Följ Blomsterfrämjandet

Julens lökblommor i allsköns varianter

Pressmeddelande   •   Sep 14, 2009 14:00 CEST

Julens lökblommor i allsköns varianter

Vissa lökblommor köper vi för doftens skull och andra köper vi för att de är vackra och ståtliga.

I Sverige driver svenska trädgårdsmästare fram mängder av hyacinter och amaryllis i kruka. Försäljningen startar i november för att nästa helt sluta när vi har nått julafton.

Amaryllis
Vita lökblommor är populärt men starkt på frammarsch är även mörkare röda varianter av amaryllis. Bland de mörkare röda hittar vi bland annat 'Ferrari' och 'Benfica'. En härligt vit amaryllis är 'Matterhorn' medan sorten 'Orange Souvereign' fortfarande är en storsäljande röd/orange sort. Tvåfärgade amaryllis har också hittat sin plats och här kan vi tipsa om 'Charisma' och 'Stargazer'.

Vi kommer att få se fler varianter när det gäller utseendet på amaryllisen. Det är inte bara färgvariationer som ökar bland sorterna i handeln utan även formerna och storlekarna. Vi kommer att hitta fler och fler jumbosorter och miniatyrsorter på marknaden. Oavsett benämningen har de allihop generellt en riklig blomning.

Hyacinter
Hyacinter med doftkodning har vunnit mark och konsumenterna uppskattar den här typen av hänsynstagande från branschen eftersom det är till stor hjälp för personer med allergiska besvär. Svenska trädgårdsmästare är flitiga på att märka upp sina hyacinter med olika doftkoder.

Andra blomstrande jullökar
Ljuvliga dofter hittar vi även hos jultazetten och iskonvaljen, iskonvaljen med sitt skira växtsätt och sina söta blommor. Jultazetten är "snabb", man kan nästa se hur den utvecklas om den får stå varmt och gott. Vill du bevara skönheterna lite längre så sätt både jultazetten och hyacinten i det glasade uterummet eller där det är lite svalt över natten och när du åker till jobbet.

För mer information se bifogat dokument och publicering bör ske i november och december.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.