Gå direkt till innehåll
Fin växtkombo för både ute och inne

Pressmeddelande -

Fin växtkombo för både ute och inne

Det finns många krukväxter som trivs bra både inne i våra hem och ute i krukor eller planterade direkt i trädgården. Exempel på användbara trotjänare som dessutom passar ypperligt tillsammans är hortensia, Hydrangea macrophylla och slideranka, Muehlenbeckia.

Muelenbeckia

Det finns både slideranka och stor slideranka i handeln och det som skiljer dem åt är främst storleken på bladen. Det är två olika arter och deras vetenskapliga namn är Muehlenbeckia axillaris respektive Muehlenbeckia complexa. Kärt barn har många namn och i folkmun kallas den stora sliderankan också ofta för plättar i luften. Det är inte heller ovanligt att både slideranka och stor slideranka kort och gott benämns vid sitt vetenskapliga namn Muehlenbeckia.

Oavsett vilket namn som används är det en underbar prydnadsväxt som skapar härligt skir volym. Växtsättet är yvigt med tunna gracila rankor och bladen sitter på små skaft som ger växten ett luftigt utseende.

Slideranka ska placeras ljust, men inte i brännande sol och jorden ska hållas fuktig. En svag dos näring i vattnet ger fina och friska plantor.

Slideranka passar utmärkt i ampel och går även att linda kring spaljé och forma till figurer. Perfekt i alla typer av utekrukor i vår-, sommar- och höstplanteringar, där växten charmigt väver sig in mellan andra växter. De tål någon minusgrad på hösten och kan t o m övervintra om förhållandena är gynnsamma.

Hortensia

Hortensia är en klassisk mormorsväxt som är perfekt både på fönsterbrädan och i kruka i trädgården. Oavsett om hortensian placeras ute eller inne trivs den bäst när den inte står för soligt och när jorden som den växer i är fuktig.

Hortensior är vackra i sig själva och behöver inte någon partner att samplanteras med. Däremot ger det ett extra uttryck när hortensia kompletteras med fluffig Muehlenbeckia som får trassla in sig i hortensians bladverk.

Vanligtvis säljs hortensior i färgerna rosa, blått eller vitt. Många har blivit överraskade när de planterat ut en vackert klarblå hortensia i trädgården och plötsligt upptäcker att den har blivit rosa. Detta beror på att hortensians blomfärg styrs av jordens pH-värde. Vid ett relativt högt pH-värde, ca 6–7, blir blommorna rosa, och vid ett lägre pH-värde, ca 5–5,8, blir de blå. Trädgårdsjord har vanligtvis ett relativt högt pH-värde vilket innebär att om man vill ha blå hortensior krävs att de planteras i en jord med lågt pH t.ex. rododendronjord.

Hortensian övervintrar utmärkt på en sval (ca 5 °C) plats, t.ex. i ett frostfritt garage eller jordkällare. I zon I-II kan man plantera ut hortensian på en skuggig till halvskuggig plats i trädgården.

Extra vackra tillsammans!

Eftersom både Muehlenbeckia och hortensia trivs i ljusa miljöer och fuktig jord är de perfekta att placera tillsammans. Var och en är de fina för sig, men tillsammans glänser de lite extra, både inne och ute!


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300