Gå direkt till innehåll
Margerit är en härlig sommarblomma.
Margerit är en härlig sommarblomma.

Pressmeddelande -

Sju sorters blommor till Midsommar

Midsommar är en avde största och mest firade högtiderna i Sverige. Firandet går långt tillbaka itiden och kommer av ett högtidlighållande av ljuset, sommaren och växtligheten.Förr ansågs Midsommarnatten full av magiska krafter och övernaturliga väsen.Även växtligheten ansågs ha magiska krafter denna natt och därför varmidsommarnatten lämplig för att samla läkande växter och spå framtiden.

Ettsätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att plocka sju sortersblommor för att lägga under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får mandå se vem man ska leva sitt liv med.

Enligttraditionen skulle man plocka blommorna under tystnad och klättra över sjugärdsgårdar.

Idagens samhälle är denna tradition svår att leva upp till. Istället tipsar viom sju sorters härliga blommor som hör sommaren till. Om de har magiska krafterpå Midsommarnatten kan vi inte lova, men de har alla egenskaper som passar brai den svenska sommaren.

Margerit, Argyranthemum frutescens

Margeritenmed sina prästkragelika blommor är för många sommarblomman nummer ett.Vanligast är de vita sorterna med gul mitt, men under desenaste åren har mycket hänt på förädlingssidan och det finns mängder av finablomfärger. Sorterna'Sofiero' och ’Stor Svensk' är klassiska margeritsorter som härstammar frånplantor från 1905.

Blomstertobak, Nicotiana xsanderae

Blomstertobakär charmiga blommor som ofta bjuder på en fantastisk doft. Blomstertobak finnsi många olika färger och framförallt är det de vita som doftar gott. Specielltgott doftar blommorna på kvällen och natten. Placeradärför gärna blomstertobaken nära uteplatsen så du kan njuta av dess doft.

Blomstertobakär en otroligt lättskött växt; den är vind-, tork- ochvädertålig och klarar till och med lätt frost på hösten. Plocka dock gärna bort vissna blommor.

Dahlia, Dahlia

Dahlian är en gammalkulturväxt som åter blivit populär. De karaktäristiska blommorna finns imängder av olika färgnyanser: rosa, rött, orange, lila, vitt och gult. Om trädgårdenblivit för grön är dahlior den perfekta lösningen, de ger energi ochfestkänsla. Dahlior som köps i kruka blir mellan 20 och 50 cm höga. Växtsättetär robust vilket gör att de också passar utmärkt i blomsterbuketten.

Dahlian vill inte stå för tätt ihop medandra växter, utan trivs bäst med luft och utrymme omkring sig.

Lavendel, Lavandula

Lavendelbjuder precis som blomstertobaken på härlig doft. Den är ljuvlig och lockar till sig fjärilar och bin.Halvutslagna blommor och blad kan torkas och användas i exempelvis doftpåsar.Helst vill lavendel stå relativt torrt och på en plats som badar i sol.

Småpetunia, Calibrachoa 

Småpetunia är en perfekt växt för allaamplar, terrass- och fönsterlådor. De små trumpetformade blommorna finns imånga olika färger och bjuder på månader av överdådig blomning.  Dessutom kräver småpetunia inte mycketskötsel eftersom de är självrensande. På senare år har det kommit många finakombinationer, t.ex. TRIXI som består av ett antal olika färger i en och sammakruka.

Tvillingsporre, Diascia barberae

Tvillingsporre är en annanperfekt ampelväxt från Sydafrika.  Denförsta tiden växer den upprätt för att sedan övergår i ett mer hängandeväxtsätt. Tvillingsporre blir en härlig färgklick oavsett om den används i ensamplantering, hängande i en ampel eller som kantväxt. Namnet kommer av attblomman har två små sporrar på undersidan.

Lobelia, Lobeliaerinus

Lobelian finns i både rosa,vita och blå nyanser. Framförallt är det den himmelsblå som många förknipparmed svensk sommar då den går ton i ton med den svenska flaggan.

Liksom småpetunia ochtvillingsporre passar lobelian perfekt i ampel, men även i krukor, urnor ellersom marktäckare i rabatten.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300