Gå direkt till innehåll
Semesterkänsla hemma! Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe
Semesterkänsla hemma! Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Pressmeddelande -

Skapa ditt eget semesterparadis med pelargoner

Så här skapar du ditt eget blomsterparadis!

Kommer du att tillbringa årets bästa tid hemma? Då är pelargoner ett bra val för att skapa rätt semesterstämning! Här visar vi några blommiga platser med lättskötta pelargoner och avslöjar varför pelargoner är ett perfekt val för alla som föredrar att tillbringa soliga sommardagar med att koppla av snarare än att arbeta i trädgården.

Vem vill inte ligga här på sina lediga dagar. En kall dricka och en ljudbok i lurarna och pelargoner, semestern är räddad. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Medelhavsstämning med pelargoner

Blotta åsynen av pelargoner framkallar en semesterstämning. Detta är knappast förvånande, eftersom dessa färgglada krukväxter är vanliga i de södra delarna av Europa. Tack vare sitt sydafrikanska ursprung tål de intensiv sol. Inte ens extrem värme och tillfällig torka påverkar pelargonerna. I kombination med andra sol- och värmeälskande växter som palmer, oliv- eller citronträd skapar de en medelhavskänsla som kan konkurrera med alla semestermål i söder.

För att skapa ett riktigt semesterparadis i din trädgård, eller på din balkong eller terrass kan du komplettera med rottingmöbler, färgglada kuddar, en hängmatta och mysiga filtar till ditt vardagsrum utomhus.

Snickra en egen bänk för en härlig strandfeeling. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe


Gör-det-själv-möbler och hemgjorda planteringskärl

De som föredrar att tillbringa den bästa tiden på året hemma investerar ofta mycket tid och kärlek i utformningen av sina uteplatser. Hemgjorda möbler och planteringskärl är mer än bara dekoration. De gör din uteplats unik och skapar en inbjudande och mysig atmosfär. Det bästa är att du kan designa allt exakt efter din egen smak.

Den handgjorda bänken påminner om en traditionell bänk vid havet. Den skapar skydd mot väder och vind och blir den perfekta platsen för skön avkoppling i din trädgård. Färgglada pelargoner i krukor och korgar tillsammans med dekorativa tillbehör skapar semesterkänsla.

Snittpelargoner, placerade i vaser på en hylla ger en extra dos blomstermagi. Att klippa eller plocka pelargonblommor till vaser är inga problem eftersom det stimulerar växterna att producera nya blommor.

En egen liten pysselhörna i trädgården. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Pelargoner: mycket blommor för liten prestation

Pelargoner är det perfekta valet för alla som föredrar att tillbringa soliga sommardagar med att koppla av snarare än att arbeta i trädgården. De blommar rikligare och längre än nästan någon annan sommarblomma och är förvånansvärt anspråkslösa och tåliga. Massor av ljus, regelbundet vatten och mycket näring är allt pelargoner behöver för att fortsätta producera nya blommor från vår till höst.

Men vad händer med all blomsterprakt om du vill åka bort några dagar och det inte finns någon som tar hand om dina växter? Eftersom pelargoner kan lagra mycket fukt i sina stjälkar och blad kan de lätt klara sig utan vatten i några dagar. Men regelbunden vattning uppmuntrar naturligtvis nya blommor att bildas. Automatiska bevattningssystem och fönsterlådor med reservoarer minskar mängden vattning som krävs och ser till att dina pelargoner hålls i bästa möjliga skick, även när du är borta under långa perioder. Att tillfälligt placera pelargoner i skuggan minskar också behovet av vattning. Är du borta under en längre tid kan du klippa ner pelargonerna en bit eftersom de oftast växer tillbaka ännu starkare än tidigare efter beskärning.

Pelargoner samplanterade med lavendel och silvernjurvinda.

Pelargonium för Europe

Pelargonium for Europe är ett marknadsföringsinitiativ av de europeiska pelargonodlarna Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Selecta One och Syngenta Flowers. Initiativet grundades 2016 med syfte att långsiktigt främja och säkra försäljningen av pelargon i Europa. Kampanjen pågår nu i 22 länder. I Bulgarien, Kroatien, Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern har marknadsföringsåtgärderna fått stöd av EU sedan 2023 som en del av kampanjen "Stars Unite a Europe in Bloom".

Presskontakt:

PfE kontakter i Sverige är Blomsterfrämjandet:

ulrika@blomsterframjandet.se och malin@blomsterframjandet.se


Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll