Gå direkt till innehåll
Nu när tulpansäsongen är över är det fullt av pelargoner i växthusen
Nu när tulpansäsongen är över är det fullt av pelargoner i växthusen

Blogginlägg -

Vi vill leverera blommor med hjärta, själ och kärlek

Veckans bloggäst

Vi ställde 5 snabba frågor till Caroline Nilsson på Målsta Blommor

Vilka är ni? Vi är Målsta Blommor, en blomstergrossist med egen odling.

Vi har våran grossistverksamhet inne i Sundsvall och vår odling ca 20 km sydväst ifrån Sundsvall i Målsta.

Vi har funnits sedan 1886 i familjen Johansson ägo. Allt började i Stöde och som sedan flyttade till Östersundeller närmare bestämt på Frösön men sedan 1963 så gick flytten ner till Sundsvall eller snarare till Målsta (20 km från Sundsvall).

Caroline Nilsson Trädgårds och odlingsassisterande


Andreas Nilsson Odlingschef och trädgårdsansvarig

Vi gör allt för hand. Verkligen allt som görs i en odling. 

Vi odlar cirka 2 miljoner tulpanlökar som vi sätter för hand på fyra personer (ibland om några lökar måste planteras till en visst tid kan vi ta in 1-2 personer för att få lite hjälp).
Sedan krukar vi upp för hand i alla våra 5 växthus där vi sedan planterar vår och sommarplantor för hand, glesar, rensar, plockar för hand. Ja allt som har med odling att göra. Vi jobbar för bra kvalitet, vi vill leverera blommor med hjärta, själ och kärlek helt enkelt. Ett riktigt hantverk bakom allt.

Vad har ni i växthusen nu? Nu när tulpansäsongen är över så är det fullfart med penséer och pelargoner. Vi började leverera de första pelargonerna i mitten på mars och penséerna första veckan i april.

Vi har även börjat planterat vår och sommarplantor så nu börjar husen fyllas med tagetes, silverek, petunia, surfinia, calliope, begonia och amplar.


Hur har ni påverkats av situationen som råder just nu?
Vi märkte av det lite i mitten på mars, cirka två veckor satt vi lite tjockt på tulpaner men sedan lättade det. Efter det har det rullat på i en väldigt fart och vi har levererat blommor i högtryck. De har varit lite smått galet, vilket är helt fantastiskt eftersom och härligt att se att folket stöttar det svenskodlade. Vi har sålt väldigt mycket penséer, det rullar iväg vagnsvis. Just nu säljer vi mycket. Helt underbart!

Våra kunder har mycket bud, har styrt upp med hemkörningar och swish och hämtar upp utanför butikerna. Och det märker vi av. Folket stöttar det lokala och våra kunder jobbar på så galet bra och hittar på nya idéer! Underbart att se de kreativa som händer och vad alla jobbar på.

Vad tror ni om framtiden för svensk odling och hur tror ni att Covid19 kan komma att förändra vår branch? En mycket svår fråga faktiskt då allt känns så ovisst. En galen tid är det nu då man inte vet vad som kommer hända men det vi märkt av hittills är att man vill stötta det lokala, det svenskodlade. Via våra sociala medier får vi jättemycket och fin respons. Konsumenterna frågar ofta vart man kan köpa våra växter. Med Covid19 tror vi att folk satsar på hemmet nu när man inte kan resa iväg och är hemma mycket så vill man ha det fint hemma. Och växter sprider bra energier i hemmet. 


Svårt att sia något om framtiden men vi måste våga tro på en ljus framtid för världen och för vår bransch.
Både före och med Covid19 så upplever vi att folk vill ha närodlat och svenskodlat, det slår högt. Tror det är viktigt för oss odlare att visa upp hantverket bakom allt, vi märker av att folk tar till sig hantverket så vi visar upp hur vi jobbar och våra kunder är så duktiga på att berätta för deras kunder.

Penseér på väg till kunder. Det rullar iväg vagnsvis varje dag.


Bästa tipset från trädgårdsmästaren för fina sommarblommor? Vattna era sommarblommor på morgonen eller kvällen.
Vattnar du mitt på dagen kan vattnet lätt bara dunsta och växter brännas när det är varma sommardagar. Så starta sommarmorgonen med vattning eller mys runt på kvällen bland dina växter och ge dom kärlek. Och satsa på kvalitet och givetvis svenskodlat.

Vad längtar ni efter just nu? Nu längtar vi efter ett normalläge i samhället. Att vi får en underbar sommar och att ni vill förgylla era hem och trädgårdar med härliga blomster och svenskodlat. Att vi nu hjälps åt för en härlig och ljus framtid.

Tack för text och bilder Caroline & kompani!

Nästa gång hoppas vi att vi ses i växthuset.

Ha en fin dag alla blomstervänner!

Ämnen

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll