Följ Blomsterfrämjandet

Många möjligheter med blomsterlökar i kruka

Pressmeddelande   •   Mar 18, 2013 07:30 CET

Det finns många sätt att använda blomsterlökar i kruka för att sätta färg på våra hem. Främst används drivna blomsterlökar inomhus, men de fungerar också ypperligt att använda ute i trädgården. När nätterna blir mildare och temperaturen håller sig runt nollstrecket är det dags att göra fint även utomhus!

Börja med att plantera blomsterlökarna i närheten av huset där du kan se dem även om du vistas inomhus. Bredvid ytterdörren, på ett trädgårdsbord, på balkongen och utanför köksfönstret är bra ställen att börja på. Inledningsvis är det bäst att plantera blomsterlökarna i krukor, korgar eller andra kärl. Senare på säsongen kan du plantera blomsterlökarna direkt i rabatten där det finns någon lucka som behöver fyllas ut.

Perfekta val i början av säsongen är pärlhyacinter och Narcissus ’Tête-à-Tête’. Båda kommer garanterat bjuda på många veckor med härlig färgprakt eftersom svala utomhustemperaturer gör att blomningen varar i flera veckor. Glöm inte att vattna dem regelbundet, eftersom de flesta lökväxter behöver mer vatten än vad det normalt regnar på våren.

Även om lökväxter trivs vid låg temperatur ska man se upp om det varnas för stark kyla.  Rör det sig om många minusgrader ska lökväxterna flyttas in alternativt täckas med granris. En bra idé är att ställa lökarna i en lätt kruka som enkelt kan lyftas ut och in, om kung Bore slår till! Är det bara lätt frost klarar lökväxterna det bra. De kan se lite groggy ut på morgonen, men piggnar snabbt till under dagen.

Ett stort plus med de färdigdrivna lökarna är att de i de allra flesta fall är samma sorter som de vi har i trädgården. Spara därför lökarna när de blommat över, men glöm inte att vattna lökarna i väntan på att de ska planteras ut. Plantera ut dem i trädgården när vädret tillåter. På så vis kan du njuta av dem år efter år!

För publicering våren 2013


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Bifogade filer

Word-dokument

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.