Gå direkt till innehåll
Tulpanen är inte bara vacker att se på, den har också en spännande historia.
Tulpanen är inte bara vacker att se på, den har också en spännande historia.

Pressmeddelande -

9 fascinerande fakta om tulpaner

Tulpaner är mer än bara vackra blommor. De är en symbol för vår, hopp och pånyttfödelse, de har en rik historia, en mängd intressanta egenskaper och har inspirerat såväl konstnärer som musiker.

Blomsterfrämjandet, en organisation som främjar användningen av blommor och växter i Sverige, vill dela med sig av några spännande fakta om tulpaner för att öka kunskapen om denna älskade blomma.

Ursprung

Tulpanen har sitt ursprung i Centralasien och har en na­turlig spridning från Marocko i väster till Kina i öster. Under 1500-talet upp­höjdes tulpanen till hov­blomma i det osmanska riket. Det var från sultanpalatsens trädgårdar som tulpanen hittade sin väg till Europa. Namnet tulpan kommer från persiskans dulband som betyder turban.

Tulpanmani

Tulpanen blev snabbt mycket populär i Europa under 1500-talet och början av 1600-talet. Den ledde till en period i Hollands historia som kallas tulpanmani, eller barockens börskrasch. Priserna på tulpaner haussades tills en tulpan kostade lika mycket som ett kanalhus i Amsterdam. När bubblan brast 1637 gick luften ur marknaden och tulpaner som betingat fantasisummor gick inte längre att sälja.

Biologi

Tulpanens vetenskapliga namn är Tulipa. Tulpaner tillhör familjen liljeväxter och som alla liljeväxter har de sextaliga blommor. Blomman är mycket symmetrisk. Det finns omkring hundra olika vilda arter av tulpaner. Därutöver finns en stor mängd hybrider och sorter. När du sätter en tulpanbukett i vatten fortsätter blommorna att växa vilket gör att buketten får ett levande utseende.

Musik

Tulpaner har satt avtryck i musikens värld.

Exempel på sånger som handlar om tulpaner är Med en enkel tulipan med Harry Brandelius från 1938. Sången handlar om att istället för att köpa dyra smycken och liknande på födelsedagar så räcker det med en enkel tulipan.

Med glimten i ögat har vi också Köp en tulpan (annars får du en snyting!) med Lars Ekborg från 1960.

Letar vi efter engelska titlar hittar vi tex When you wore a tulip som spelats in otaliga gånger, bland annat av Bing Crosby och Judy Garland.

Kändisar

Det finns tusentals olika tulpansorter och några av dem har fått sina namn av kändisar.
Ingemar Stenmark, Pink Floyd, Katie Melua, Ronaldo och ABBA är exempel på kända personer och grupper som fått äran att namnge tulpansorter.

Doft

Tulpaner är inte främst kända för sin doft men det finns sorter som doftar underbart. Exempelvis den ljusgula fyllda sorten Verona doftar ljuvligt av svag citrus. Flera varumärken erbjuder produkter som parfym och handkräm under namnet Tulipa, med doft av tulpan.

Svensk odling

De allra flesta associerar tulpaner med Holland, och det är inte konstigt. Vad alla kanske inte vet, är att även om tulpanlökarna fortfarande kommer från Holland, sker merparten av odling till snittblommor i Sverige. Från Malmö i söder till Sundsvall i norr finns tulpanodlare som förser svenska folket med fräscha och krispiga tulpaner. I år odlas totalt 150 miljoner tulpaner i Sverige.

Ordkunskap

Säkert har du hört uttrycket tulipanaros, men vad betyder det egentligen och varifrån kommer uttrycket?

Tulipanaros används främst i uttrycket Lätt att säga tulipanaros men svårt att göra en. Innebörden är ungefär lättare sagt än gjort. Tulipanaros är något som verkar utopiskt och åtråvärt men är en omöjlig kombination.

Man vet inte säkert hur uttrycket uppstått, men troligen är det en tänkt korsning mellan de två vackra blommorna tulpan och ros som hägrar. Den skulle bli en ännu vackrare blomma, om det bara gick att göra en.

Det finns också en teori om tulipanaros ursprungligen var synonymt med tulpan, eftersom ordet ”ros” i äldre språkbruk användes om blommor i allmänhet Tulipanaros var en benämning för målade tulpaner, särskilt på allmogekistor. Att måla vackra blommor är svårt och kräver både talang och noggrant arbete, vilket kan vara ursprunget till uttrycket Lätt att säga tulipanaros men svårt att göra en.

Blomsterfrämjandet uppmanar alla att ta en närmare titt på tulpaner nästa gång de ser dem. Du kanske blir förvånad över vad du lär dig om denna fantastiska blomma!

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818

Relaterat innehåll