Gå direkt till innehåll
Intresset för den nyare aprikosfärgade höststjärnan ökar. Foto: Annika Svegin
Intresset för den nyare aprikosfärgade höststjärnan ökar. Foto: Annika Svegin

Pressmeddelande -

Nu levereras de första höststjärnorna

I mitten av september är det premiär för försäljning av svenskodlade höststjärnor.

Höststjärna är egentligen en tålig julstjärna, som finns till försäljning tidigare på säsongen än julstjärnan och i olika härliga färgnyanser som passar under hösten. Höststjärna finns i rent vitt, många olika nyanser av rosa samt varmt aprikosfärgade toner.

-Försäljningen av rosa och vita sorter är stabil, medan intresset för den nyare aprikosfärgade höststjärnan definitivt är på uppgång, berättar Patrik Vilsmyr som arbetar som marknadschef på Mäster Grön, Sveriges största leverantör av kruk- och utplanteringsväxter.

Ett av de företag som odlar höststjärnor är Tågerups Trädgård utanför Helsingborg.

-Vi odlar både vanliga jul- och höststjärnor och rent produktionsmässigt är det ingen större skillnad, berättar Johan Fogelberg som är trädgårdsmästare på Tågerups Trädgård.

Ett hav av olika höststjärnor lyser upp inne i växthuset. Foto: Annika Svegin

Trädgårdsmästarens bästa tips för att lyckas

Höststjärnor anses däremot av många som lättare att lyckas med än julstjärnor. Johan tror främst att det beror på årstiden, för i början av hösten är ljuset starkare och vädret mildare än senare på hösten. Eftersom höststjärnan, precis som julstjärnan har sitt ursprung i Mexiko, uppskattar den solljus och värme. För att lyckas med höststjärnan tipsar Johan om att:

  • Vattna regelbundet men låt alltid jorden torka upp mellan vattningarna. Hellre lite för lite, än lite för mycket vatten!
  • Tillför en svag dos näring i vattnet.
  • Undvik att placera höststjärnan i drag och utsätt den inte för minusgrader.

Höststjärnan behöver regelbunden vattning, men jorden ska alltid torka upp mellan vattningarna så att det inte blir för blött. Foto: Åsa Myrberg

Placering

Höststjärna används framförallt som krukväxt inne. Den är tacksam eftersom den trivs bra både på fönsterbrädan och en bit in i rummet, tex på matbordet eller soffbordet. Höststjärnan fungerar också utmärkt i uterum och på inglasade balkonger.

Tips! Höststjärna är fin som snittblomma! Skär av en stjälk från din planta och sätt i en liten vas.

Sparar du höststjärnan efter blomning kommer den att utvecklas till en frodig grön bladväxt. Den går utmärkt att ha utomhus på sommaren och är du ambitiös kan du med hjälp av kortdagsbehandling få den att utveckla färgade högblad även kommande höst.

Höststjärnan kan även placeras en bit in i rummet, tex på matbordet eller soffbordet. Foto: Emilia Ahlgren

Kul att veta

Höststjärnan ser precis som namnet antyder ut som en stjärna. De färgade bladen i stjärnan liknar kronblad, men de är i själva verket något som kallas för högblad. De verkliga blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen. Det finns dels höststjärneserien Princettia som inkluderar de rosa och vita sorterna, dels sorten Autumn Leaves som har aprikosfärgade högblad.

Det vetenskapliga namnet på höststjärna är Euphorbia pulcherrima. Euphorbia betyder en buske med mjölksaft och pulcherrima mycket vacker.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300