Gå direkt till innehåll
Internationella kvinnor med lyskraft

Pressmeddelande -

Internationella kvinnor med lyskraft

Den 8 mars firas den internationella kvinnodagen runt om i världen. Från början var den internationella kvinnodagen en socialistisk kampdag, med fokus på kvinnors rättigheter och den brist på jämställdhet som råder i samhället. I dag har internationella kvinnodagen i många länder mist sin politiska innebörd och mer blivit en dag då kvinnor uppmärksammas och hyllas, likt mors dag eller alla hjärtans dag.

Blomsterfrämjandet väljer att dagen till ära lyfta på hatten för alla fantastiskt vackra pelargoner som förärats med olika kvinnonamn. I mars är utbudet av pelargoner stort och det finns många sorter att välja bland i handeln. De flesta sorter i affären säljs dock inte under sitt rätta namn utan heter till exempel bara engelsk pelargon eller zonalpelargon.

Pelargonen är en blomma som passar både ute och inne. Den kan faktiskt också användas som snittblomma trots att detta inte är särskilt vanligt.

Pelargoner är mycket tacksamma eftersom de klarar torka bra och är lätta att lyckats med. Bäst trivs de i ett varmt och soligt söderfönster med gott om plats, men de fungerar även i andra väderstreck och gör sig perfekt i en vacker kruka på köksbordet. När risken för frost är över kan du plantera ut din pelargon i en kruka i trädgården eller ställa ut den på balkongen.

Vildväxande pelargonarter finns huvudsakligen i Sydafrika, Madagaskar och Australien och där växer de som buskar. Hos oss i Sverige blommar pelargonerna vanligtvis från tidig vår till sen höst med enkla eller fyllda blommor. Pelargoner kan dock blomma i princip året om bara ljuset är tillräckligt starkt. Genom att placera pelargonerna på en sval plats, till exempel i ett inglasat uterum eller balkong, och tillsätta extra ljus i form av en växtlampa eller liknande, bjuder de på riklig blomning även under vinterhalvåret.


Ämnen

Taggar


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare information, bilder 0736-585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Presstexter, hemsida 0708690567

Relaterat material