Gå direkt till innehåll
Här får du massor av tips på hur du skapar skön julstämning med hjälp av svenskodlade hyacinter och tulpaner.
Här får du massor av tips på hur du skapar skön julstämning med hjälp av svenskodlade hyacinter och tulpaner.

Pressmeddelande -

12 tips för att skapa julstämning

Vad vore julen utan blommor? Doften av hyacinter och friska barrväxter tillsammans med krispiga nyskördade tulpaner skapar härlig julstämning. Tänd några ljus till det, sätt på skön musik och du är hemma!

Här bjuder vi på 12 tips som ger härlig julstämning. Till varje tips finns en bild. Alla idéerna är enkla att skapa själv och du kan göra dem av svenskodlade växter.

Frossa i vitt

Att gruppera flera små krukor och vaser tillsammans med olika blommor som är i säsong är effektfullt. För att lugna ner intrycket är det en god idé att välja någon form av röd tråd. I det här fallet är det den vita färgen på blommorna som binder ihop arrangemanget. Genom att välja vaser i mjukt gula nyanser ger det ett varmt intryck. Även mattan av granbarr och den kanelbruna bakgrunden ger värme till det vita. För den som vill dekorera ytterligare passar kanelstänger, torkade apelsiner och kottar fint till färgskalan.


Svenska tulpaner

Röda tulpaner är en klassiker till jul. Tulpaner är fina som de är och behöver inte något sällskap för att stråla. Amaryllis och gröna barrväxter passar dock fint för den som önskar komplettera buketten med något mer.


Klassiker

En klassiker är att placera en enkel hyacint i en valfri ytterkruka och dekorera med mossa. Den är mycket enkelt att göra och ett trevligt pyssel med barnen. Låt gärna hyacintlöken titta upp ur mossan, den är fin att se på.


Alternativa färgnyanser

Julen måste inte vara röd. En tulpanbukett i mjuka toner av vitt och aprikos med gräsvippor, hyacinter och vitmålade kottar passar lika bra. Buketten går också utmärkt att återanvända till nyårsdukningen. Snitta tulpanstjälkarna direkt när du kommer hem, ställ buketten i kallt vatten och flytta gärna buketten till en sval plats på natten så håller den länge.


Rada upp


Gör ett stilleben. Leta rätt på några vaser och andra objekt som du tycker om. Placera sedan vaserna på en lämplig yta och fyll dem med blommor. Här har vi använt vit amaryllis, vita tulpaner och gräs. Vi har mjukat upp det vita med ett ockrafärgat band och ett paket i samma nyans. Tillsammans med en bricka i trä och levande ljus ger det ett både stilfullt och hemtrevligt intryck.
Gå-bort-bukett


Bjuden på glöggmingel? Eller behöver du en present till svärmor eller barnens lärare? En bukett med tulpaner inslagna i vackert papper är en uppskattad present. Här har vi adderat amaryllis, hyacinter och en tallkvist för en extra lyxig touch.


Hyacint i glasvas

En favorit är att visa hyacintens livskraftiga rötter. Gör så här: när du kommer hem från butiken tar du försiktigt upp hyacinten ur krukan. Ta bort jorden från rötterna genom att försiktigt skaka hyacinten. Jorden kan du lägga i komposten eller i rabatten. Skölj sedan rent rötterna från all jord och placera hyacinten i en vacker glasvas. Det finns speciella hyacintvaser, men en vas med mindre öppning eller ett glas funderar lika bra. Fyll på med vatten så högt att hyacintlöken inte får kontakt med vattnet utan hålls torr.


Hyacinter i glasvaser

Ett alternativ till ovanstående tips är att ställa en hel rad med hyacinter tillsammans. Till exempel i fönstret eller på bordet. En fördel med att använda hyacinter till bordsdukningar är att de inte blir så hög och man ser varandra över bordet.


Hyacinter som välter

Ibland händer det att hyacinten blir så lång och ranglig att den välter. Ett tips är att då att placera den i en cylindervas. Vasen ger ett utmärkt stöd. På bilden har blomman snittats av, med det är också fint att behålla löken och sätta ner även den i vasen.Väggdekoration

Lägg hyacinten i en liten påse och häng upp den på väggen, på en krok eller i fönstret. Tänk bara på att skydda ytan bakom. Hyacinter som vattnas försiktigt utvecklas bättre. Om det är möjligt duscha därför gärna hyacinterna i liknande arrangemang.


Pyssel


För dig som tycker om att pyssla är ett litet miniväxthus med hyacinter en trevlig idé. Är du känslig för doften av hyacinter kan detta även vara en lämplig lösning då doften inte sprider sig lika mycket. Är du osäker på hur mycket hyacinten kommer att dofta titta på krukan efter doftkoder. De flesta svenska trädgårdsmästare märker sina hyacinter med doftkoder. Koderna anger om hyacinten har svag, medel eller fyllig doft.


Våga blanda


Många moderna hem har stora fönster och öppna ytor. Då passar det bra med en riktigt maffig tulpanbukett som tar för sig. Bara för att det är jul betyder det inte att du inte kan välja det du tycker bäst om. Buketten på bilden innehåller både vita, röda, rosa och aprikosa tulpaner och kvistar från barr.
Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818

Relaterat innehåll