Gå direkt till innehåll
Fyll ljuslyktorna med höstens växter - säsongsinspiration oktober

Pressmeddelande -

Fyll ljuslyktorna med höstens växter - säsongsinspiration oktober

Nu börjar kvällarna bli mörka och dagsljuset är inte lika starkt. Det är dags att göra höstfint! Ett perfekt sätt är att leta rätt på alla lyktor som står och skräpar i förråden och sätta växer i dem istället.

Oktober är också månaden då vi uppmärksammar våra rosablommande växter extra mycket. Det finns ett rikt utbud av rosablommande sorter i handeln och bland dem strålar höststjärnan Princettia speciellt vackert i höstmörkret.

För utomhuskrukan har vi valt att ägna uppmärksamhet åt hebe, som är mycket användbara och tåliga sorter. Hebe är perfekt till samplanteringar och passar fint med säsongens uteväxter som prydnadskål, ljung och cyklamen i vackra rosa-lila nyanser.

Höststjärna Princettia, Euphorbia pulcherrima Princettia-Serien

Höststjärna Princettia är det perfekta valet i oktober för alla som tycker om rosa.

Höststjärna Princettia är egentligen en tålig julstjärna som finns till försäljning lite tidigare än övriga julstjärnor. Höststjärna Princettia ser precis som namnet antyder ut som en stjärna.  De rosa bladen i stjärnan liknar kronblad, men de är i själva verket något som kallas för högblad. De verkliga blommorna är små och gula och sitter i mitten av högbladen. Stjärnorna finns i mängder av olika rosa nyanser och ibland med ljusa kanter. Det finns även Princettias som är rent vita. De vita eller rosa stjärnorna kontrasterar vackert till bladen, som är mycket mörkt gröna, lite styva och med vackra nervmönster. Växtsättet är mycket kompakt och kraftigt.

Princettia kan placeras nästan var som helst i rummet men helst inte direkt över ett varmt element eller i direkt drag. För att lyckas bäst med Princettia ska de vattnas med ljummet vatten med en svag dos näring när jorden torkat lätt.  Ge den hellre lite för lite än lite för mycket vatten!

Höststjärnan är en trevlig glädjespridare i höstmörkret och den gör sig allra bäst om man ställer några plantor tillsammans, gärna i olika färgtoner, för att få så stor effekt som möjligt.

Tips! Princettian är också hållbar som snitt och kan med fördel sättas i en liten vas.

Övrigt: Efter blomningen kan växten beskäras och planteras om i större kruka. Öka vattenmängden något och häll i svag dos näring. Över sommaren kan plantan sedan stå utomhus och tack vare sin brytvillighet bli en praktfull växt. Lättskött!

Hebe, Hebe spp

Det finns en mängd olika sorters hebe som alla främst används för sina vackra blads skull. Hebe har små städsegröna blad och det finns en uppsjö av olika sorter med olika färger på bladen: blågröna, gråblå, gulgröna och brokbladiga.

Hebe är vackra gröna plantor som passar för utplantering i urnor, balkonglådor och i krukan vid ytterdörren på hösten. Hebe är väldigt lättplacerade eftersom de trivs i alla lägen.

Hebe gör sig fint tillsammans med säsongens växter som cyklamen, ljung och prydnadskål.

Det är också fint att bara sätta en mängd olika hebe tillsammans, man får då en spännande grön struktur, som kan hålla sig fin hela vintern om man har tur.

Ett annat mycket bra användningsområde för hebe är när man har någon kruka med sommarblommor som fortfarande till största del är fin, men där någon växt chanserat. Eftersom hebe i stort sett passar till allting kan den stickas in där man har ett ”hål” i planteringen.

Höstregnet som kan få en del andra växter att ruttna och skrumpna gör bara heben än vackrare eftersom det får de redan blanka bladen att glänsa extra mycket! De flesta hebe övervintrar inte i vårt klimat men de står fina under mycket lång tid.

Lyckas med hebe

Hebe är anspråkslösa växter, men de får inte torka ut. Nyinköpta plantor ska vattnas ordentligt och sedan ska de helst inte torka ut. Hebe får i stora delar av landet betraktas som ettårig, men vill man försöka övervintra den kan plantorna täckas med granris eller ett isolerande lager löv när frosten kommer, speciellt barfrosten. Det förhindrar att plantorna torkar ut och förbättrar deras möjligheter att övervintra.

Övrigt: I handeln på hösten säljs också buskveronika som på latin heter Hebe x andersonii. Buskveronikan har små blommor som sitter samlade i små stånd. Blomfärgerna är vit, lila, blå och rosa, och de blommar på sensommaren. Övervintrar i regel inte men håller sig fina länge efter frostens ankomst.

Tips i oktober

De senaste åren har det varit mycket populärt med lyktor i alla möjliga och omöjliga utföranden. Stearinljus i all ära, men det kan vara roligt att placera en växt i lyktorna som omväxling. Välj favoritväxt till favoritlyktan, det kan inte bli fel!

Det är också fint att placera ljus, växter och säsongens skörd på en liten bricka tillsammans.

 

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300