Gå direkt till innehåll
Att kliva in på Sofieros slott och mötas av Josef Franks flora är underbart energigivande och uppiggande.
Att kliva in på Sofieros slott och mötas av Josef Franks flora är underbart energigivande och uppiggande.

Blogginlägg -

Långt ifrån lagom - blommor från golv till tak

I almanackan står det "pressvisning Sofiero" bland alla digitala online-möten och telekonferenser.  Det känns lovande trots att det är isande kallt i vinden och jag måste leta rätt på både mössa och vantar innan jag cyklar iväg. Utanför grindarna till Sofiero står en liten samling människor med gott avstånd mellan sig och huttrar.  Några minuter före klockan 10 släpps vi in och traskar förbi en överdådigt blommande magnolia på väg mot slottet. Väl inne i värmen  berättar Anna Schibli från Sofiero om utställningen Josef Franks flora.  Utställningen är gjord i samarbete med Svenskt Tenn och Karin Södergren och Tommy Bindefeld på Svensk Tenn finns också med på länk. 

Därefter är det dags att gå upp till utställningen som ligger på första våningen i slottet. Och vilken utställning! Redan i trappen möts vi av underbara buketter och vågiga tyger som skapar värme och välkomnar oss. Sedan kliver vi in i utställningen som är gjord med en fantastisk stilkänsla och bara genom att lyfta ut vackra detaljer ur Josef Franks alla fantasifulla tyger och exponera dem i fritt hängande ramar skapas en underbar miljö.

Den österrikiska formgivaren Josef Frank har skapat många fantasifulla och färgrika mönster från botanikens värld. Blommor i färgnyanser som återfinns i tygerna är fina att plocka fram som komplement. I det första rummet får besökarna en härlig injektion av blomsterenergi. 

Josef Frank föddes 1885 och växte upp i  en judisk familj i Wien med en far som var textilhandlare och en mor som var konstnär och bland annat gjorde textila mönster. Han utbildade sig till arkitekt och arbetade sedan med formgivning av både möbler och textiler.

Det är en konst att blanda tyger, blommor och möbler i olika stilar och färger utan att det blir oharmoniskt, men här görs det med bravur. En av Josef Franks deviser var också att allt passar ihop. 

"Det spelar ingen roll om man blandar gammalt och nytt, blandar möbelstilar, färger och mönster. Saker man tycker om kommer ändå att smälta samman till en lugn enhet"

Så lyder Josef Franks ofta citerade inredningsfilosofi från 1958. 

Ett tips för alla som tycker det är svårt att lyckas med Franks filosofi är att välja inredning som går ton i ton. Den lila kungsängsliljan på bilden ovan gifter sig till exempel fint med det mustiga tyget i bakgrunden!

Tyget Window är uppbyggt av vanliga krukväxter där grönskan lyser friskt och de varierande bladen skänker omväxling och lugn. Ett fint tyg tillsammans med gröna krukväxter! Josef Frank bodde med sin hustru Anna på Manhattan i Park Terrace Garden och kanske hade de själva några av växterna på tyget. Josef lär ha hämtat mycket av sin inspiration i fälthandböcker och växtlexikon. 


Fantasifulla installationer lockar till skratt. I samband med utställningen har Sofiero skapat en liten upptäcksfärd för små besökare. Barn kan delta i en ordjakt, finna fyra fel och färglägga mönster i det lilla häftet som delas ut till alla barn. Fungerar så klart också för vuxna som har barnasinnet kvar.

Trött i benen? Fina schäslonger att vila benen i finns också att avnjuta. Josef Frank var fri i sitt stilideal och vurmade för värden som bekvämlighet, hemtrevnad och färgrikedom. En rolig detalj är att låta en växt ta plats i kakelugnen under sommarmånaderna när den står oanvänd. 

Den röda tråden i utställningen är att växter och frukter har plockats fram ur de fantasifulla tygerna för att ramas in och presenteras separat. Det är väldigt effektfullt i all sin enkelhet. Här skulle jag utan problem kunna trycka in minst 20 bilder till, men jag vill ju inte avslöja allt för er som planerar att besöka utställningen, så här kommer istället avslutningsvis lite inspiration från parken som också är en pärla att besöka så här års. 

I orangeriet pågår nu Claus Dalbys fina utställning med blomsterlökar och vårblommor i krukor. Narcisserna sjunger på sista versen och kommer inom kort att bytas ut mot tulpaner, men krukorna med gyllenlack och penséer är fortfarande fina. Dagar med snålblåst och duggregn är dessutom orangeriet en härlig plats att vistas i. 


Tips på fina samplanteringar till vårkrukan finns det gott om och alla som älskar rododendron och azaleor kan glädja sig. Någon  överväldigande blomsterprakt är det ännu inte tal om, men det finns fina exemplar som blommar tidigt att njuta av. Det är humlorna också glada för!

Besöket avslutas på Sofieros fina växtbutik som erbjuder både snittblommor, krukväxter, inredning och plantskoleväxter. 

Tack för besöket och vi ses snart igen!

För ni har väl inte missat vad nästa utställning blir?

PASSION FÖR PELARGON – EN FÄRGSTARK KULTURRESA

Men låt oss först njuta av alla vårblommor och Josef Franks underbara flora, så återkommer vi när det är dags för pelargoner. 

Ha en fin dag alla!

Hälsar Erika, Blomsterfrämjandet

Ämnen

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300