Gå direkt till innehåll
Säsongsinspiration september - frossa i retroväxter som begonia, bygg på höjden och tänk nytt i septemberkrukan

Pressmeddelande -

Säsongsinspiration september - frossa i retroväxter som begonia, bygg på höjden och tänk nytt i septemberkrukan

September är en härlig månad; luften är klar, solen värmer fortfarande gott och det finns ett rikt utbud av växter i handeln. Krukor och andra planteringar med sommarblommorna kan behöva kompletteras med lite nya utplanteringsväxter och inomhus är det dags att skapa mysig sensommarstämning.

En härlig krukväxt för inomhusbruk är retroväxten begonia.  Begonior upplever nu något av en renässans. Pelargoner har länga varit i ropet, men nu står begoniorna på tur och vi kunde nyligen se dem hos trendsättare som Oddbirds på Formex.

Begoniasläktet är en mycket stor grupp av växter och det finns sorter både för utomhus- och inomhusbruk. De sorter som används som krukväxter inomhus kan med fördel flytta ut sommartid. Det finns begonior både med och utan knöl och i många olika nyanser av rosa, rött, orange, gult och vitt.

Höstbegonia 'Ceveca', Begonia x hiemalis 'Ceveca'

I september lyfter vi lite extra på hatten för höstbegonian 'Ceveca', Begonia x hiemalis 'Ceveca'.

Höstbegonian 'Ceveca' är en härlig sort med tjusiga blommor och vackert bladverk. Blommorna har en underbar varmt rosa färg och en ljusare kant. Blommorna är halvfyllda och har lite smalare kronblad än vanligt, vilket ger dem ett graciöst utseende. Bladverket är friskt och frodigt och bladen är krispiga och glänsande.

Begonia 'Ceveca' passar fint i fönstret, men är också snygga att ställa ett par tillsammans på en bricka direkt på bordet. En trälåda, gamla burkar eller loppisfynd fungerar utmärkt att placera dem i.

För bästa resultat med höstbegonian 'Ceveca' bör den placeras på en ljus plats inomhus, även i direkt solljus fungerar den bra. Om höstbegonian placeras över ett element är det bra att höja luftfuktigheten. Efter blomning kan begonian skäras ner för ny tillväxt.

Höstbegonian kräver annars inte mycket skötsel. Vattning ska göras med måtta, jorden får gärna torka ut lätt mellan vattningarna och jorden bör aldrig stå blöt.

Silvergirland, Leucophyta brownii

För utomhuskrukan rekommenderar vi silvergirland, Leucophyta brownii, som skänker härliga silvriga toner till planteringen.

Silvergirland kommer ursprungligen från Australien och är en relativt torktålig växt. Både stammen och de smala bladen är helt silverglänsande och den kontrasterar mycket fint till planteringar i vinröda och blå nyanser. Det är också fint att blanda silvergirland med andra silverfärgade växter som t.ex. rabatteternell, grå helgonört och silverek för att få lite strukturskillnader i det silvriga.

Silvergirland planteras främst under sensommaren och hösten, men fungerar också utmärkt i kruka hela våren och sommaren. Silvergirland växter relativt långsamt och ser ungefär likadan ut hela säsongen, äldre exemplar kan blomma på sensommaren med oansenliga blommor.

Silvergirland trivs bäst i torrt och soligt till halvskuggigt läge.  Den ska vattnas måttligt och jorden ska hellre vara lite torr än blöt.

Fin att kombinera med cyklamen, prydnadskål och alunrot.

Tips i september!

Bygg på höjden

Krukor, lådor och rabatter i all ära, men ibland behöver vi tänka mer på höjden och fylla på upptill. En uteplats eller entré som bara rymmer krukor får mer liv om det även händer något i ögonhöjd. Så ett tips är att tänka kubik istället för kvadrat!

Det finns ingen som säger att man måste ha en balkong för att sätta upp balkonglådor. En stege fungerar perfekt att hänga balkonglådor på. Det är också mycket praktiskt ur bevattningsynpunkt, endast den översta lådan behöver vattnas, överskottsvattnet förser de undre lådorna J

Hyllor som sätts upp på väggen, krokar eller ett öppet skåp är andra bra lösningar för att bygga på höjden.

Charmig gåbort present

Byt ut vinflaskan eller chokladasken mot en personlig växt. Välj en krukväxt som är i säsong och smycka den med något från naturens eget förråd. I september finns t.ex. massor av bär att välja bland. Plocka fläder, rönnbär eller nypon och trä upp på en metalltråd som formas till ett hjärta. Galgar från kemtvätten fungerar ypperligt.

Vill du inte köpa en ytterkruka till krukväxten kan den packas in med något annat som är i säsong. Savoykål och rödkål är exempel på två vackra omslagspapper i september.

Snyggt, personligt och enkelt!

Ge bollkryssen sällskap

September är månaden när många väljer att placera ut bollkryss i sina krukor. Bollkryss fungerar utmärkt som solitär med kan också göras lite festligare genom att kombinera med andra växter.  Murgröna, prydnadskål, silverfärgade växter, kanske ett gräs – pröva dig fram!

 

 

 

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll