Gå direkt till innehåll
Att omges av växter och djur är en lisa för själen, hos Jakobssons i Ödåkra får du både och!
Att omges av växter och djur är en lisa för själen, hos Jakobssons i Ödåkra får du både och!

Blogginlägg -

Besökarna går härifrån med lättare steg

När Blomsterfrämjandet kommer på besök strålar solen från en klarblå himmel och inne i växthusen är det sommarvärme. Överallt spirar och växter det, och husen är fyllda av klorofyll och vårkänslor. Jakobssons Handelsträdgård ligger mitt inne i samhället Ödåkra, några mil utanför Helsingborg. Makarna Susann och Peter Jakobsson driver handelsträdgården där de bland annat odlar tulpaner, penséer och utplanteringsväxter. Besökare är välkomna att besöka växthusen, strosa runt och titta på odlingarna och köpa med sig växter hem.

-Många människor är ensamma idag och har lite socialt umgänge. Vi märker tydligt att många som kommer hit tycker att det är tungt, men när de har gått omkring härinne en stund ser vi att humöret ofta återvänder och de allra flesta går härifrån med lättare steg, berättar Susann.

Det är gott om plats i växthusen och någon risk för trängsel är det inte. Luften här inne är också annorlunda, när det blåser kallt ute är det lugnt och värmen är så behaglig att jackor och tröjor gärna plockas av. Men framförallt är det allt det spirande gröna som känns viktigt och livskraftigt. Och normalt!

-Det är tydligt att människor mår bra av växter. De är lugnande och avstressande och inte minst är det skönt att ha något att pyssla med, säger Susann när hon visar runt i växthusen. 

Så här tidigt på säsongen är det främst penséer som säljs, men den soliga våren i kombination med att de allra flesta är hemma har gjort att penséerna är så gott som slutsålda. 

-Tulpanerna sålde vi slut till påsk och nu säljer vi det sista av penséerna. Det är skönt att handeln rullar på och att företaget kan hållas igång, tycker Susann.

När det gäller trender på penséerna ser Susann en tydlig ökning på färggladare sorter. 

-Vi märker att våra kunder vill ha mer färg, det är en utveckling som vi sett de senaste åren faktiskt. Vitt är på tillbakagång medan färger som orange, rosa och flerfärgade ökar. Vi odlar mer och mer minipenséer och även de krusiga sorterna som heter Frizzle Sizzle är eftertraktade, summerar Susann.

För att hjälpa äldre kunder som inte vill komma in i växthusen plockar företaget ihop beställningar som kan hämtas ute på parkeringen. Betalning med Swish fungerar fint och vid ett par tillfällen har de också agerat budfirma för att hjälpa till med födelsedagsbuketter och leveranser till personer som har svårt att ta sig ut. Allt går att lösa när viljan och servicekänslan finns. 

Bredvid pensée-bädden pågår arbete med att kruka in och ställa ut småplantor som ska odlas upp till salufärdiga utplanteringsväxter. Förutom privatpersoner som besöker växthusen är Jakobssons kunder både kyrkogårdsförvaltningar, kommuner och trädgårdsbutiker som företaget säljer till via grossisten Mäster Grön. 

När penséesäsongen är över, väntar ett par veckors mellantid innan säsongen för sommarblommor som petunia, lobelia, begonia och pelargoner tar över.

-Om jag skulle ge ett tips är det att inte ha för bråttom med sommarblommorna, säger Peter Jakobsson med ett leende innan han fortsätter. Det är klart att jag vill sälja utplanteringsväxter, men det är ingen idé att plantera ut lobelior och pelargoner redan nu. Det är viktigt att risken för nattfrost är över, så i mitten av maj brukar vara ett bra riktmärke. Sedan kan man så klart ha växter på frostfria ytor som inglasade balkonger och uteplatser. 

Att kunder redan nu vill ut och handla är dock inte så konstigt. För visst kliar det i fingrarna när man ser alla härliga växter?

Lobelia är en växt som med tiden översållas av blommor. Perfekt i balkonglådor, amplar och krukor. 

Isbegonia är en välkänd kyrkogårdsväxt som är mycket lättskött och tålig, och också fungerar utmärkt i privata trädgårdar. Lika lättskötta där!


Petunior i glada färger av rosa och rött är snart leveransklara. 

Olika sorter av begonia är populära hos kommuner. Hängbegonia är en riktig favorit i ampeln, behöver inte så mycket skötsel och svarar med massor av blommor. 

Tagetes i vackra toner av orange, gult och rött är friska och tåliga växter som gifter sig fint med olika grönsaksplantor. 

Hos Jakobssons finns också en del växter för inomhusbruk, till exempel favoriten kornettblomma som går utmärkt att hålla till godo med i väntan på lite varmare tider.

Vi rekommenderar alla i Nordvästskåne som behöver en dos klorofyll och växthusvärme ett besök. Öppettider hittar ni säkrast på Jakobssons Facebooksida, men för alla er som är morgontidiga kan vi avslöja att portarna öppnas redan klockan 7.00 på vardagar!

Ha en fin dag alla blomstervänner och tack för titten Peter och Susann!

Ämnen

Kategorier

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll