Gå direkt till innehåll
Följ våra råd så kommer du att lyckas med dina julstjärnor!
Följ våra råd så kommer du att lyckas med dina julstjärnor!

Pressmeddelande -

De 6 vanligaste misstagen med julstjärnor – så undviker du dem

Skötseltips för julstjärnor

Tillhör du dem som har misslyckats med julstjärnor? Har den fina julstjärnan som du valde i butiken tappat bladen, blivit gul eller hängig när den väl kommit hem? Lugn, vi hjälper dig att lyckas! Julstjärnan är en växt som kräver lite extra kärlek och omvårdnad för att trivas. Följ våra råd så kommer julstjärnan att stråla hela advent! En av förklaringarna till att julstjärnor inte alltid trivs är att de kommer från Mexiko och egentligen är anpassade till ett varmt och soligt klimat.

1. För kallt i butiken

Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför exemplar som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.

Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har plantan inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått.

2. Julstjärnan blir kall på vägen hem

Om det är kallt ute när julstjärnan ska transporteras hem är det risk för att köldskador uppstår på vägen hem. Se därför till att julstjärnan är väl inpackad under transporten. Några lager tidningspapper fungerar fint.

3. För mörk placering

En julstjärna som placeras för mörkt trivs dåligt. Istället vill den stå ljust och i normal rumstemperatur. Söder-, väster- och österfönster fungerar utmärkt. Den ideala temperaturen är plus 20 grader.

Ska julstjärnan placeras långt in i rummet kan det vara bra att ge lite extra ljus från en växtlampa.

4. För mycket vatten

När det handlar om vattning av julstjärnan gäller ”less is more”: små regelbundna doser av ljummet vatten är bra. Vattna gärna med svag näringslösning så håller färgen längre. Undvik "våta fötter" där kvarstående vatten finns kvar i ytterkrukan eller fatet. Häll alltid av överflödigt vatten och låt jordytan torka ut lite mellan vattningarna.

5. För lite vatten

Glömmer du att vattna julstjärnan visar den tydligt sitt missnöje genom att sloka med bladen. Vattna upp den igen och om inte cellerna eller rötterna har skadats kommer den att resa sig igen. Det finns numera fina självvattnade glaskulor som du kan sätta i krukan om du vet med dig att du är dålig på att komma ihåg att vattna. Minijulstjärnor som står i små krukor behöver vattnas oftare än de som står i större krukor. Ta gärna en titt på dem varje dag och känn efter om jorden är lagom fuktig.

6. Dragigt och kallt läge

Julstjärnor tycker inte om när det drar kallt. Trivs inte din julstjärna trots att den står ljust och får lagom mycket vatten kan du prova att flytta den till en mer skyddad och dragfri plats. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element.

Film och instruktioner

För att hjälpa dig ytterligare har vi tagit fram enkla skötselanvisning samt en skötselfilm. Lycka till!

Ladda ner skötselinstruktioner här:

Se skötselfilm och dela den gärna!

För mer information och inspiration om julstjärnor, besök

www.stars-for-europe.com eller www.blomsterframjandet.se

Här hittar du också bilder för gratis nerladdning. Användning av text och bilder är gratis vid omnämnande av Blomsterfrämjandet/Stars for Europe; var god förmedla en kopia.

Presskontakt:

Blomsterfrämjandet, Livlandsgatan 111, 122 37 Enskede, info@blomsterframjandet.se

Malin Hidesäter 0736 585 818 & Erika Wallin 0708 690 567

Stars for Europe

Stars for Europe (SfE) är ett marknadsföringsinitiativ som grundades av de europeiska julstjärneförädlarna Dümmen Orange och Selecta One, och som stöds av Beekenkamp B.V. och MNP Flowers. Initiativet skapades år 2000 med målet att främja och säkerställa långsiktig europeisk julstjärneförsäljning. Stars for Europe-aktiviteter förekommer idag i 16 europeiska länder. I Sverige och fem andra länder stöds marknadsaktiviteterna av EU inom kampanjen "Stars Unite Europe".

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll

För mer information om julstjärnor besök www.stars-for-europe.com

​Nu startar säsongen för höstens- och julens stjärnor

Nu är det dags för de första höststjärnorna att lämna växthusen. Höststjärna, eller Princettia som den också heter, har blivit en mycket populär höstblomma. Några veckor senare står de klassiska julstjärnorna på tur att lämna odlarna för att distribueras till butiker runt om i landet.

Det finns julstjärnor för alla smaker.

Det finns en stjärna för alla

Under årets två sista månader syns de överallt – julstjärnorna. Mångfalden av julstjärnor är så stor att det finns sorter för alla inredningsstilar och smaker. Klassiska julstjärnor är röda och vita och säljs i krukor som är mellan 11 till 13 cm i diameter. Men det finns också bedårande minijulstjärnor, stora busklika exemplar och uppstammade stjärnor.

Festliga juldekorationer med julstjärnor.

4 inspirerande juldukningar i olika stilar

​När familj och vänner samlas till julens fester är det roligt att överraska med en fin borddukning. Att duka med blommor gör alltid bordet extra festligt och till julens högtider tycker vi att julstjärnor passar allra bäst. De stjärnformade blommorna ger dukningen ett festligt och välkomnande uttryck. Här visar vi exempel på fyra olika stilar.​

​När barndomsdrömmar blir sanna

Advent och jul är speciella händelse under året som många längtar efter och ser fram emot. Då är det tid för önskningar, traditioner och julpyssel och tid för vänner och släktingar att hinna träffas och umgås. Speciellt barnen älskar traditionerna och stämningen runt julen.

​Den 12 december firar vi Julstjärnans Dag. Blomsterfrämjandet har träffat floristen och blomsterinspiratören Karl Fredrik på Eklaholm som ger sina bästa julstjärnetips.

Julstjärnans Dag firas den 12 december

​Den 12 december firar vi Julstjärnans Dag. Blomsterfrämjandet har träffat floristen och blomsterinspiratören Karl Fredrik på Eklaholm som ger sina bästa julstjärnetips. Julstjärnor som snittblommor är både effektfullt och trendigt