Gå direkt till innehåll
 Guldkorn bland nyheterna på Elmia Garden

Pressmeddelande -

Guldkorn bland nyheterna på Elmia Garden

Hortensia Magical® Four seasons

Hortensia Magical är en ny serie av utvalda hållbara hortensior som passar både inne på fönsterbrädan och ute i krukor på balkongen och i trädgården.

Blommorna är extremt hållbara. De kan blomma upp till fem månader och skiftar efterhand färg. Färgspektrat är brett och går från limegrönt, ljusrosa/blått till starkrosa/blått och så över till lite dova hösttoner. Det är de härliga färgskiftningarna som gett sortserien dess namn Four Seasons eller fyra årstider.

Hortensiaserien är speciell och sorterna passar utmärkt att ge bort som presenter. Hållbarheten inne är suverän och ute i krukor i trädgården tål de både sol, regn och nattfrost. De fungerar dessutom utmärkt som snitt.

Albuca spiralis ´Frizzle Sizzle´

Albuca spiralis ´Frizzle Sizzle´ är en krukväxt med ett utseende utöver det vanliga! Det är en nyhet i svensk odling, men redan Carl von Linné kände till sorten så helt ny är den inte. Det är en iögonenfallande växt som växer upprätt och snabbt med tjocka blad, hoprullade som korkskruvar. I mitten kommer en ca 20 cm hög, rund och kal stjälk med ca 20 gröngula, nickande, starkt krydd-doftande blommor.

´Frizzle Sizzle´vill stå i full sol eller möjligen i lätt skugga. Växten tillhör hyacintfamiljen och trivs bäst i sval temperatur samt i väldränerad, sandblandad jord. Det är en suckulent, så vattna inte förrän jorden torkat - ju torrare jord desto lockigare blad. Vintertid ska plantan stå i ett soligt fönster inne eller vilande på frostfri plats. Till våren kan rhizomerna delas för förökning och planteras om. En växt att bli glad av och en perfekt present.

Tomat ’Ponchi-re’ och chilipeppar i sorter

Innovativa svenskodlade tomat- och chiliplantor som går att odla och skörda inomhus året om! Tomaten är av småfruktig cocktailtyp och passar till mellanmål eller i sallad. Chilipeppar finns i olika styrkor, till de hetare räknas ’Hot Banana’, ’Hot Burrito’, ’Hot Joker’, ’Hot Tomato’, ’Hot Carrot’, ’Jalapeno’ och ’Golden Cayenne’. De är inte bara dekorativa utan går att använda i matlagning, inte minst i förkylningstider som dessa!

Det finns också mildare sorter och de samlas i snackserien och heter ’snack orange’, ’snack red’ och ’snack yellow’.

Tomat- och chiliplantorna placeras med fördel i närheten av köket eller matplatsen; fönsterbrädan, köksbordet och köksön är perfekta platser!

Sedum makinoi 'Kosmosje'

Sedum makinoi 'Kosmosje' är en fantastiskt lättskött, tålig och långlivad växt som passar till ungdomsrummet! Det är en suckulent som lagrar vatten och näring i de förhållandevis tjocka bladen. 'Kosmosje' vill stå mycket ljust, även i full sol. Den ska vattnas sparsamt, vintertid i kallt rum behövs nästan inget vatten alls. Tillsätt gärna svag näringslösning i vattnet från vår till höst. Planteras om på våren i låg, vid, väldränerad kruka med lerhaltig, sandblandad jord. Unga plantor är i regel vackrast.

Calibrachoa x hybrida Chameleon

Calibrachoa x hybrida Chameleon är en helt ny serie av småpetunia som finns i sex olika färger. Det som är unikt med sorterna i serien är att de skiftar i färg precis som en kameleont. Färgskiftningarna styrs främst av ljus och dagslängd. Sorterna gör sig utmärkt i urnor, amplar, balkonglådor och andra sommarplanteringar där de blommar rikligt från maj till oktober. Alla småpetunior trivs i full sol och i väldränerade jord. Vattna rikligt men låt jorden torka lätt mellan vattningarna. Blommorna behöver inte putsas, de vissna blommorna faller själv av. Kan klara någon minusgrad på hösten men övervintrar inte utomhus.

Ämnen

Taggar


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare information, bilder 0736-585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Presstexter, hemsida 0708690567

Relaterat material