Gå direkt till innehåll
Azalea stödjer Kronprinsessan Victorias fond

Pressmeddelande -

Azalea stödjer Kronprinsessan Victorias fond


Höst och azalea hör ihop och under ett par veckor i november hjälper de vackra azaleorna till att samla in pengar till Kronprinsessan Victorias fond. Pengarna går till en meningsfull fritid och rekreation för funktionshindrade och kroniskt sjuka barn och ungdomar. Du känner igen Azaleakampanjen på det gröna sigillet som finns i azaleorna i butik under veckorna 44-45.


Azaleor passar mycket bra att använda under de mörka höstmånaderna eftersom växten blommar villigt även vid svagt ljus. Azalean odlas nämligen utomhus och har sin växtperiod och knoppsättning under sommaren. Azalean lagrar då energi inför blomningen och tack vare det kan en azalea med någon utslagen blomma och stora knoppar blomma flera veckor i hemmet trots höst- och vintermörkret.

Den perfekta höstblomman

Azalea är egentligen ett litet vedartat träd som är 1-2.5 år gammalt när du köper det. På hösten använder vi de så kallade Vogelsorterna, som finns i ett tiotal färger. Den vita ’Madame Troch’ är den klart populäraste. Den fina kontrasten mellan det mörka bladverket och de kritvita dubbla blommorna som lyser upp så fint inne när höst och vintermörkret kommer är nog förklaringen. Därutöver finns det azaleor i många olika rosa-röda nyanser.

Inredningsmässigt är azaleor lätta att använda. De har ett karaktäristiskt och modernt uttryck och är lätta att placera i många olika inredningsstilar. 

Insamlingen

Azaleakampanjen är ett sätt att sprida de mjuka värdena i vårt samhälle. Genom Kronprinsessan Victorias fond kan föreningar och organisationer söka stöd för att funktionshindrade och kroniskt sjuka barn och ungdomar ska få större möjligheter till en meningsfull fritid och rekreation. Det kan till exempel vara att specialutrusta en segelbåt eller att anpassa en lägerskola för funktionshindrade.

Under veckorna 44-45 hittar du i butikerna många härliga azaleor i läckra färger märkta med Victoriafondsigillet. Vid köp av dessa azaleor ger du oavkortat ett bidrag till Victoriafonden med 2 kronor per såld azalea. Sedan starten 1999 har Azaleakampanjen samlat in 3 330 000 kronor.

Skötselråd för azalea

Placering: i fönster eller en bit in i rummet. Fint på köksbordet, vid skrivbordet och på ett sidebord. En knoppig azalea vill ha ljusare placering än en blommande azalea.

Vattning: lite vatten varje dag är optimalt. Enklast är att hälla ca 1 dl vatten i botten på ytterkrukan varje dag. Kontrollera att växten inte står i vatten eller är våt före vattningen.

Förr odlades azaleor i terrakottakrukor och då rekommenderades att azalean skulle sänkas ner i vatten. Med dagens odlingssystem i plastkrukor är detta inte längre att rekommendera eftersom jorden då lätt blir för våt.

Näring: ingen näring behöver tillsättas under blomningstiden.


Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll