Gå direkt till innehåll
Månadens blomma - juli 2012

Pressmeddelande -

Månadens blomma - juli 2012

Månadens blommor i juli är två härliga sommarblommor som båda ger färg och karaktär till planteringar. De är även perfekta till snitt om vädret inte tillåter oss att avnjuta dem utomhus…

Sommarrudbeckian är en fantastisk blomma som lyser upp med olika nyanser av gult och daggsalvian bidrar med friska blå nyanser.

Sommarrudbeckia, Rudbeckia hirta

Sommarrudbeckior är utplanteringsväxter som blommar länge, från mitten av sommaren tills frosten tar dem. Blommorna är stora och prästkrageliknande, och de blommar i lysande färger. Det finns både enkel- och dubbelblommande sorter.

Sortutbudet är rikt och det finns alltifrån kompakta låga sorter till högre och lite rangligare. De högre sorterna kan behöva bindas upp om de är utsatta för vind.

Sommarrudbeckia trivs i soligt läge och vill ha regelbunden vattning. De är mycket tåliga och kan planteras ut i nästan alla lägen.

De låga sorterna fungerar utmärkt att plantera i krukor, antingen tillsammans med andra växter eller som solitär. Både de låga och höga sorterna gör sig utmärkt i rabatten och sommarrudbeckian passar också förträffligt att använda till snitt. Stjälkarna är styva och de pryder vilken sommarbukett som helst.

Sommarrudbeckian är en mycket hållbar sommarblomma som blommar och ger glädje långt in på hösten.

Daggsalvia, Salvia farinacea

Daggsalvia är ett perfekt val om man vill locka fram fjärilar och humlor! Den blommar tacksamt från juli tills frosten tar den och den är omgiven av insekter som ger liv till planteringen.

Daggsalvia betraktas i Sverige som ettårig, fast den egentligen är perenn. Den trivs bäst i näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Är jorden kalkrik är det en bonus. Läget ska vara varmt och så soligt som möjligt.

Vanligtvis blommar daggsalvian med blåa spiror, men det finns även vitblommande namnsorter. Bladverket är silvrigt grönt.  

Daggsalvia passar perfekt som kantväxt till rosor och i perennrabatten, i krukor tillsammans med andra sommarblommor och som snittblomma i sommarens buketter.

Månadens blomma blir Säsongsinspiration

Ett önskemål har varit att flytta fokus från enskilda växter till växter lämpliga för aktuell säsong. Från och med augusti kommer vi därför att ersätta Månadens blomma med Säsongsinspiration. Vår målsättning är att inspirera och informera om fler växter i säsong och med större fokus på olika användningsområden.

Så se fram emot Säsongsinspiration augusti!

Ämnen

Taggar


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare information, bilder 0736-585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Presstexter, hemsida 0708690567

Relaterat material