Gå direkt till innehåll
Tulpaner och prydnadsväxter märkta med Från Sverige är odlade i Sverige av duktiga trädgårdsmästare.
Tulpaner och prydnadsväxter märkta med Från Sverige är odlade i Sverige av duktiga trädgårdsmästare.

Pressmeddelande -

​Utmärkta växter odlade i Sverige

Den 3-11 oktober kommer ursprungsmärkningen Från Sverige att lyftas fram extra mycket i butiker runt om i Sverige. Märket hjälper konsumenter att välja produkter som är odlade och producerade i Sverige, och märkningen finns på många olika varor som t.ex. frukt, grönsaker, mejeriprodukter, ägg och prydnadsväxter. Blomsterfrämjandet vill under denna vecka lyfta fram produkter som är i säsong och det är inte alla som känner till att det faktiskt finns ett sort utbud av svenskodlade växter även på hösten. Duktiga trädgårdsmästare över hela landet ser till att vi kan ha det grönt och blommigt i våra hem, året om.

Här listar vi 6 växter som är utmärkta val i oktober!

Tulpaner

De första svenska tulpanerna börjar säljas redan i slutet av september. Det finns en uppsjö av olika färger och sorter, och fint i oktober är sorter i orange och rosa toner som gifter sig fint med höstlövens färgtoner. För att tulpanbuketten ska hålla så länge som möjligt ska du skära av ca en cm av stjälkarna med en vass kniv och sedan sätta buketten i kallt vatten direkt när du kommer hem med den. Se till att fylla på med vatten efter hand om det behövs, tulpaner är törstiga och de vill inte stå torrt.

Tulpaner i härliga nyanser av orange, rosa och vitt passar utmärkt i oktober. Foto: Linda Lomelino

Höstbegonia

Höstbegonian är en underbar höstblomma som piggar upp på fönsterbrädan eller kökbordet. Den finns i många olika härliga färger och det är otroligt fint att köpa hem ett par olika sorter och sätta i en stor kruka tillsammans alternativt ställa på en bricka. Eftersom begonior som regel är väldigt rikblommande, är ett tips att plocka av några blommor och sätta i en liten vas på bordet eller lägga i en liten skål med vatten. Begonian ska vattnas regelbundet, men det är viktigt att den får torka emellanåt. Tillför gärna lite svag näringslösning också. 

Mångfald av begoniablommor från Tågerups Trädgård i Skåne. Foto: Erika Wallin

Gröna växter

Gröna växter gör hemmet mjukare, tar upp damm och syresätter luften. Det finns en hel del svenskodlade växter på marknaden även om importerade växter fortfarande dominerar. Titta efter Från Sverige märket eller fråga i din butik så hjälper de dig att hitta svenskodlade växter. Exempel på växter som odlas av svenska trädgårdsmästare är monstera, peperomia, palettblad, ormbunkar, benjaminfikus, gullranka, Moses stentavla och svärmorstunga.

En samplantering med gröna växter odlade i Sverige är både snyggt och lättskött.  Foto: Lina Arvidsson

Höststjärna

Den populära höststjärnan odlas av flera trädgårdsmästare i Sverige och finns i rent vitt, olika nyanser av rosa och en varmt aprikosfärgad nyans. Höststjärnor är precis som namnet antyder formade som en stjärna och lyser upp under mörka höstmånader i väntan på advent. Den aprikosa sorten ’Autumn Leaves’ passar väldigt bra till fina samexponeringar med pumpor och är ett perfekt inslag för att skapa Halloweenstämning.

Höststjärnor som märks med Från Sverige är odlade av trädgårdsmästare i Sverige. Foto: Åsa Myrberg

Trädgårdsmästare Mattias Svegin delar med sig av sina bästa höststjärnetips.

Höstglöd

Det perfekta valet för dig som helt saknar gröna fingrar – det här är en växt som man nästan inte kan misslyckas med! Höstglöd, eller våreld som den också kallas, är en tjockbladig växt med små blommor i härliga nyanser: klart gult, rött, rosa, orange, men också pastellfärgade och mer dova toner. Fungerar lika bra på fönsterbrädan som en liten bit in i rummet. Vattna regelbundet men sparsamt och låt alltid jorden torka upp mellan vattningarna. Det enda som kan ta död på en höstglöd är för mycket vatten! En rolig sak som är lätt att göra med höstglöd är att bryta av en liten blomma och sätta i en glasvas. Med tiden kommer vackra vita rötter att utvecklas.

Höstglöd passar fint med pumpor och höstlöv och är dessutom en underbart lättskött krukväxt. Foto: Minna Mercke Schmidt

Cyklamen

Cyklamen är en klassisk krukväxt som passar både inne och ute i oktober, beroende på var i Sverige man bor. Cyklamen trivs bäst utomhus och klarar någon minusgrad utan att ta skada, men vid riktigt kall väderlek är de bättre att ha inne. Ju lägre temperatur desto bättre hållbarhet, så undvik placering vid element och i mycket varma rum. Det finns både storblommiga och småblommiga sorter i nyanser av vitt, rosa, lax, cerise, rött och purpur samt tvåfärgade och fransade. Cyklamen är en dröm för alla inredningsintresserade då de kan varieras stort beroende på hur de används. Till exempel:

  • Gör en samplantering utomhus med silverbladiga växter.
  • Placera i en vacker ytterkruka och ställ i fönstret.
  • Plocka bort blommorna och gör små buketter och exponera cyklamen enbart med de vackra bladen.

Cyklamen ska alltid vattnas underifrån och sparsamt. Och glöm inte, ju svalare placering, desto bättre hållbarhet!


Härlig höstplantering av Victoria Skoglund med cyklamen och silverbladiga växter. Foto: Lena Granefeldt

Fler tips, idéer och inspiration hittar du på Blomsterfrämjandets hemsida. Välkommen!

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300