Gå direkt till innehåll
Trädgårdstips i semestertider

Pressmeddelande -

Trädgårdstips i semestertider

Sommartider är trädgårdstider. Det är nu vi har chansen att njuta av trädgård, kolonilott, balkong och andra härliga gröna rum. Vill vi hämta inspiration finns många spännande parker och trädgårdar att besöka, såväl på nära håll som på semesterresan i fjärran land. Blomsterfrämjandet delar här några trädgårdstips för njutbara sommardagar.

Tomater

Knipsa bort tjuvskott på tomatplantorna och bind upp dem efter hand. Det gör att det inte går åt lika mycket av växtens energi till att bilda nya blad samt att mer ljus når tomterna som hinner mogna i tid. Tomater som inte hinner mogna innan frosten kommer brukar kunna eftermogna inne på fönsterbrädan. Det finns även så kallade busktomater och de behöver inte tjuvas.

Kartgallra

Har du fruktträd på din täppa är det bra att gallra bland äppel- och plommonkarten. Att gallra har många fördelar; mer ljus når de frukter som är kvar vilket gör att de hinner mogna ordentligt och får en fin smak. Kartgallring minskar både risken för att grenar ska bli för tunga och brytas samt för att trädet ska angripas av svampsjukdomar. Allra bästa tiden att gallra äppelträd är när kartfallen är över och karten är ungefär så stora som en valnöt.

Kryddväxter

Har du kryddor i trädgården används de naturligtvis allra bäst färska, för vad smakar bättre än en tomat- och mozzarellasallad med egen basilika eller en mojitos med mynta direkt från balkongen? Vill du spara aromen till resten av året fungerar det också fint att klippa av färska kryddor och frysa in dem i en plastlåda. Det går även att torka kryddväxter, men många tappar då i smak. Rosmarin och salvia går dock utmärkt att torka.

Doftande växter som lavendel och åbrodd är perfekta att torka för att senare använda till doftkuddar i linneskåp och garderober. Testa gärna också att använda kryddor i bröd och kakor, lavendelskorpor och rosmarinbröd smakar till exempel utmärkt.

Blommorna

Putsa överblommade sommarblommor så blommar de längre och ser bättre ut. Vid regnigt väder är det extra viktigt att skaka ner blombladen så att de inte blir liggande på bladverket eftersom det kan orsaka mögelskador.

Tidigblommande perenner kan klippas ner helt och hållet så finns chansen att de blommar om igen och bjuder på ännu ett blomflor. Det gäller till exempel kantnepeta, stäppsalvia och småblommiga penséer.

Klipp också bort blomstänglar och fula blad på till exempel lungört så skjuter de nya skott och ser fräscha och fina ut. Om blomstänglarna klipps bort på koreansk plymspirea fås en mycket bra infattningshäck och ett bra alternativ till buxbomshäck.

Klipp gärna bort blommorna innan de sätter frö om du inte vill ha en naturlig spridning i trädgården. Exempel på perenner som är enorma spridare är daggkåpa, akleja, blågull, stjärnflocka och primula.

Njut inne

När regnet vräker ner är det svårt att njuta fullt ut av trädgården. Plocka då in några sommarblommor och perenner och använd dem som snittblommor. Det är fint att skapa små buketter eller att ställa en grupp med vaser tillsammans. En skål med vatten och några flytande blommor är också urtjusigt.

Fågelbad

Vatten är alltid vackert och vatten med blommor i är ännu vackrare. Ett stort fat eller låg skål är utmärkt som fågelbad. Tänk på att fatet ska vara väldigt grunt vatten för att även bin och humlor ska kunna dricka. Dekorera fågelbadet med blommor och vackra blad från trädgården.

Resa bort?

För att underlätta för den som ska vattna dina växter när du är borta finns några knep att tänka på.

Ta fram en stor bricka och täck botten med wettexdukar. Ställ krukväxterna på brickan utan ytterkruka. Placera brickan på en ljus plats skyddad från direkt solljus. Häll vatten på brickan. Wettexdukaran drar åt sig vatten och blir som vattenmagasin som förser växterna med vatten under flera dagar.

På samma sätt kan du göra i växthuset eller på balkongen, men välj då en större vattenhållande väv som magasinerar vatten.

En husmorsklassiker är att lägga en bit oasis i botten av ytterkrukan och sedan ställa innerkrukan på oasisbiten. Oasisen fungerar som en vattendepå och förhindrar även övervattning.

Ett annat sätt att minska behovet av vattning är att beskära och klippa ner växter. När blommornas grönvolym minskar reduceras också vattenbehovet eftersom de inte avdunstar lika mycket längre. De förbrukar då mindre vatten och växter sedan till sig igen, förhoppningsvis med nya blommor när semestern är slut.

Amplar kan lyftas ner och ställas på ett fat, där är de lättare att vattna och torkar inte ut lika lätt.

Blomsterfrämjandet önskar en skön blommig sommar!

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll