Gå direkt till innehåll
​Den 12 december firar vi Julstjärnans Dag. Blomsterfrämjandet har träffat floristen och blomsterinspiratören Karl Fredrik på Eklaholm som ger sina bästa julstjärnetips.
​Den 12 december firar vi Julstjärnans Dag. Blomsterfrämjandet har träffat floristen och blomsterinspiratören Karl Fredrik på Eklaholm som ger sina bästa julstjärnetips.

Pressmeddelande -

Julstjärnans Dag firas den 12 december

Den 12 december firar vi Julstjärnans Dag. Blomsterfrämjandet har träffat floristen och blomsterinspiratören Karl Fredrik på Eklaholm som ger sina bästa julstjärnetips.

Julstjärnor som snittblommor är både effektfullt och trendigt

-Under ett par års tid har vi sett ett lite trevande försök att använda julstjärnor som snittblommor, men nu kommer det brett. Att använda julstjärnor som snittblommor är både snyggt och effektfullt. Det är dessutom smart om du har en julstjärna som börjat tappa blad eller om en gren har brutits av, då kan du recykla krukväxten som snittblomma! tipsar Karl Fredrik.

Skötsel av julstjärnor

Karl Fredrik menar att de flesta julstjärnor faktiskt inte är så känsliga som många tror. I alla fall inte de stjärnor som håller hög kvalitet och är odlade under bra förutsättningar. Det viktigaste är vattningen, ingen julstjärna gillar vare sig att stå med alltför blöta fötter eller att torka ut.

-Det enklaste sätter och som jag själv alltid gör, är att doppa julstjärnan snabbt ett par sekunder i ljummet vatten, 1-2 gånger per vecka beroende på hur varmt det är inomhus. Jordklumpen ska inte bli genomvåt, bara snabbt ner och sedan upp igen, förklarar Karl Fredrik.

Variera tema efter tycke och smak

Vita linnedukar, röda och vita julstjärnor, kottar och kanelstänger hör den traditionella julen till och passar den som gillar klassisk stämning. Karl Fredrik betonar dock att det inte måste vara så på jul. Det går lika bra att jobba med andra teman som passar en själv. Till exempel har Karl Fredrik skapat en härlig julstjärnemiljö med inspiration från Marrakech. Dukar och mattor i varma toner av saffran och kanel blandas med julstjärnor i olika färgnyanser som för tankarna till en stjärnklar natt i norra Afrika.

Avskalat behöver inte vara sparsmakat

I Sverige är det många som uppskattar en sval och ljus inredningsstil. Färgvalet till jul går då gärna i vita blommor och grön mossa. Här kan det dock vara effektfullt att leka med antalet och ett större antal vita julstjärnor ger en härlig effekt i ett annars avskalat hem.

Ny tvist

-I år slår jag ett slag för att komplettera den fina buketten med jultulpaner på middagsbordet med några julstjärnor som snittblommor, avslutar Karl Fredrik.

Tips för att lyckas!

Julstjärnor som används som snittblommor håller sig fina i ungefär 2 veckor om de behandlas korrekt. När du vill använda julstjärnan som snitt gör så här: Skär av kvistar från julstjärnan. Doppa sedan snittytan i 60 grader varmt vatten ett par sekunder och därefter i kallt vatten. Det stoppar mjölksaften och hindrar den från att sippra ut.

Inspiration och bilder

Mer julstjärneinspiration hittar du på https://www.facebook.com/Julstjärna

Bilder laddar du ner som vanligt via Blomsterfrämjandets pressrum: http://www.blomsterframjandet.se/press/#/ eller på www.starsuniteeurope.eu.

Användning av text och bilder är gratis vid omnämnande av Blomsterfrämjandet/Stars for Europe; var god förmedla en kopia.

Presskontakt:

Blomsterfrämjandet, Livlandsgatan 111, 122 37 Enskede, info@blomsterframjandet.se

Malin Hidesäter 0736 585 818 & Erika Wallin 0708 690 567

Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) är ett marknadsföringsinitiativ som initierades av de europiska julstjärneförädlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp och Syngenta, med stöd från MNP Flowers. Initiativet togs år 2000 och målet är att stödja och säkerställa en långsiktig julstjärneförsäljning i Europa. Aktiviteter inom SfE förekommer för närvarande i 16 europeiska länder. I Tyskland, Frankrike, Polen och Sverige stöds marknadsaktiviteterna av EU inom kampanjen "Stars Unite Europe"

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

Relaterade event