteringar.

Bollkrysantemum ses oftast som solitär i entrékrukan, men är mycket fin även i större planteringar. Foto: Ulrika Grönlund

En annan favorit som vi vill tipsa om Trädgårdsfägring. Här blandar trädgårdsmästarna själva växter som passar ihop, och som konsument kan man välja att köpa färdigkomponerade krukor alternativ ett brätte med olika växter som passar ihop. Mixerna innehåller ofta både prydnadsgräs, bladväxter och blommande växter. De som säljs nu under sensommaren håller sig fina hela hösten, och även på vintern om du har en bas av prydnadsgräs och bladväxter. Hittar du inte det i din trädgårdsbutik be dem att ta hem. Garanterat en succé med en personlig touch!

Trädgårdsfägring kan innehålla många olika härliga kombinationer. Här en skön mix med bland annat palettblad, rabattlobelia, fingerborgsblomma, fjäderborstgräs, lavendel, kokardblomster, solhatt, hybridmejram, spetsmössa, alunrot, japanskt blodgräs och riddarsporre. Fotograf: Linda Lomelino

Klipp och njut även inne

Har du överdådig blomning ute, ta in lite av blomningen och njut av blommorna även inne. Ståtliga solrosor, väldoftande luktärter och färgglada dahlior är några av favoriterna.  Andra trevliga blommor till snitt som dessutom håller bra i vasen är sommarmalva, sommaraster, lejongap och sommarslöja. Pelargoner i olika färger i små vaser gör sig ypperligt på en bricka. 

Fler tips och information hittar du på Blomsterfrämjandets hemsida www.blomsterframjandet.se

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300