Gå direkt till innehåll
Sommarblommor firar Sveriges nationaldag

Pressmeddelande -

Sommarblommor firar Sveriges nationaldag

Nu kan vi låta dörrar och fönster stå öppna och gå ut och in lite som vi känner för.  Frostnätterna har lagt ner sina vapen och vi vågar plantera sommarblommor i krukor och rabatter. Den 6 juni är det så klart gula och blå färger som gäller!

Sommarblommor i mängder! Blomsterhandeln förvandlas plötsligt till godisbutiker med långa rader av färgstinna frestelser. Till Sveriges nationaldag flaggar vi för husarknappar och lobelia. Gör det vackert och stämningsfullt inför den 6 juni men tänk många veckor framåt - detta är två lättskötta och tåliga utplanteringsväxter som blommar och blommar fram till första frosten. 

Husarknappar, Sanvitalia procumbens, kallas även minisolros tack vare de små, runda och klargula blommorna. Plantan blir tät och frodig, nästan som en boll och ca 20 cm hög. Husarknapparna älskar så klart sol men klarar utmärkt av att stå även i halvskugga.

En jämbördig partner till husarknapparna är lobelian, Lobelia erinus, som blommar i princip var du än placerar den, i sol som skugga, så länge nattfrosten är helt över. Lobelia finns både som hängande och som kantväxt, utmärkt i krukor, urnor eller som marktäckare i rabatten. Till nationaldagen bjuder lobelian på precis rätt himmelsblå färg men den finns även i vitt och rosa.

Husarknappar och lobelia planteras i grundgödslad, bra planteringsjord och vill som alla sommarblommor ha god dränering. Göd en gång i veckan under hela säsongen - det enklaste och bästa är att använda flytande gödning som tillförs vid vattning.

För publicering i juni månad.

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300