Gå direkt till innehåll
En växt att bli glad av

Pressmeddelande -

En växt att bli glad av

I augusti dyker de upp i butikerna i mängder av vackra kulörer och med sina charmiga nickande blommor. Cyklamen, Cyclamen persicum, är en riktig favorit att njuta av när kvällarna blir mörkare och dagarna svalare. Fungerar lika bra som krukväxt inomhus som till utplanteringsväxt på sensommaren och hösten.

Cyklamen har ett vackert bladverk, med grå mönstring på de gröna bladen. Det finns blommor i många olika nyanser av vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade.  Det finns storblommiga och småblommiga, så kallade minicyklamen.

Säsongen för cyklamen sträcker sig från augusti och fram till jul. I en tid när dagarna blir kortare är det härligt att använda en växt som bjuder på ett sådant överflöd av färg som cyklamen gör. Cyklamen har rykte om sig att vara svårskött, men om man bara undviker att vattna den för mycket brukar den klara sig bra.

Här är tipsen som gör att du lyckas!

  • Vattna underifrån. Häll en skvätt på fatet eller i ytterkrukan så att plantan hålls lätt fuktig. Om du har din cyklamen utomhus kan du vattna på jorden i krukans kant. Cyklamen tycker om mjukt vatten, så vattna gärna med regnvatten. Vattna med svag näringslösning och undvik att vattna på knölen och bladen.
  • Placera din cyklamen ljust, men inte i direkt solljus. Växten vill ha det ganska svalt och gärna låga temperaturer på natten. Cyklamen trivs därför utmärkt på inglasade balkonger och uterum. Växten klarar temperaturer ned mot 0°C och repar sig även efter lätt frost. Den övervintrar dock inte utomhus. Normal rumstemperatur fungerar också, men då blommar den inte lika länge.
  • Ta bort vissna blommor och blad ända nere från knölen. Vissna stjälkar snurras ett par varv och dras upp med ett ryck.
  • Plantera gärna om din cyklamen i en lerkruka när du kommer hem från butiken, det minskar risken för övervattning eftersom jorden torkar snabbare i lerkrukor än i plastkrukor.

Cyklamen är en mångsidig växt. Eftersom den fungerar utmärkt både inomhus och utomhus finns det många sätt att använda den på. Här ger vi några tips: 

  • Plocka några cyklamenblommor och sätt i en vas. En liten grupp med låga vaser är fint.
  • Placera en cyklamen i favoritkrukan mitt på köksbordet istället för en blombukett. Du kan också sätta hela plantan i en glasvas med midja, till exempel i en hyacint- eller amaryllisvas.
  • Sätt cyklamen i en kruka utomhus, i uterummet eller på balkongen. Cyklamen är fina att samplantera med silverbladiga växter, murgröna, ljung, prydnadskål eller andra fina växter i säsong. Zink, betong, trä – välj din egen favoritkruka!
  • För doftens skull! Små minicyklamen doftar ljuvligt!
  • Klassisk växt för gravsmyckning.
  • Det är effektfullt att använda vita eller svarta stenar runt blomman för att ytterligare framhäva cyklamens form och färg.

Kuriosa

Blomman tillhör viveväxterna och har sitt ursprung i Grekland och Mellanöstern.

Tillbaka i tiden har cyklamen kallats för svinbröd i äldre litteratur. Grisarna tyckte om de runda knölarna och det sägs att när de åt dem blev det god smak på fläsket.

Cyklamen har förädlats sedan 1870-talet och den storblommiga har efterhand förlorat sin doft. Minicyklamen däremot, som korsats fram med den ursprungliga vilda arten, är svagt väldoftande.

Förr i tiden var cyklamen också en vanlig snittblomma som såldes på lite längre stjälkar än vad dagens cyklamen har.

För publicering i augusti och under hösten.


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll