Gå direkt till innehåll
Ljuvlig hortensia

Pressmeddelande -

Ljuvlig hortensia

En blommande hortensia är helt enkelt oemotståndlig, den är både modern, elegant och ljuvligt romantisk, allt på en och samma gång. Hortensior som är i blom spelar huvudrollen var de än placeras. De är mycket vackra att placera i vita eller grå krukor med rena linjer, men de är också vackra att ställa i en charmig trä- eller zinklåda.

Vanligtvis säljs hortensior i färgerna rosa, blått eller vitt. Det finns både hortensior med runda blomställningar och sk lace-cuptyper. Lace-cuptyper har små blommor i mitten som kantas av högblad (vilka man lätt kan förväxla med blommor).

För att hortensior ska trivas bäst bör man undvika att placera dem i direkt solljus eller för varmt. Ju svalare de står desto bättre. Hortensians jord bör alltid vara fuktig, men växten ska inte stå i vatten. Gödsla gärna med svag dos näring i vattnet under hela växtperioden.

Efter blomningen kan hortensior planteras ut i trädgården eller i kruka på balkong eller altan. Hortensian övervintrar utmärkt på en sval (ca 5 °C) plats, t.ex. i ett frostfritt garage eller jordkällare. I zon I-II kan man plantera ut hortensian på en skuggig till halvskuggig plats i trädgården.

Många har blivit överraskade när de planterat ut en vackert klarblå hortensia i trädgården och plötsligt upptäcker att den har blivit rosa.  Detta beror på att hortensians blomfärg styrs av jordens pH-värde. Vid ett relativt högt pH-värde, ca 6–7, blir blommorna rosa, och vid ett lägre pH-värde, ca 5–5,8, blir de blå. Trädgårdsjord har vanligtvis ett relativt högt pH-värde vilket innebär att om man vill ha blå hortensior krävs att de planteras i en jord med lågt pH t.ex. rododendronjord.

För publicering i februari-maj


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300