Gå direkt till innehåll
Att samplantera grönsaker, kryddväxter, sommarblommor och perenner är både vackert och gott! Foto: Erika Wallin
Att samplantera grönsaker, kryddväxter, sommarblommor och perenner är både vackert och gott! Foto: Erika Wallin

Pressmeddelande -

​Odlingsinspiration från Chelsea Flower Show

Är du sugen på att odla dina egna grönsaker och kryddor? Du är inte ensam! Att odla själv är populärt och allt fler vill kunna äta närodlat. Har du inte fönsterbrädan och uterummet fullt av frösådder är det ändå inte för sent, de flesta grönsaker och kryddväxter finns att köpa som fördrivna i garden center och trädgårdsbutiker.

Förra veckan arrangerades den stora trädgårdsmässan Chelsea Flower Show i London. Där fanns inspirerande montrar som visade på smarta lösningar för grönsaks- och kryddväxtodling, även för den som inte har så gott om plats. Här delar vi med oss av några idéer som fungerar utmärkt både på balkongen, den lilla uteplatsen och i trädgården.

Gardening Will Save The World – urban pallkrageodling

Att odla i pallkrage är ett enkelt och praktiskt sätt att odla speciellt om du bor i stan. Det är lätt att lyckas och fungerar även om du inte har möjlighet att plantera direkt i jorden.

På Chelsea Flower Show fanns Ikea och Tom Dixon på plats och de tog pallkrageodlingen till nya dimensioner. Namnet på deras monter var Gardening will save the world och den visade på möjligheter till en mer hållbar urban stadsodling genom att kombinera modern teknik med odling i pallkragar. I montern hade pallkragar placerades på EUR-pallar så att de kom upp en bit, vilket även gör att de kan stå på asfalt eller en hårdgjord yta. Pallkragarna hade sedan ställts på en metallkonstruktion och staplats på varandra för att skapa höjd. En minivariant av en pallkrageodling i olika nivåer kan byggas hemma. Odlingen kan byggas upp mot en vägg eller vara helt fristående och fungerar lika bra på innergården och uteplatsen som på balkongen. När konstruktionen är klar fylls pallkragarna med jord av hög kvalitet och grönsaksplantorna planteras ut. Blanda gärna grönsaker, kryddväxter och ätbara blommor för ett vackert resultat. När du har skördat kan luckorna som uppstår när en planta har ätits upp snabbt fyllas igen, antingen med dina egna frösådder eller inköpa fördrivna plantor från duktiga svenska trädgårdsmästare.

Boktips

Vill du odla i pallkrage har Eva Robild gett ut två utmärkta böcker som hjälper dig att komma igång; Odla i pallkrage och Maxad skörd i din pallkrage.

Ätbara odlingsväggar – perfekt för små ytor

I den montessoriinspirerade trädgården The Montessori Centenary Children’s Garden av Jody Lidgard på Chelsea Flower Show fanns ett annat roligt sätt att odla grönsaker och kryddväxter på – vertikalt! När platsen är begränsad är vertikal odling ett förträffligt sätt att spara plats och frigöra golvytor på. Fiffiga väggodlingskonstruktioner kan köpas i olika trädgårdsbutiker, de finns till exempel som färdiga moduler som kan kombineras, odlingssäckar i nivåer och väggspaljéer som krukor och balkonglådor kan hängas på.

Ätbara väggodlingar har fördelen att vara både vackra och goda på en och samma gång. I den montessoriinspirerade montern blandades grönsaker och kryddväxter även med ätbara sommarblommor. Här drogs även småplantor upp som en del i undervisningen för att tydliggöra sambandet mellan odling och mat för barn. Precis som i pallkragarna kan luckor i väggplanteringen fyllas igen när någon planta har ätits upp.

Blanda grönsaker, blommande sommarblommor och perenner

Sommarblommor och perenner är även lämpliga att samplantera med grönsaksplantor och kryddväxter i rabatter, balkonglådor och krukor. Tänk bara på att inte blanda växter som har allt för skilda krav på vatten och ljus. Vattenälskare ska helst bo ihop med andra törstiga växter etc.

Så lyckas du

Här kommer några generella tips för att lyckas med odling av grönsaker och kryddväxter:

  1. Oavsett vad du väljer att odla bör alla grönsaksplantor som köps som fördrivna i butik planteras om i större krukor när de kommer hem. Kryddväxter som står i lite större krukor i garden centret klarar sig bättre, men också de mår många gånger bra av att få växa till sig i en större kruka. Lyft försiktigt växten ur krukan och se hur rotsystemet ser ut, syns alla rötter tydligt är det dags för en större kruka.
  2. Plantera alltid grönsaker och kryddväxter i behållare som har hål i botten så att överskottsvatten kan rinna av.
  3. Nästan alla grönsaker och kryddväxter trivs bäst om de står i ett varmt och soligt läge. Vid samplantering ska därför alltid de högre växterna stå mot norr så de inte skuggar de lägre.
  4. Grönsaksplantor behöver näringsrik jord och näring under hela säsongen för att utvecklas väl och ge rikliga skördar.
  5. Olika växter har olika behov och krav. Medan till exempel tomater gärna ska planteras djupt så att nya rötter kan utvecklas från stammen vill gurka inte stå djupare än de stått i plantskolan. Läs därför på vilka behov olika växter har eller fråga i ditt garden center!
  6. Många grönsaksplantor behöver bindas upp för att utvecklas bra - tomater, gurka och högväxta bönor blir till exempel bäst med stöd.
  7. Förutom en ljus och varm placering är det klokt att välja en plats åt dina ätbara växter där du enkelt kommer åt dem, kanske på trappen eller utanför köksfönstret. Då går det lätt att klippa några grenar och skörda ofta!
  8. Samla gärna regnvatten och vattna dina odlingar med, det är både det bästa för växterna och för miljön. Regnvatten innehåller dock ingen näring så glöm inte att tillföra växtnäring.

Lycka till!

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden