Gå direkt till innehåll
​Nu levereras säsongens första julstjärnor!

Pressmeddelande -

​Nu levereras säsongens första julstjärnor!

Nu levereras säsongens första julstjärnor! Knappt fyra miljoner julstjärnor odlas i Sverige och andra veckan i november börjar de lämna växthusen för att skeppas ut till landets butiker. Odling av julstjärnor har en lång historia och julstjärnan är för de svenska trädgårdsmästarna en av vinterns viktigaste kulturer.

Att odla julstjärnor är inget hastverk och redan i juli-augusti startar trädgårdsmästarna odlingen. För att julstjärnan ska utveckla sina färgglada högblad krävs rätt temperatur samt att dagsljuset under en tid är kortare än 12 timmar. Odlarna skapar dessa förutsättningar i sina växthus och sedan behöver julstjärnan ytterligare ett par månader i växthus innan den lyser upp i butikerna.

Den vanligaste färgen på julstjärnan är utan tvekan olika nyanser av rött. Utvecklingen går mot allt mörkare röda nyanser och intresset för mörka nästan lite vinfärgade sorter ökar.

På god andra plats kommer de vita stjärnorna som blivit allt populärare på senare år. Vita julstjärnor går av tradition mer åt lime eller kräm, men förädlingen de senaste åren har varit inriktad på att ta fram allt vitare sorter.

Det finns även ett stort spännande utbud av andra färgnyanser; kanel, aprikos, rosa, melerade, spräckliga, tvåfärgade – ja, i princip allt man kan önska sig. Bland de udda färgerna har de kanelfärgade sorterna utmärkt sig och ökat mest de senaste åren. Även glittrade julstjärnor har blivit mycket populära, framförallt bland barn och ungdomar.

Julstjärnornas utseende varierar stort vad gäller högbladens form; vissa har klassiskt stjärnformade högblad, medan andra nästan är rosformade. Julstjärnor finns i många olika storlekar, från små ministjärnor till rejäla solitära plantor. Här går utvecklingen mot större storlekar och många väljer att istället för ett par stycken stjärnor köpa en stor.

Försäljningen av julstjärnor startar i början av november och är som störst veckan runt advent. Beroende på väder och vind kan dock toppen förskjutas närmare julhelgerna.

Vill du komma i kontakt med en odlare av julstjärnor för att göra ett reportage hjälper vi dig gärna att hitta en odlare nära dig.

För mer information och inspiration om julstjärnor, besök

www.stars-for-europe.com eller www.blomsterframjandet.se

Här hittar du också bilder för gratis nerladdning.

Användning av text och bilder är gratis vid omnämnande av Blomsterfrämjandet/Stars for Europe; var god förmedla en kopia.

Presskontakt:

Blomsterfrämjandet

Livlandsgatan 111

122 37 Enskede

info@blomsterframjandet.se

www.blomsterframjandet.se

Malin Hidesäter 0736 58581 & Erika Wallin 0708 690567

Skötselfilm

Inspirationsfilmer

Alla filmer hittar du på YouTube, sök MyPoinsettia och välj Sweden.

Ämnen

Taggar


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare information, bilder 0736-585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Presstexter, hemsida 0708690567

Relaterat material