Gå direkt till innehåll
Säsongsinspiration november -	vackra amaryllisar och bedårande julrosor

Pressmeddelande -

Säsongsinspiration november - vackra amaryllisar och bedårande julrosor

Dovt, murrigt och mörkt – ja, november kan ibland kännas väl mycket höst! Men genom att omge oss med blommor, växter och ljus tillför vi både kroppen och själen glädje och värme. Så låt oss hylla hösten med varma brasor, levande ljus och massor av härliga växter.

Växter som är roliga så här års är de underbara amaryllisarna. För att få dem i blom till advent och jul är det en god idé att börja drivningen nu. Annars kan man köpa redan färdigdrivna och njuta av deras fantastiska blomning.

För utomhuskrukan och entrén rekommenderar vi de populära julrosorna. Julrosen är en fantastisk perenn som bjuder på sagolik blomning när det är som mörkast hos oss! Julrosen fungerar också fint inomhus, framförallt som snitt.

Amaryllis, Hippeastrum x hortorum

Att följa en amaryllis från lök tills dess att den börjar blomma är en fantastisk upplevelse som dessutom är näst intill omöjligt att misslyckas med! Ur den stora löken sträcker sig kraftiga blomstänglar och tjocka knoppar bildas som till slut slår ut i magnifik blomning.

Amaryllis är en lökväxt och lökarna kommer främst från Sydamerika eller Holland. På amaryllis har omfattande förädlingsarbete gjorts och de blommor som odlas idag är till största del hybrider.

Det råder en viss förvirring kring namnet. Hippeastrum är växtens vetenskapliga namn, medan amaryllis är det svenska namnet vi använder i dagligt tal. Dock finns en annan lökväxt med ursprung i Sydafrika vars vetenskapliga namn är Amaryllis. Den heter på svenska kapamaryllis och har fler, men mindre blommor på en lång stängel. Varför Hippeastrum i stora delar av världen kallas för amaryllis är oklart, men klart förvirrande...

Amaryllis finns i mängder av olika färger; röda, vita, rosa eller tvåfärgade. De eleganta blomklockorna ger växten dess eleganta och praktfulla utseende. I regel är det så att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare drivs den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare temperatur gör att knopparna och blommorna håller sig längre.

Amaryllis ska endast vattnas sparsamt och helst i krukans kant eftersom löken inte mår så bra av att vara blöt. Jorden kan därför vara ganska torr.

Inredningstips med amaryllis:

Förväxta amaryllisar får långa stjälkar som gör att hela blomman lätt välter. Använd då istället blommorna som snitt. Blommorna är hållbara och de kan placeras i en vacker vas: ensamma eller tillsammans med andra snittblommor. Mycket tjusigt är också att hänga amaryllisar upp och ner, i ett fönster, över matbordet eller kanske i ljuskronan. Amaryllisstjälken fylls då med vatten, vilket gör att blommorna håller sig fräscha länge.

Ett annat alternativ är att sätta amaryllisen i tunga krukor, då förhindrar man att de välter. Det finns också olika typer av stöd.

Placera flera olika amaryllisar på rad eller i en grupp. Det gör inget om de har kommit olika långt i sin blomning, det är vackert att avnjuta såväl blomning som knoppstadiet.

Låt löken stå i en amarylllisvas av glas så man ser de vackra rötterna. Undvik dock för mycket vatten, annars kan löken ruttna.

Arbeta med en grupp likadana vaser eller krukor och placera amaryllisen tillsammans med annat vackert höst- och adventspynt. Kanske en glasskål med nypon, stenar, ett vackert ljus eller varför inte några guldfiskar?

Plocka olika typer av mossa och lägg ovanpå amaryllislöken för ett mjukare utseende.

Konsten att få amaryllis att blomma om:

Vill du få amaryllisen att blomma om skär du av överblommade blommor och låter sedan stängeln få vissna ner. Låt därefter amaryllisen växa som en krukväxt. Vattna och gödsla fram till september då löken behöver en period av vila för att blomma om. Förvara löken torrt och svalt. I november tar du fram löken igen och planterar om den i god jord.

Övrigt

Det finns även fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen i handeln. Namnen är mycket talande; fjärilsamaryllis har fjärilsliknande blommor medan spindelamaryllis har spindelliknande blommor.  Fjärils- och spindelamaryllis har mindre lökar.

Julros,  Helleborus

Julros är en fantastiskt perenn som blommar mitt i vintern när det är som mörkast. Hur många andra perenner gör det?

Det finns många olika julrosor. Förutom den vanliga julrosen består Helleborus-släktet av 20 andra arter och dessutom mängder av hybrider (korsningar). Alla blommar tidigt, även om många är aningen senare i starten än vår vanliga julros vars vetenskapliga namn är Helleborus niger.

Julrosen, Helleborus niger, har vita blommor och är den vanligast förekommande julrosen hos oss. Den kan börja blomma i november, eller vänta till februari-april, beroende på vädret. Blommorna är otroligt vackra och har ofta rosa skiftningar på utsidan. Ögat är grönt och de många ståndarna gör att blommans mitt ser lite gul ut. Höjd ca 30 cm.

Tjusiga hybriderna finns också i Helleborus x hybridus (hybridkomplex med orientalis

m fl). De har stora, lätt nickande blommor i de mest varierande färger. Vitt och rosa liksom rött i nyanser från ljusrött till nästan svart. Eller gräddgult och blågrått! Dessutom har de i många fall effektfulla prickar på blommans insida, mönstret varierar från planta till planta.

De flesta julrosor har dessutom ett vackert, vintergrönt bladverk.

I takt med att julrosornas ökat i popularitet har det också blivit vanligare att man plockar in perennen och använder den som krukväxt inomhus.

Vill man använda julrosor inomhus är det allra vackraste att lägga julrosorna i en skål med vatten och låta dem flyta omkring uppåtvända. Man ser då de vackra blommorna, som utomhus ofta döljs av det glansiga gröna bladverket. Att sätta julrosorna i en liten vas är också fint. Använd gärna en halv dos snittblomsnäring i vattnet.

Används julrosen som krukväxt inomhus står den sig inte lika länge som utomhus, men genom att placera den så svalt som möjligt kan blomningen förlängas. Utomhus varar blomningen mycket länge, ofta ett par månader.

Har man använt julrosorna som krukväxter inomhus kan de sedan ställas svalt och därefter planteras ut i trädgården. Julrosorna trivs bäst i vandrande skugga och i ett vindskyddat läge. Jorden bör helst vara väldränerad, djup, mullrik och gärna kalkhaltig. Den bör inte torka ut under soliga sommardagar. Julrosor bör helst inte flyttas för ofta eftersom det tar några år innan de blommar efter omplantering. Dela och plantera helst på våren.

Tips i november

Eftersom dagarna är korta och ljuset svagt kan många krukväxter se lite risiga ut. Placera dem så ljust som möjligt och var sparsam med vattningen. Ta bort de delar av växterna som inte är fina. 

Fortsätt mata småfåglarna, eller sätt igång om du ännu inte börjat. Fåglarna är goda vänner i kampen mot trädgårdens ohyra, men de behöver hjälp för att klara sig igenom vintern.

Räfsa bort blöta löv från gräsmattan men låt det vara lite ”risigt” i rabatterna, det skyddar växterna och är perfekt för övervintrande igelkottar.

Plantera vitlök.

Nu behöver vi ljus – ös på med stearinljus!

 

 

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300