Gå direkt till innehåll
​Miljoner mammor att gratulera!

Pressmeddelande -

​Miljoner mammor att gratulera!

Söndagen den 31 maj är en dag för Sveriges 2,8 miljoner kvinnor och deras drygt 5,9 miljoner barn att fira tillsammans. I Sverige har vi uppmärksammat Mors dag sedan 1919 och ända sedan dess har den varit förknippad med blommor. I slutet av maj finns ett härligt utbud av försommarens blomsterprakt och det finns få saker som förmedlar kärlekens budskap på samma vis som en levande planta.

Enligt statistik från SCB kan 2,8 miljoner mammor i Sverige bli uppvaktade på Mors dag. De allra flesta av mammorna har två barn medan en av fyra mammor har ett barn. Nästan 300 mammor har fler än tio barn! Av alla mammor som kan fira på söndag är det ca 50000 som gör det för första gången.

Oavsett ålder, antal barn, biologiska, bonus eller adopterade, så är Mors Dag en dag som alla kan fira. En dag att visa sin mamma extra uppskattning och skämma bort henne en smula. En klassisk och alltid lika uppskattad present är blommor och vi ger här några tips på fina morsdagspresenter som passar olika personligheter.

Balkongväxter – för den pyssliga mamman

Många har franska balkonger och vanliga balkonger som står sorgligt tomma och trista. En härlig morsdagspresent är att ge mamma blommor till balkongen och såklart allra helst plantera dem tillsammans. Härliga balkongväxter i maj är hortensia, pelargoner och kryddväxter. För att få så bra resultat som möjligt ska balkonglådan ha en rejäl jordvolym. Det är snyggt att komplettera planteringen med något som hänger ner över balkongkanten, t.ex. murgröna, silvernjurvinda eller slideranka.

Mårbackapelargon ’Farbror Harald’ – för den inredningsintresserade mamman

Pelargonen är Sveriges populäraste krukväxt, älskad av de allra flesta. En klassisk favorit som passar såväl i den modernaste lägenhet som i det lilla torpet på landet är Mårbackapelargonen. Välj gärna ’Farbror Harald’ som är den äkta Mårbackapelargonen, gammal, välkänd och älskad med ett charmigt lite spretigt växtsätt och ljuvt rosa blommor. Ståndarna är rosa med rostfärgat pollen och blomsamlingarna bjuder på en underbar lyster. Lika snygg på fönsterbrädan som på köksbordet.

Krukväxt på burk – för den coola mamman

En cool krukväxt för den urbana mamman är kornettblomman. Kornettblommans blommor sitter på långa graciösa stänglar som gör att det ser ut som om blommorna svävade över bladen. Blommorna är otroligt vackra, trattformade och finns i många olika nyanser av rött, vitt, violett, blått och rosa samt fantastiska tvåfärgade kombinationer. Placerad i en konservburk fås en skön kontrast mellan rå aluminium och den levande blomman. Andra roliga blommor för storstadsmamman är gerbera och begonia, samt gröna bladväxter placerade i spännande kärl.

Ampel – för den trädgårdsintresserade mamman

Utbudet av amplar är enormt i slutet av maj och det är en fin present till mamman som tycker om att vara ute och pyssla i sin trädgård eller på balkongen. För bästa resultat välj en ampel med mycket jordvolym och placera den så att inte vattningen glöms bort. Klassiker i ampel är surfinia, småpetunia, lobelia, hängpelargon och snöflinga. Inte riktigt lika vanliga men otroligt fina i ampel är också svartöga, begonia och femtunga. Ampel med smultron och jordgubbar är inte bara vackert utan också gott att äta…

Glöm inte kort och kasse…

Ett fint kort, handskrivet eller inte, men några ärliga tankar uppskattas av mammor. Extra fint blir det att välja en vacker kasse eller ett tjusigt papper att vira in blomman i.

För publicering inför Mors Dag

Fler bilder finns i vårt pressrum. 

Ämnen

Taggar


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare information, bilder 0736-585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Presstexter, hemsida 0708690567

Relaterat material

Relaterade nyheter