Följ Blomsterfrämjandet

​Tre tips som gör dig till en stjärna på stjärnor!

Pressmeddelande   •   Sep 11, 2019 07:30 CEST

Ljus, vatten och värme är grunden för att lyckas med höst- och julstjärnor. Foto: Stars for Europe

Allt sedan 50-talet när tyska odlare lyckades förädla fram de första julstjärnorna som trivdes inne i uppvärmda rum, så har julstjärnorna spridit julstämning. Denna mångsidiga stjärna med sina magnifika högblad förknippas av människor över hela världen med julen. Julstjärnorna kommer ursprungligen från Mexiko, och det är bra att ha i åtanke när de ska skötas. För så som det är ute i Mexiko vill växterna gärna ha det även inomhus hos oss – ljust och varmt och lagom fuktigt.

Välj den perfekta platsen

Ljus är livsviktigt för denna julens förebud. En plats nära ett fönster är bra och även direkt solljus fungerar fint under vintern på våra breddgrader. Ska den placeras längre in i rummet krävs någon form av växtbelysning. Normal rumstemperatur fungerar bra, då den ideala temperaturen ligger på 15 till 22°C. När du vädrar, se till att växten inte hamnar i kallt drag. Så länge som fönstret är öppet är det bäst att flytta din julstjärna till ett säkert hörn.

Bli en expert på vattning

Julstjärnor trivs bäst när de har en jämn fuktighet i jorden. Att lyfta krukan ger dig en känsla för hur mycket fukt det är i den. Om den känns lätt, så är det dags att vattna igen. Man kan också sticka ner ett finger och känna hur jorden känns. Det är bättre att jorden är lite torr än för fuktig. Undvik att dränka din stjärna för då får inte rötterna luft och den kvävs. Hemska tanke! Ge därför aldrig stjärnan mer vatten än vad jorden kan absorbera och häll bort överflödigt vatten från krukan eller från fatet ca en kvart efter vattning. Det finns tyvärr ingen tumregel för vattning av julstjärnor, utan du får lära dig att känna av växten. Om luften i rummet är torr eller om växten står i närheten av ett element kan det vara nödvändigt att vattna varje dag. Vanligtvis är det tillräckligt att ta fram vattenkannan varannan eller var tredje dag. Om roten sänks ner i vatten under några minuter, så brukar inte växten att behöva vattnas igen på ett bra tag. Krukans storlek spelar också en roll: små krukor behöver vattnas oftare än stora. Minijulstjärnor bör vattnas dagligen och kan gärna planteras om i en lite större kruka. Julstjärnor föredrar rumstempererat vatten, så fyll gärna vattenkannan och låt den stå framme en stund innan du vattnar.

Var en kräsen kund

Titta redan i butiken extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.Kontrollera om plantan är väldigt torr eller genomblöt. I så fall har växten inte blivit regelbundet vattnad och rotskador kan ha uppstått. Det viktigaste av allt är att stjärnorna står väl skyddade från kyla och drag. Om julstjärnorna har stått kallt och dragit i butiken kan det orsaka skador som, även om det inte syns i början, kan göra att julstjärnorna släpper sina blad efter hemkomsten. Glöm inte heller att slå in dem i papper om det är kallt på vägen hem.

Film och instruktioner

För att hjälpa dig ytterligare har vi tagit fram enkla skötselanvisning samt en skötselfilm. Lycka till!

Ladda ner skötselinstruktioner här:

Se skötselfilm och dela den gärna!

Stars for Europe

Stars for Europe (SFE) är ett marknadsföringsinitiativ grundat av de europeiska julstjärneodlarna Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp och Syngenta, med stöd av MNP Flowers. Initiativet inleddes under 2000 med målet att främja och säkra långsiktig försäljning av julstjärnor i Europa. SfE-aktiviteter äger för närvarande rum i 16 europeiska nationer. I Tyskland, Frankrike, Polen och Sverige subventioneras marknadsföringsinitiativet av EU inom ramen för kampanjen "Stars Unite".

Innehållet i detta pressmaterialet återspeglar endast författarens åsikter, som är ensamt ansvarig för innehållet. Europeiska kommissionen och genomförandeorganet för konsument-, hälso-, jordbruks-och livsmedelsfrågor (CHAFEA) ansvarar inte för hur informationen som finns i pressmaterialet används.

Presskontakt

Blomsterfrämjandet

Malin Hidesäter & Erika Wallin

malin@blomsterframjandet.se

erika@blomsterframjandet.se

www.blomsterframjandet.se

Webbplats: www.stars-for-europe.eu

Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.