Pressmeddelande -
Säsongsinspiration december med julens sköna blommor
Kanske finns det ingen månad under året som vi ägnar så mycket tid åt att dekorera vårt hem som december månad?
I säsongsinspiration december ger vi massor av inspiration om hur julens alla blommor kan användas! Speciell uppmärksamhet ägnar vi åt begonia och cyklamen, två klassiska krukväxter som många kanske inte direkt förknippar med julen, men som är mycket användbara i advent.
Begonia, Begonia x hiemalis 'Baladin' & 'Grace'
Två härliga sorter av begonia till jul är 'Baladin' och 'Grace'. Båda sorterna har lysande röda blommor och stora, mörka, lite glänsande och härligt krispiga blad. Mums för alla som tycker om klassiska julfärger!
Begonia 'Grace' är en helt ny sort av begonia på marknaden och den har stora, fyllda och lite fransade kronblad vilket ger blomman ett distinkt och vackert utseende.
Både Begonia 'Baladin' och 'Grace' trivs bäst om de står ljust vintertid, gärna i ett söderfönster alternativt där så mycket ljus som möjligt kommer in. Ska begonian stå mitt inne i rummet är en växtlampa att rekommendera, eftersom ett ljust läge förlänger blomningstiden. Sorterna blommar tacksamt även i svagt vinterljus. För att begoniorna ska vara vackra är det viktigt att vissna blommor plockas bort efterhand.
Normal rumstemperatur fungerar bra, men undvik direkt värme. Jordytan får gärna torka lite mellan gångerna som man vattnar och jorden bör aldrig stå blöt.
Näring behövs inte över vintern, men om plantan sparas efter blomningen ska den vattnas med svag dos näring i vattnet från vår till höst. Vill man spara sina begonior efter att de blommat färdigt ska de skäras ned för ny tillväxt.
Cyklamen, Cyclamen persicum
Cyklamen är en annan krukväxt som är vacker i advent. Cyklamen har både vackra blad och blommor. Bladen hos cyklamen är omvänt hjärtformade till njurformade i gröna nyanser med vackert grå mönstring.
Utbudet av cyklamen i olika storlekar och färger är stort i advent. På senare år har vita cyklamen till advent blivit populärt, men det finns också många härliga rosa-röda toner för den som vill ha mer färg till jul.
Cyklamen trivs bäst i ljusa fönster men inte i direkt sol och gärna där det inte finns element i direkt anslutning till fönstret. Moderna bostäder där uppvärmningen sker med hjälp av golvvärme passar cyklamen perfekt. Cyklamen trivs också i svala rum, så ett frostfritt inglasat uterum eller liknande är en perfekt plats.
När cyklamen ska vattnas är det bäst att göra detta direkt i ytterkrukan, på så vis undviks att stjälkar, skott och rotknöl fuktas. Blir det vatten stående i den täta bladmassan kan svampangrepp lätt uppträda.
Om cyklamen får gula blad eller vissna blomstjälkar som ska tas bort görs det lättast genom att stjälken vrids några varv och sedan dras bort med ett ryck. Med metoden vrida och rycka undviks skador på rotknölen och att bitar av stjälkar sitter kvar i den täta bladmassan och ruttnar.
Tilläggas kan att cyklamen är omgärdat av många myter, bland annat sägs det inom den vita magin att cyklamen bringar lycka och glädje. Och vem önskar sig inte det?
Tips i advent och juletid
- Av tradition görs många grupper inför julen. Konsten att skapa en julgrupp som håller sig fin under lång tid är att plantera ihop växter som passar bra tillsammans. Vill man ha blommor tillsammans med helt olika krav på t.ex. vattning är det bättre att ställa dem i olika krukor som sedan placeras tätt tillsammans, på så vis kan de vattnas efter sina individuella behov. Det ser dessutom mycket snyggt och effektfullt ut med olikformade blommor som azaleor på stam tillsammans med amaryllis i terrakottakrukor. Vill man gärna ha en julgrupp samplanterad är det bra att välja växter med liknande krav som t.ex. olika lökväxter. För att få blomning under så lång tid som möjligt är det då bra att sätta ihop lökväxter som befinner sig i olika stadier.
- Dekoration är också populärt i juletid. Sällan pimpar vi våra krukväxter så mycket som nu. Ett smart sätt är att tänka på är att dekorationen också ska fylla en funktion för att det inte ska bli för plottrigt. Renhorn och lärkgrenar med kottar på kan t.ex. fungera ypperligt som stöd åt vingliga amaryllisar samtidigt som de ger julkänsla.
- Alternativ till julgran. Det är många som av olika anledning väljer att inte ha en julgran; det kan vara ont om plats eller man reser ändå bort över julen. För att skapa volym och ett blickfång kan man istället satsa på egna granar eller bollar av mossa och murgröna. Enklast görs de genom att forma ett hönsnät till önskad form. Hönsnätet fylls sedan med t.ex. mossa eller murgröna. Mycket fint att ställa direkt på bordet, på en bricka på golvet eller i bokhyllan.
- Vintage. Vi har sagt det förut och vi säger det igen, återanvänd ditt gamla porslin och ta ut det du har ut skåpen! Gamla serviser, glas och loppisfynd är fint att plantera i och kostar lite. Extra elegans fås genom att använda skålar och glas med fot.
- Lökväxter kan med fördel planteras direkt i ett glas utan någon form av täckning, eftersom de relativt snabbt blommar över och då lätt kan bytas ut. Lökväxter är dessutom mycket vackra att titta på, allt ifrån att de befinner sig i knoppstadiet tills dess att de slår ut i full blom. Till och med deras rötter är vackra att betrakta när de placeras direkt i ett glas. Vi rekommenderar speciellt multiflorahyacinter som har längre blomningstid än vanliga hyacinter eftersom de slår ut lite allt eftersom.
- Satsa på massverkan. Cyklamen, julstjärnor och begonior är alla exempel på växter som gör sig allra bäst om de placeras flera stycken tillsammans. Genom att placera många i olika färgtoner tillsammans fås spännande färgkombinationer. Genom att välja flera av varje blir det inte så plottrigt och dessutom är det mer lättskött eftersom alla har samma skötselkrav. Fint i juletid är att sätta krukväxterna tillsammans med en jutesäck runt krukorna och sedan binda med ett vackert band runt om.
- Ta upp färgen från blomman i krukan. Våga leka lite med färger och gör något oväntat. Det finns t.ex. en julstjärna som heter ’Ice Crystal’ och som har en gul nyans i mitten av stjärnan. Genom att placera sorten i gula lådor eller krukor fås en härlig färgkombination som både är julig och helt oväntad. En annan möjlighet att överraska är att byta ut de röda prydnadsäpplena mot gula.
- Blanda rufft och vackert! För att det riktigt vackra ska framhävas behöver det kontrasteras mot något lite ”ruffare”. Exempelvis har amaryllisarna ’Pink Panter’ och ’Carmen’ planterats i vackra glas på fot. Som kontrast till de eleganta glasen och blommorna det finns jord, lökskal och bruna hästkastanjer.
- Stickat och virkat! För den riktigt ambitiöse tipsar vi om ”strumpor” till julens krukor. Det är oerhört stämningsskapande och mycket vackert.
- Det finns många alternativ för den som inte vill se jorden i krukan. Klassiskt och vackert är mossa i olika former och färger. Mättat men ändå vackert är lökskal, de vi använt är från hyacinter, men det går naturligtvis att använda andra lökskal också. Andra material som är fina att täcka med är klippta grenar från den röda sibiriska kornellen, kottar från t.ex. lärk och tall samt kaffebönor som doftar gott.
- Avslutningsvis tipsar vi om amaryllisar som läggs direkt på en bricka på bordet. Löken lindas in i mossa som lindas in med en fin silvertråd och sedan hålls fuktig genom att man duschar den lätt. Eftersom amaryllisblomman strävar mot ljuset kommer blomman att resa sig och det ser väldigt festligt ut!
Lycka till med julstöket!
Ämnen
Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.
Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.