Gå direkt till innehåll
Trädgårdstrender 2013

Pressmeddelande -

Trädgårdstrender 2013

I dagens föränderliga värld får vi influenser från många olika håll och skilda subkulturer lever sida vid sida. De olika strömningarna påverkar oss olika och vi lever inte längre med en trend utan flera olika. Elmia har spanat in i framtiden och presenterar på Elmia Garden de starkaste och tydligaste trenderna inför 2013. Blomsterfrämjandet har gjort en tolkning av trenderna med svenskodlade växter.

Klappat och klart

En tydlig trend är att allt mer säljs som färdiga paket. Istället för att sälja enskilda produkter tänker man färdiga lösningar och förpackar därefter. Parallellt med de färdiga lösningarna är tendensen att varumärken och företag exponeras i väldigt många olika kanaler enligt devisen: syns man inte så finns man inte.  

I klappat och klart trenden passar egentligen alla växter in, det gäller bara att förpacka dem rätt! Genom att ge tydlig information och erbjuda ett färdigt paket förenklar man för kunden.

Vi har valt att illustrera trenden med växter i klassiska romantiska färgskalor. Vi inleder året med ljuva favoriter som hortensia och azalea, fortsätter med mormorsväxter som pelargon och ranunkel och avslutar med klassiska begonior. Tidlösa växter med underbar blomning som alltid är rätt.

Färgvalet är ljusa pasteller, silver och grått samt ljusa träslag.

Experimentera mera

En annan mycket tydlig trend är avståndstagandet från allt vad romantik heter och en förkärlek för det mer råa och futuristiska. Naturvetenskap, ny teknik och spännande nya material kommer starkt. Den här trenden kan också ses som en motreaktion på den ytlighet som ofta genomsyrar dagens samhälle och en önskan att fokusera på mer existentiella frågor.

Till den här trenden väljer vi växter med mycket karaktär.  Blommar gör de flesta växter under en begränsad tid, medan andra aspekter som bladens struktur och färg gör avtryck året om. Växter med mörka eller melerade blad passar perfekt liksom prydnadsgräs med spännande plymer och ax.  Blommande växter som hör hemma i trenden är sorter med personlighet i olika nyanser av rött, rosa, orange och gult.

På vintern är rexbegonian ett perfekt alternativ med sina personliga blad, prydnadsgräs är ett måste under sommarhalvåret och inför julen gäller julstjärnor och dubbelblommande amaryllis.

Färgvalet är starka metallicfärger i lila och turkos, hallonrosa, olika gröna nyanser, mörk rost samt svart och vitt.

Trädgårdsflärd

Allt fler vill kunna använda sina trädgårdar, uteplatser och balkonger som ett extra vardagsrum. Det blir allt viktigare att må bra och njuta, umgås med familj och vänner och kunna koppla av från stress och jäkt. Trenden är att tänka mer hållbart, både när det gäller sin egen hälsa och naturen i stort. Glädje och livskvalitet är honnörsord i trenden som vi kallar trädgårdsflärd.

Den sociala trädgården som ger guldkant i tillvaron är glad och färgstark! Här är växter som symboliserar glädje och livskraft självklara inslag, men också växter som går i hälsans tecken. Färgklickar som gerbera piggar upp på vinterhalvåret, kryddväxter står i krukan på våren, solrosor lyser som solar under sommaren, på hösten gläds vi åt gloxinia och julen bjuder på lysande amaryllisar.

Färgvalet är glada klara färger i gult, rött, grönt, orange, rosa och blått samt mässing och mörk rotting.

Sammanfattning

När det gäller hur växtvalet påverkas av rådande trender kan det sammanfattas så här:

  • Att följa årstiderna och använda och njuta av växter som är i säsong blir allt viktigare.
  • Hälsa och välmående är i fokus. Vi behöver omges av växter och blommor för att må bra!
  • Koncept ersätter enskilda produkter.

Mer information

Besök Blomsterfrämjandets trendmonter på Elmia Garden B01:55 den 17-18 oktober.

Vill du läsa trendbroschyren i sin helhet kan den läsas och laddas ner på Blomsterfrämjandets hemsida www.blomsterframjandet.se

 

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll