Gå direkt till innehåll
Azaleor skänker glädje med sin blomning under många veckor. Foto: Anna Ramstedt
Azaleor skänker glädje med sin blomning under många veckor. Foto: Anna Ramstedt

Pressmeddelande -

​Azalean har blommat i våra hem sedan 1800-talet

Det finns en klassisk målning av Carl Larsson på Karin och en azalea. Namnet på akvarellen är Azalea och den målades 1906. Tavlan föreställer en uppstammad rosablommande azalea och bakom den står Karin med en sax i handen, bredvid gröna bladväxter och en vävstol. Hon ser nöjd och belåten ut. Och det har hon all rätt att vara, för en blommande azalea skänker glädje under lång tid den mörka årstiden när vi behöver vårblommor inne. Se akvarellen här.

Det är mer än hundra år sedan Karin gladdes över sin azalea, och fortfarande är den en omtyckt inomhusväxt. Under åren som gått har mycket hänt, både odlingsmässigt och hur våra hem ser ut. Redan i början av 1800-talet startade ett omfattande förädlingsarbete för att få fram azalea med hållbara, stora blommor för blomning inomhus. Vilda arter togs från Asien till Europa, och de azaleor vi använder idag är hybrider. Den äldsta sorten som fortfarande är i kommersiell odling är Kirin från 1919 som är en japonicaazalea med sitt ursprung av vildazalea från Asien.

Skötsel

Tidigare odlades azaleor i lerkrukor och fortfarande lever rådet vidare att azaleor ska sänkas ner i vatten någon gång i veckan. Det går bra om växten står i en lerkruka, men de allra flesta odlas idag i plastkrukor, och då avråder odlarna bestämt ifrån att sänka ner dem i vatten. Det kan leda till att azalean dör av syrebrist, eftersom det blir alldeles för blött för rötterna. Jorden torkar upp långsammare i en plastkruka jämfört med en lerkruka. I plastkruka har azalea blivit en mer lättskött krukväxt.

Vattna regelbundet. Enklast är att hälla ca 1-1,5 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Kontrollera att azalean inte står i vatten eller är våt före vattning. Vänta då en dag med vattningen. 

En annan skillnad är att de flesta hem idag är betydligt varmare och torrare än de var i början av 1900-talet. Förädlingen har tagit fram tåligare sorter, och dagens azaleor blommar utan problem minst en månad även vid normal rumstemperatur. Finns det en sval och ljus plats, som tex en inglasad balkong, ett orangeri eller ett uterum, där azalean kan stå, svarar den med att bjuda på än längre blomning. Annars fungerar azalean utmärkt både på fönsterbänken och en bit in i rummet på ett bord, likt en blombukett. Knoppiga azaleor behöver mer ljus, än redan utslagna exemplar.

Tack vare moderna odlingsmetoder har azalean blivit en mer lättskött krukväxt. Foto: Anna Ramstedt

Blommar vackert

Azaleans främsta egenskap är dess rikliga blomning under det mörka vinterhalvåret. Det beror på att azalean växer, sätter knoppar och lagrar energi utomhus på sommaren. Såväl enkla som dubbla sorter finns och plantan kan dessutom fås i ett flertal former, exempelvis på stam, pyramidformad och på båge. Det gör att azalean kan användas på många olika sätt. Genom fotosyntesen avger också azaleor fukt som kan hjälpa till att minska torrheten i inomhusluften. Speciellt under vinterhalvåret när många av oss vistas mycket inomhus är många rum alltför torra.

Azaleasäsongen sträcker sig från september till mars och man brukar därför dela in dem i två grupper; höst- och vårazaleor. Höstazaleor säljs i september - december och är så kallade Vogel-sorter. De finns i ett 10-tal färger, har fyllda blommor och är mycket hållbara. De azaleor som finns i affärerna nu kallas vårazaleor och de kommer i slutet av december. Det säljs ett 40-tal olika sorter i Sverige med en spännande variation i färger och former.

Kärt barn har många namn, och azaleor som används inomhus heter också rumsazalea och fönsterazalea.


Vårazaleorna skapar härlig vårstämning inomhus. Foto: Anna Ramstedt

Utmaning för odlingsnördar

Önskar du att din azalea ska blomma åter igen? Vid rätt förutsättningar går det att behålla azalean efter blomningen och sköta om den så att den frodas och på sikt sätter nya knoppar.

Har azalean börjat tappa bladen så är det normalt att den inte klarar sig längre, men har du tur och har fått ett livskraftigt exemplar som fortfarande ser hyfsat piggt ut efter blomningen, kan du ställa den i ett ljust fönster. Dra ner på vattningen när blomningen avtar och plocka bort de sista blommorna. Nya små skott börjar titta fram på kvistarna i toppen på azalean. I februari börjar du gödsla plantan varje vecka med flytande krukväxtnäring eller rododendronnäring. När frostrisken är över i maj-juni, placera ut azalean i halvskugga, på balkongen i en större kruka, eller gräv ner den i trädgården. Plantera gärna i rododendronjord, eftersom azalean tillhör de växter som är kalkskyende. Använd också gärna regnvatten som har ett naturligt lågt pH-värde.

Se till att gödselvattna den då och då. Snart kan nya knoppar växa fram och om det är en Vogelazalea kan den blomma på nytt redan under sommaren. Ta in azalean före frosten på hösten. En vårazalea behöver då stå ljust och svalt (0-10 grader) under hösten för att mogna i knopparna. Sätt in den ljust och gärna lite svalare än rumstemperatur efter jul för ny blomning.

Detta är bonus för odlingsnördar. Lyckas du med konststycket, kan du unna dig att vara lika nöjd som Karin!


Azalean trivs utmärkt både på fönsterbänken och en bit in i rummet på ett bord, likt en blombukett. Foto: Anna Ramstedt.


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300