Gå direkt till innehåll
En flätad bricka med tätt packade röda julstjärnor. Ett lysande presenttips till dem som älskar det naturliga. Välj olika nyanser av röda julstjärnor med varierande bladformer för att skapa dynamik till ditt arrangemang.
En flätad bricka med tätt packade röda julstjärnor. Ett lysande presenttips till dem som älskar det naturliga. Välj olika nyanser av röda julstjärnor med varierande bladformer för att skapa dynamik till ditt arrangemang.

Pressmeddelande -

Så här tar du hand om din julstjärna på bästa sätt!

Färgprakt långt in på det nya året.

Om du tar hand om dina julstjärnor på rätt sätt kan du njuta av dem i många månader framöver. Deras magnifika högblad, som finns i många färger, former och storlekar, sätter en distinkt prägel i alla rum och skapar en mysig känsla under grå vinterdagar. Trädgårdsmästare kan knepen för att hålla dina julstjärnor friska och starka så att de behåller sina lysande färger långt in på det nya året.

Köp växter med störst chans att klara sig

Den vilda formen av våra julstjärnor har sitt ursprung i Mexiko. I det tropiska klimatet i detta centralamerikanska land växer de till meterhöga buskar. Dagens framodlade sorter har kvar sitt ursprungliga behov av ljus och värme. Mörker, drag och kyla är förödande för julstjärnor. Så redan när du köper dem, se till att växterna står på en lämplig plats. Julstjärnor som placeras i ett mörkt hörn av en butik, ett dragigt entréområde eller utomhus i temperaturer under 15°C tappar vanligtvis sina blad inom några dagar och dör ofta kort därefter. Du kan känna igen en frisk julstjärna med störst chans till ett långt liv på dess kraftiga och täta blad som inte har några skador och knoppande gulgröna blommor i mitten av de färgade högbladen. Jorden ska varken vara uttorkad eller genomblöt.

Slå in och gå snabbt hem

Efter köpet, slå in din julstjärna väl och ta hem den snabbt. De flesta affärer som säljer växer erbjuder gratis omslagspapper för att skydda dina växter under transport. Glöm inte att använda dig av detta vid utomhustemperaturer under 15°C. Även vid högre temperaturer skyddas inslagna julstjärnor också från drag. Ju fler lager papper du lindar runt din växt desto bättre skyddar du den. Vid minusgrader linda även in krukan eftersom varken den eller jorden ger tillräckligt skydd för de känsliga rötterna. Om du transporterar din julstjärna i bilen, undvik långa stopp under frostiga dagar. Utan värme i bilen blir det snabbt för kallt– och inte ens väl inlindade växter överlever detta en längre stund.

Vänj din växt långsamt vid den nya temperaturen i sin omgivning

När du kommer hem tar du bort pappret från din julstjärna. För att göra övergången från kallt till varmt så stressfri som möjligt för växten är det bäst att inte flytta den direkt till ett varmt rum. Om möjlig kan julstjärnan först stå i ett något svalare men ljust rum för att acklimatisera sig i lugn och ro. Flytta den sedan till sin slutliga plats efter några timmar.

Välj en lämplig plats

Den perfekta platsen är ljus, varm och skyddad från drag och stora temperaturförändringar. Till exempel är en plats bredvid ytterdörren inte lämplig. Den idealiska rumstemperaturen är mellan 15-22°C. I princip är det inget fel att placera sin julstjärna bredvid ett välisolerat fönster. Det är dock viktigt att flytta den till en skyddad plats när du vädrar så att den inte blir utsatt för drag. Julstjärnor gillar det varmt, men inte för varmt. En plats bredvid ett element eller en spis är inte idealisk, eftersom julstjärnor reagerar lätt på höga temperaturer genom att tappa sina blad. I grund och botten, ju varmare det är, desto mer vatten behöver växten.

Vattna måttligt och regelbundet

Julstjärnor tål lätt torka bättre än för mycket fukt. Först när översta jorden har torkat är det dags att vattna. Insidan av rotklumpen ska aldrig torka ut. Det är omöjligt att ge ett exakt svar på hur ofta man bör vattna. Förutom temperatur i rummet och luftfuktighet är till exempel krukans storlek också en viktig faktor. Minijulstjärnor i 6 cm krukor behöver vattnas oftare än växter i 12-13 cm krukor på grund av mindre jordvolym.

Julstjärnor kan vattnas uppifrån, underifrån eller genom nedsänkning. Använd helst alltid rumstempererat vatten. Vid vattning uppifrån, ge små mängder, varannan till var tredje dag tills rotklumpen är jämnt fuktig utan att vara helt genomblöt. När du vattnar underifrån, häll vattnet i ytterkrukan eller på fatet. Jorden kommer att absorbera så mycket som julstjärnan behöver. Fortsätt att tillsätta vatten tills rotklumpen är genomblöt och vätskan ligger kvar i fatet. Slutligen kan du även sänka ner den nästan torra rotklumpen i vatten helt tills vattnet slutar bubbla. Lyft sedan snabbt upp julstjärnan, låt den rinna av och sätt tillbaka plantan i krukan, gör detta cirka en gång i veckan. Med alla tre metoder är det viktigt att hälla bort överflödigt vatten från fatet eller krukan inte mer än 15 minuter senare för att undvika övervattning och rotskador.

Följ dessa råd så kommer du att kunna njuta av färgglada julstjärnor långt in på det nya året.

Presentidéer i massor av variationer med julstjärnor

Blommor gör människor glada och det är därför de är populära som presenter året runt. Julstjärnan finns i ett brett utbud av färger, former och storlekar och fungerar lika bra som krukväxter och snittblommor. Det betyder att gör-det-själv-idéerna och arrangemangen du kan göra med julstjärnor är mycket varierande. Här delar vi med oss av presentidéer med julstjärnor som ger färg och glädje i de mörkare månaderna och som säkerligen kommer att glädja alla blomsterälskare.

Krukor av nötter


Nötter är lika stor en del av advent och jul som julstjärnor. Dessa dekorativa frukter med sina hårda skal är inte bara ett populärt snack, de är också perfekta för hantverk. De kan tex användas för att göra dekorativa DIY krukor. Till denna dekorativa kreation behöver du blandade nötter, en limpistol, limstavar, provrör, tallkvistar, små kottar, knappnålar och julstjärnor.

Så här gör du: Limma ihop nötterna så att de bildar ett avsmalnande torn med en öppning i mitten för ett provrör. Låt limmet torka och dekorera sedan nöttornet med kottar, knappnålar och kvistar av tall. Fyll slutligen provröret med vatten och sätt i en snittad julstjärna. Tips: Direkt efter du snittat julstjärnan, doppa julstjärnans stjälk i varmt vatten (ca 60°C) i några sekunder och sedan i kallt vatten. I rent vatten håller den sig fin i upp till två veckor.

Julstjärna i gosig outfit

Mysiga fleeceöverdrag förvandlar vanliga krukor och glasvaser till charmiga prydnader för julstjärnor eller ljus. För denna enkla återbruks-present behöver du gamla planteringskärl eller glasvaser, textil med en mysig känsla, sax, limpistol och limstavar, knappar, julstjärnor och ljus.

Så här gör du: Klipp textilen något längre än längden på din vas/krukas omkrets. Använd lim för att fästa tyget på dina behållare och dekorera dem med knappar. Sätt slutligen julstjärnan eller ljuset i krukan. Tips: För en mer färgglad look, välj ljusa textiler med matchande ljus och julstjärnor.

Julstjärnor i stilleben med bricka för alla smaker


En bricka med dina favoritjulprydnader tillsammans med en julstjärna skapar snabbt ett vackert stilleben eller en present som du enkelt kan anpassa till vilken smak och inredningsstil som helst. Retrofans kommer att älska detta arrangemang i nyanser av rött och guld. En handfull juldekorationer i vintagestil ligger på en lyxig bricka bredvid en knallröd julstjärna i en guldkruka.Detta naturliga arrangemang på en rektangulär träbricka består av ett antal kottar och bruna glasvaser, fyllda med snittade röda julstjärnor, en stjälk av prydnadsäpple och vintergröna kvistar. Tips: Kombinera julstjärnor med olika formade högblad för att göra ditt arrangemang ännu mer intressant. På bilden bredvid är det tvåfärgade julstjärnor i rosa och cremefärg i olika storlekar. Dessa tillsammans med ljus, kulor och förgyllda kottar på en rund träbricka bildar en ensemble som är både elegant och harmonisk.

En flätad bricka med tätt packade röda minijulstjärnor. Ett lysande presenttips till dem som älskar det naturliga. Den passar också perfekt med den trendiga cottagecore-stilen. Välj olika nyanser av röda julstjärnor med varierande bladformer för att skapa dynamik till ditt arrangemang.

Blomsterarrangemang med julstjärnor


I stället för en krukväxt eller en bukett kan du också glädja blomsterälskare med ett blomsterarrangemang. Snittade julstjärnor är ett idealiskt val för detta. De håller sig fräscha i upp till två veckor om du direkt efter du snittat julstjärnorna doppar stjälkarna i varmt vatten (ca 60°C) i några sekunder och sedan i kallt vatten.

Här en skål dekorerad med julstjärnor, förgyllda kvistar, ett ljus och julgranskulor för att skapa en festlig stämning. Detta eleganta arrangemang går snabbt att skapa: Blötlägg stickmassa och lägg det i skålen. Vira tråd kring ljuset och fäst det i stickmassan tillsammans med förgyllda kvistar och snittade julstjärnor. Slutligen, avsluta ditt arrangemang med julkulor.

Rosa snittade julstjärnor gör detta arrangemang till en vacker present såväl som en romantisk mittpunkt i vintertider. Du kan göra den här på nolltid: blötlägg stickmassan och lägg den i en skål. Sätt fast ljuset och fixera det i mitten. Stick sedan ner tallgrenar och snittade julstjärnor runt ljuset. Färdigt!

En avlång trälåda fylld med röda minijulstjärnor, ilex, tallkvistar, mossa och kottar är en riktig pärla. Detta arrangemang i lantlig stil är perfekt för att dekorera fönsterbrädor, skänkar och bord. Och är en utmärkt present.

För mer information och massor av dekorativa idéer med julstjärnor besök www.starsforeurope.com/se/.


Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) är marknadsföringsinitiativet från de europeiska julstjärneodlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp Plants och Syngenta Flowers. Initiativet grundades år 2000 med syftet att främja och säkra en långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SfE-verksamhet finns för närvarande i 22 europeiska länder. Från 2021 till 2024 stöds marknadsföringsaktiviteter av EU som en del av kampanjen "Stars unite Europe" i sju länder: Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Sverige och Spanien.

Bilderna är kostnadsfria att använda under förutsättning att bilden har byline "Stars for Europe". Skicka gärna en kopia.


Presskontakt:

Malin Hidesäter malin@blomsterframjandet.se
Jenny Ivarsson jenny@baskern.se
www.blomsterframjandet.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818

Relaterat innehåll