Gå direkt till innehåll
Tips för lata sommardagar

Pressmeddelande -

Tips för lata sommardagar

Sommaren är för många av oss en tid för återhämtning. Vi pausar i vardagen och hämtar kraft från saker vi tycker om att göra. Det kan vara loja sommardagar vid stranden, god litteratur i hängmattan, utflykter med familj och vänner, att påta i trädgården eller kanske träning till någon av sommarpratarna i sommar i P1.

Blomsterfrämjandet ger här några tips på sommaraktiviteter som kan vara lagom ansträngande.

Fixa sommarkrukorna

Det är inte ovanligt att sommarblommorna bjuder på överdådig blomning, så att det enda som behövs är vattning. Om någon kruka däremot ser lite tråkig ut är det ett perfekt läge att komplettera med nya växter. Vi rekommenderar speciellt att våga blanda sommarblommor med kryddväxter. Då får du en kruka som är både nyttig och vacker och som kan användas till sommarens matlagning.

Grilla med stil

Till sommarens höjdpunkter hör de härliga kvällarna. Eller som Siv Ruud uttryckte det i en pjäs av Agneta Pleijel ”Har man levt några sommarkvällar på jorden då har man inte levt förgäves”. Få saker smakar så gott som grillat dessa kvällar.  Färska kryddor som timjan, rosmarin, oregano och salvia är perfekta att använda till smakrika marinader och persilja, basilika, koriander och mynta sätter smak på kalla såser.

Skörda kryddor

Kryddor är allra godast färska, men de fungerar också utmärkt att frysa in. Doftande växter som lavendel och åbrodd är perfekta att torka nu för att senare användas till doftkuddar i linneskåp och garderober.

Ta in blommor

Plocka in några sommarblommor och använd dem som snittblommor. Pelargon håller sig till exempel länge som snitt och är vacker på handfatet i badrummet eller på nattduksbordet i sovrummet.

Näring till sommarkrukorna

Glöm inte att dina sommarblommor blommar som allra tacksammast när de belönas med näring. Optimalt är det att kontinuerligt vattna dem med svag näringslösning.

Plocka bort vissna blommor

Genom att knipsa av de blommor som blommat över på t.ex luktärt, pelargon, tagetes, rosenskära och petunia fås en längre och rikligare blomning, och det ser dessutom trevligare ut.

Putsa perenner

Genom att klippa ner de perenner som blommade tidigt kan vissa av dem blomma om och bjuda på ännu ett blomflor! Det gäller till exempel kantnepeta, stäppsalvia och småblommiga penséer.

Klipp också bort blomstänglar och fula blad på till exempel lungört och koreansk plymspirea. De skjuter då nya skott och ser fräscha och fina ut.

Klipp bort blommorna innan de sätter frö om du inte vill ha en naturlig spridning i trädgården. Exempel på perenner som är enorma spridare är daggkåpa, aquilegia, blågull, stjärnflocka och primula.

Blomsterfrämjandet önskar en härlig sommar!


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300