Gå direkt till innehåll
Färgtrend 2013 - ljuva pasteller

Pressmeddelande -

Färgtrend 2013 - ljuva pasteller

Förra årets härliga pastelltrend håller i sig och milda och ljusa färgtoner på blommorna gäller även 2013. Vi kommer att få se många romantiska växter i milda toner i handeln och året inleds med ljuva favoriter som hortensia, azalea, engelska pelargoner, fönsterviva och en sort av begonia med extra stora blommor. Det är klassiska växter som finns i härliga pastellfärger och de är extra välkomna mitt i vintern när vi längtar efter vår.

Hortenisa, Hydrangea macrophylla

En blommande hortensia är helt enkelt oemotståndlig, den är både modern, elegant och ljuvligt romantisk, allt på en och samma gång. Hortensior som är i blom spelar huvudrollen var de än placeras, men för att de ska trivas bäst bör man undvika att placera dem i direkt solljus eller för varmt. Ju svalare de står desto bättre.

Hortensians jord bör alltid vara fuktig, men växten ska inte stå i vatten. Gödsla gärna med svag dos näring i vattnet under hela växtperioden.

Efter blomningen kan växten planteras ut i trädgården eller i kruka på balkong eller altan.

Hortensian övervintrar utmärkt på en sval (ca 5°C) plats, t.ex. i ett frostfritt garage eller jordkällare. I zon I-II kan man plantera ut hortensian på en skuggig till halvskuggig plats i trädgården.

Rumsazalea, Rhododendron Vintergröna Azalea-Gruppen

Efter nyår kommer de härliga vårblommande azaleorna. En utslagen azalea är en vacker ”bukett” på bordet i flera veckor!

Azalean har unika egenskaper för att kunna blomma länge under den mörka årstiden. Den sätter sina knoppar och lagrar energi för blomningen redan på sommaren. Efter vinterlagring drivs azaleorna fram och kan då blomma 4-5 veckor under vintern.

Azalean har med nya odlingsmetoder i plastkruka istället för lerkruka och moderna torvjordar blivit en lättskött krukväxt.  Ställ azalean i ett fönster eller på ett bord, ju knoppigare azalea desto ljusare placering. Undvik att ställa växten över ett element och i direkt solljus. Vattna azalean regelbundet genom att hälla lite vatten i botten på ytterkrukan varje eller varannan dag. Kontrollera att azalean inte blir stående i vatten.

Förutom att vara en mycket vacker krukväxt är azalean även en bra luftfuktare.

Engelsk pelargon, Pelargonium x domesticum

En underbar romantisk och stilig pelargon i början av året är den engelska pelargonen. Den finns i en mängd färger och blommar tacksamt och länge. Engelsk pelargon har stora blomklasar vars blommor har en mörkare färg i mitten av blomman. Blomfärger finns från vitt, aprikos, rosa och mörklila till "svart".  Bladen är stora, triangelformade, svagt flikiga och i alla nyanser av grönt.

Engelsk pelargon ska helst stå ljust, även direkt sol fungerar fint, och i normal rumstemperatur. Vattna ett par gånger i veckan. Gödsla också regelbundet under växtsäsongen med en svag näringslösning.

Plocka bort de överblommade blomstänglarna genom att bryta av dem från huvudstjälken, så håller sig pelargonen fräsch.

Flytta gärna ut pelargonen när risken för frost är över. Engelsk pelargon betraktas som ettårig, men kan övervintras på en ljus plats vid låg temperatur och behöver då inte så mycket vatten. Ljus placering och låg temperatur (13-14 °C eller lägre) i fem veckor krävs för att engelsk pelargon ska blomma på nytt.

Fönsterviva, Primula obconica

Fönsterviva finns i många fantastiska färger och är en härlig växt så här i början av året.

Fönsterviva är både lättodlad och blomvillig och ska stå ljust men inte i full sol och gärna i normal rumstemperatur under blomningen. Undvik placering över ett element. Viktigt är att plantan vattnas regelbundet så att fuktigheten i jorden är jämn. En svag dos näring kan ges varannan vecka under blomningen. Plantan är flerårig, men den används ofta bara så länge den blommar. Vill man kan man ställa den utomhus på en skuggig plats sommartid. Blomman finns tillgänglig i handeln hela året. Enstaka blommor som vissnat plockas bort och nya kommer från blomkransens mitt.

Fönsterviva är känd för att kunna vålla irritation på känslig hud pga. ämnet primin. Numera finns förädlade sorter som inte innehåller något primin. Om det finns en etikett i krukan som det står ’Touch me’ på vet du att blomman inte innehåller något primin.

Höstbegonia, Begonia x hiemalis ’Big Flower’

Sortnamnet Big Flower antyder att denna begonia har extra stora blommor. Dessutom är växten fyllig och tålig och den har rikligt med blommor. Detta är en relativt ny sort som finns i januari och februari och som har mängder av kronblad med underbar lyster. De vecklar ut sig till härligt stora blommor över ett frodigt bladverk. Växten finns i olika nyanser av gult, rosa och violett, men även i rött.

Bäst är att placera begonia ljust men inte i direkt sol och i normal rumstemperatur. Jorden kan torka ut lite mellan vattningarna och var noga med att inget vatten står kvar i ytterkrukan då rötterna annars lätt skadas. Undvik att placera växten över ett element eftersom den torra och varma luften torkar ut plantan.

Mer information om de olika blommorna hittar du på www.blomsterframjandet.se

 

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll