Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Krukväxternas Dag firar vi den 17 mars

Växter kan odlas på många olika sätt: ute i trädgården, på balkongen eller kolonilotten. Men det är inga växter som vi kommer så nära som de vi har inomhus, våra krukväxter. Vi ser dem i sovrumsfönstret när vi vaknar, i köket när vi äter frukost och när vi slappar i vardagsrummet på kvällen är de också med oss. Många utvecklar relationer till sina krukväxter och alla växter har sin egen historia. Det kan vara en ärvd växt, en present från en kär vän eller en stulen och insmugglad stickling från fjärran. Men även en monstera inköpt i matvaruaffären blir med tiden en egen personlighet.

När vi sköter om våra krukväxter; planterar om dem, beskär dem och ger dem vatten, näring och kärlek, får det oss att må bra. Och ju mer vi ägnar våra krukväxter uppmärksamhet, desto bättre svarar de. Det är inget fel i de lättskötta växterna som bara behöver vatten en gång i månaden, men inget går upp emot stoltheten när man lyckas få sin azalea att överleva år efter år eller när julstjärnan åter blommar till jul efter att ha åkt in och ut ur garderoben hela hösten!

För att ge våra krukväxter den uppmärksamhet de förtjänar viger Blomsterfrämjandet den 17 mars i år till krukväxterna och för oss blir det krukväxternas alldeles egna dag!

Maj-Lis Petterson är hortonom och växtexpert och hon delar med sig av sig av sju bra krukväxtråd.

1. Titta hur rötterna ser ut

Mars är en utmärkt tid att titta lite närmre på sina krukväxter. Många gånger läser man att alla krukväxter ska planteras om varje år, men det tycker jag är överdrivet och ibland kan det till och med vara skadligt. Om rotsystemet är svagt kan för mycket ny kall jord göra mer skada än nytta. Lyft därför ut krukväxten ur krukan och se hur rötterna ser ut. Är det bara rötter och ingen jord är det läge att plantera om i en större kruka. Ett alternativ är att fylla på med lite ny färsk jord i toppen av krukan.

2. Vattna rätt

De flesta krukväxter mår bra av regelbunden vattning. En halvtimme efter att du vattnat dina krukväxter är det bra att kolla så att det inte står kvar vatten i botten av ytterkrukan eller på fatet. Häll i så fall bort överflödigt vatten. Under den gångna halvtimmen har växten hunnit suga upp det vatten den behöver. Innan krukväxter vattnas igen bör jorden ha hunnit torka upp något. Ju varmare temperatur du har inomhus desto snabbare torkar växterna.

Är du osäker kan du sticka ner ett finger i jorden och känna efter. För att utveckla gröna fingrar, krävs lite jord under naglarna.

3. Se till att dina krukväxter får näring

Alla krukväxter mår bäst av att regelbundet vattnas med svag näringslösning. Du kan jämföra med oss människor, näring är växternas mat. Speciellt viktigt är det att tillföra näring under vår- och sommarhalvåret. Med svag näringslösning så menas 1-2 ml växtnäring per liter vatten. Ett kryddmått är detsamma som 1 ml.


4. Duscha och putsa

Genom att regelbundet ta in dina krukväxter i duschen och skölja av dem får du betydligt piggare växter. Med tiden fastnar damm och smuts på bladen och genom att duscha bort det ser de både fräschare ut och mår bättre. Genom att duscha plantorna kan du även minska problem med spinnkvalster och bladlöss. Putsa också bort vissna blad och torra grenar, det ger ett piggare intryck.

5. Inred med växter

Genom att inreda dina fönsterbänkar med krukväxter får du ett charmigare, mer inbjudande och trevligare hem. Utgå från växtplatsen och välj växter därefter. Fönster med gott om ljusinsläpp men utan stark sol är i regel enklast. Har du ett fönster i mörkt norrläge eller öppet söderläge är urvalet mer begränsat. Att placera växter längre in i rummet går bra om ljusinsläppet är tillräckligt, men om det är ont om dagsljus krävs i regel växtlampor.

Att blanda amplar med krukor och bygga olika nivåer är ett utmärkt sätt att variera sig.



I den här filmen visar blomsterkreatör Minna Mercka Schmidt hur du kan inreda med växter.


6. Komplettera med växter i säsong

Komplettera med krukväxter i säsong för att få in mer blomning och färg. Utmärkta krukväxter i mars är vårazalea, hortensia, engelsk pelargon, primula, kornettblomma och saintpaulia. Ibland kallas blommande säsongsväxter slit-och-slängväxter, men med rätt omvårdad kan många av dem bli långlivade. När hortensian har blommat över kan den till exempel planteras ut i trädgården, i zon 1 och 2, och blomma vidare där. I övriga delar av landet ska hortensiorna övervintra svalt i krukor över vintern.


När hortensian har blommat över kan den till exempel planteras ut i trädgården, i zon 1 och 2, och blomma vidare där. I övriga delar av landet ska hortensiorna övervintra svalt i krukor över vintern.

7. När olyckan är framme – växtdoktorn hjälper dig

God omvårdad till trots, ibland trivs inte våra krukväxter. Bladspetsarna kan torka in, bladen gulnar och trillar av, knoppar torkar in och ibland dör hela växten. Ofta är det ljuset som saknas i kombination med för varmt och torrt inomhusklimat. Andra gånger kan det vara ohyra i form av till exempel löss och kvalster. På Blomsterfrämjandets hemsida finns många råd samlade under Växtdoktorn. För den som tycker att det är intressant och vill veta mer tipsar jag också om min bok ”Skydda dina krukväxter”.

Information om krukväxter hittar du på Blomsterfrämjandets hemsida.

Lycka till!





Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300