Gå direkt till innehåll
Använd dina pelargoner även till snitt, varför inte på sommarhatten! Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe
Använd dina pelargoner även till snitt, varför inte på sommarhatten! Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Pressmeddelande -

Färgglada idéer med pelargoner som snittblomma

Buketter och blomsterarrangemang är kanske inte det första man tänker på när de gäller pelargoner. Men pelargonen är med all rätt känd som "den rikblommande drottningen bland sommarens krukväxter", eftersom den blommar rikligt och är lättskött och tålig. Dessutom har den en lång blomningsperiod och en imponerande mångfald av olika sorter. Det stora utbudet av varierande blommor och blomvilligheten gör pelargonen till en perfekt snittblomma.


Släpp ut din kreativitet i sommar! Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Pelargonblommor: en färgsprakande mångfald

Pelargonblommor har en enorm variation i färger, storlekar och former. Deras palett sträcker sig från vitt, rosa, lila och violett till lax, orange och gult. Det finns också många nyanser av rött, liksom tvåfärgade och mönstrade varianter med varigerade blad, ränder eller fläckar. De finns i enkla, halvfyllda och fyllda, stora, medelstora och små varianter. Vissa påminner om fjärilar, andra om stjärnor. Det finns blommor med så många kronblad att de ser ut som rosenknoppar och andra som liknar tulpaner. Perfekt när man vill använda pelargonerna i olika blomsterarrangemang. Och ju fler stjälkar du klipper desto mer stimuleras ny knoppsättning.

Nästan alla typer av pelargoner går bra att använda som snittblommor, oavsett om du väljer zonalpelargoner, hängpelargoner, engelska pelargoner, änglapelargoner, brokbladig pelargoner eller doftpelargoner. Använd gärna olika sorters pelargoner tillsamman och förena de olika egenskaperna av form, färg och doft.

Roligt sommarpyssel till pelargonerna. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Tillverka dina egna färgglada pelargonvaser av återvunna behållare

Tillverka ett gäng färgglada vaser till dina pelargoner. Ju större variation på färg och form desto bättre. Här kan du sedan arrangera dina olika pelargoner. Den här kreativa pysselidén är snabb och enkel att göra, även för nybörjare.

Du behöver: pelargoner, behållare av glas eller plast, vit lufttorkande modellera, en kavel, en kniv, färger, penslar och (valfritt) klarlack.

Så här gör du: Kavla ut modelleran tunt med hjälp av kaveln och skär ut en remsa som är tillräckligt stor för att passa runt behållaren. Upprepa för varje behållare. Täck var och en med modellera och tryck försiktigt ihop ändarna för att stänga "sömmen". Vänta tills modelleran har torkat helt. Detta kan ta upp till två dagar. Slutligen, måla dina vaser hur du vill. Vill du ha glansiga ytor kan du stryka på ett lager med lack.

Tips: Pappersmallar kan hjälpa dig att avgöra hur stora remsorna av modellera behöver vara för dina olika vaser. För att göra din mall, placera ett pappersark runt behållaren så att dess kanter överlappar något och markera skärlinjen med en penna. Ta sedan bort pappret och klipp till mallen i rätt storlek.

Pelargoner tillsammans med silverrisp och droppax. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Pelargonbuketter: perfekta presenter och somriga dekorationer

Pelgaroner är fina i buketten oavsett om du bara använder pelargoner eller arrangerar dem med andra sommarblommor eller varför inte olika sorters gräs. Oavsett om det är en liten present eller ett fång till köksbordet, skapar en bukett med pelargoner en härlig sommarstämning!

I denna här buketten har pelargonerna fått sällskap av silverrisp (Limonium platyphyllum) och droppax (Chasmanthium latifolium) samt penningört (Thlaspi arvense Green Bell) som tillför skir grönska.

Som ett alternativ till en ensam vas med en större bukett kan du också arrangera flera mindre vaser fyllda med färgglada pelargoner.

I detta somriga arrangemang på en rund flätad bricka placeras skurna pelargoner i små, färgglada keramikvaser, tillsammans med solboll.

Mer pelargoner, kärlek och fest åt folket! Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe


Snittpelargoner uppåt väggarna!

Ska du ha en sommarfest i trädgården kan du göra en fin väggdekortation med grenar och pelargoner. Här har man använt sig av bundna pilgrenar och dekorerat med färgglada pelargonblommor. För att hålla blommorna fräscha längre, placera pelargonstjälkarna i provrör med vatten som fästs på pilgrenarna med ståltråd.

En söt liten bukett skapar man lätt med pelargoner. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Pelargonium för Europe

Pelargonium for Europe är ett marknadsföringsinitiativ av de europeiska pelargonodlarna Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Selecta One och Syngenta Flowers. Initiativet grundades 2016 med syfte att långsiktigt främja och säkra försäljningen av pelargon i Europa. Kampanjen pågår nu i 22 länder. I Bulgarien, Kroatien, Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern har marknadsföringsåtgärderna fått stöd av EU sedan 2023 som en del av kampanjen "Stars Unite a Europe in Bloom".

Presskontakt:

PfE kontakt i Sverige är Blomsterfrämjandet ulrika@blomsterframjandet.se och malin@blomsterframjandet.se

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll