Gå direkt till innehåll
 Säsongsinspiration augusti  - högtid för sommarastrar och vackra prydnadsgräs

Pressmeddelande -

Säsongsinspiration augusti - högtid för sommarastrar och vackra prydnadsgräs

Augusti är skördemånaden framför alla andra. Trädgårdsland och odlingslådor är klara att skörda och fruktträd och bärbuskar dignar av allsköns härligheter. Skolorna börjar igen och folk börjar komma tillbaks från sina semestrar. Det är en underbar tid att umgås hemma i trädgården eller på balkongen. Passa på att använda säsongens växter till festliga dekorationer!

Varför inte plocka en fin blombukett och sätta i ett par gummistövlar? En liten glasburk kan placeras i stöveln om den är trasig, annars fungerar det att hälla vatten direkt i stövlarna. Perfekt användningsområde för trasiga och urväxta barnstövlar. Ett roligt och oväntat inslag!

Ta fram dina gamla uppläggnings- och kakfat ur gömmorna och använd dem som alternativ till vaser och klassiska buketter. Lägg upp grönsaker, frukter, blommor, fröställningar, blad eller kottar, helt enkelt det som du hittar och tycker är vackert. Det blir både dekorativt och humoristiskt.

Två växtslag som är som allra finast i augusti och som vi vill tipsa lite extra om är sommaraster och alla fina prydnadsgräs!

Sommaraster, Callistephus chinensis

I augusti, när många av sommarens blommor börjar se lite risiga ut, då slår sommarastrarna till. De bjuder på fräscha former och härliga färger som glatt signalerar att sommaren visst inte är slut. Trädgården får nytt liv och blicken får något nytt att fastna på.

Sommarastrar, eller trädgårdsastrar som de tidigare hette, växer upprätt med styva grenar. Det finns en uppsjö olika sorter så du kan välja både enkla och fyllda blommor i många olika nyanser av vitt, gult, rött, rosa och violett.

Det finns både höga, mellanhöga och låga sorter, från 80-20 cm beroende på sort. De låga sorterna är mycket användbara till kanter och inramningar. Alla sorter gör sig utmärkt i kruka och samplanteringar.

Sommarasterns blommor är mycket hållbara och de står länge även som snitt. Tänk bara på att plocka bort bladen från stjälkarna när du sätter dem i vatten, annars blir vattnet fort slemmigt. När dagarna börjar bli svalare är det perfekt att ta in buketter. De som står kvar utomhus fortsätter att blomma till långt in på hösten och de klarar även de första frostnätterna utan problem.

Så lyckas du med sommaraster:

  • Plantera i näringsrik och väldränerad jord.
  • Placera i sol eller halvskugga utomhus.
  • Vattna regelbundet om regnet uteblir.
  • Ge höga sorter stöd.
  • Klipp bort vissna blommor!

 

Prydnadsgräs

Augusti är också prydnadsgräsens högtid. De står nu i sin prakt och gör trädgården till en härlig plats att vara i! De sorter som blommar brukar göra det nu med olika slag av plymer och vippor.

Det finns mängder av olika prydnadsgräs att välja mellan. En del är ettåriga, andra är perenna. Det finns höga och låga, torktåliga och fuktkrävande, mjuka och vassa, silvriga och varmgula – ja, i stort sett finns ett gräs för varje plats i trädgården.

Stora gräs passar allra bäst som solitärer, mitt i gräsmattan eller kanske intill en stor sten. Lägre sorter gör sig perfekt tillsammans med andra växter i rabatten medan de lägsta fungerar fint som kantväxter. Gräs gör sig fantastiskt bra i krukor och urnor av alla de slag och fungerar både i entrén, på terrassen eller varför inte på balkongen.

Gräsens största fördel är att de är vackra året om, från det att de första bladspetsarna tittar fram ända tills de dekorativa axen slår ut. Prydnadsgräsen ger trädgården både lugn och liv och få saker skänker trädgården sådan skönhet som när gräsen vajar i vinden. Hela vintern fortsätter de skänka glädje med rimfrost som glittrar och bildar stjärnor i axen, samtidigt som de fungerar som en trygg tillflyktsort för alla fåglar.

De flesta prydnadsgräs är dessutom lättodlade och har sällan problem med skadedjur eller sjukdomar.

Har du valt att plantera ett flerårigt gräs ska du inte klippa ner det förrän på våren. Klipps de på hösten mister man hela vintertjusningen och de ruttnar lätt bort av regn och snö som rinner rakt ner i plantan.

Läs noggrant på etiketten hur just det gräs du valt vill växa och om det är flerårigt eller inte. 

I augusti lyfter vi lite extra på hatten för;

Fjäderborstgräs, Pennisetum setaceum

Fjäderborstgräset är ett luftigt och mycket vackert annuellt gräs som blir dryga halvmetern högt. Det utvecklar graciösa skimrande vippor som blir tjusigt vita, röda- eller kopparskimrande beroende på sort.

Fjäderborstgräset är ett värdefullt prydnadsgräs som är mycket användbart och fungerar både i rabatt, kruka, som snitt och eternell.

I rabatten är fjäderborstgräset ett vackert blickfång, särskilt om det planteras i en grupp om flera. I kruka fungerar det utmärkt både som solitär eller att kombinera med sommarblommor eller perenner. Fjäderborstgräset kan också användas som eternell och då väntar du med att skörda tills axen är fullt utvecklade.

Så lyckas du med fjäderborstgräset:

  • Vid plantering i rabatt ska jorden vara näringsrik, fuktighetshållande men väldränerad
  • Planteras på solig, varm och vindskyddad läge.
  • Vattna regelbundet i kruka, men låt jorden torkar upp mellan vattningarna.

 

Kopparstarr, Carex buchananii

Kopparstarren är ett tjusigt perent gräs som har kopparbruna gracila upprättväxande strån. Gräset blir ca 50 cm högt och trivs bäst i fullt solsken och under torrare förhållanden. Undvik blöta rötter på vintern!

Perfekt för samplantering i stora krukor och urnor men även vacker i rabatter. Den kopparbruna nyansen kontrasterar fint till många olika färger och gör det enkelt att använda. Speciellt vacker är kopparstarren tillsammans med perenner och sommarblommor i vinröda och blå nyanser. Även mot gula och orange toner gör den sig bra.

Kopparstarren betraktas visserligen som ett flerårigt gräs, men det är det främst i de sydligare delarna av Sverige som det överlever vintrarna.

Carex comans ’Amazon Mist’

Froststarren är ett gräs med härlig silvergrön färg som blir ca 30 cm högt. Det är ett flerårigt gräs men bör täckas vintertid. Froststarren trivs bäst i soligt till halvskuggigt läge och gör sig bra både i samplanteringar och som solitär.

Bronsstarr, Carex comans ’Bronsform’               

Bronsstarren är perenn med vackert bronsfärgade strån som blir ca 30 cm hög. Precis som froststarren trivs den bäst i soligt till halvskuggigt läge och gör sig bra både i samplanteringar och som solitär. Hela vintern bjuder den på sin härliga färg.                                                                                                                                     

Japansk starr, Carex morrowii ’Ice Dance’, ’Silver Sceptre’                      

Ett friskt gräs med breda ljusgröna blad med vit kant. Blir 30-40 cm högt. Japansk starr trivs i halvskugga, men tål också att placeras i skugga. Mycket användbart gräs som ger liv med sina tvåfärgade blad. Fin både i rabatten och i kruka och utmärkt som vintergrön marktäckare.  

Blåsvingel, Festuca glauca ’Elijah Blue’ och ’Festina’

Blåsvingel är ett härliga fleråriga gräs med stickigt utseenden! Färgen är blå- till stålgrå och höjden ca 25 cm. Med vippor blir höjden knappt det dubbla.

Blåsvingel vill ha full i sol och torra magra jordar för att trivas. De ser ut som små tuvor och de är snygga om de får stå för sig själva eller tillsammans med andra i en kruka. Passar också fint i stenparti.

Glansmiskantus, Miscanthus sinensis ’Strictus’                      

Miskantus är ett bra val om man vill ha ett pampigt gräs som ger liv åt trädgården året om. Glansmiskantus ’Strictus’ är ett härligt gräs som blir 1,5 m högt med långa överhängande blad som är tvärrandigt i gult och grönt. Gräset kallas också zebragräs eftersom det liknar zebrans teckning.  När de eleganta blomvipporna slagit ut blir gräset ca 1,8 m högt.

Trivs i sol-halvskugga och passar både solitärt planterat eller tillsammans med andra prydnadsväxter. Det är fint tillsammans med gulblommiga växter som tar upp de gula tonerna i gräset.

Jungfruhirs, Panicum virgatum ’Heavy Metal’

Ett dekorativt och luftigt gråblått gräs som får skira vippor på stänglar i augusti. Utan vippor blir det ca 1 meter högt och med vippor ytterligare 30 cm. Jungfruhirs trivs i sol till halvskugga i väldränerad, gärna något fuktig jord. Gräset bildar stora ruggar och passar fint både som solitär och att blanda med perenner och sommarblommor. Det är ett flerårigt gräs.                                              

Tofsäxing, Koeleria glauca ’Coolio’                                                                                                          

Ett alternativ för dig som inte har tid att vattna!

Tofsäxing är ett tåligt och robust gräs med dekorativt, blågrått bladverk och luftiga, silvergröna vippor i axform. Höjd 20 - 40 cm. Trivs på solig plats i väldränerad och mager jord. Passar bra som kontrastväxt i rabatter och krukor. Är perfekt i stenpartier och kan också planteras i kruka ihop med andra torktåliga växter. 

Pärlhirs, Pennisetum glacum ’Jester’, ’Purple Baron’, ’Purple Majesty’

Pärlhirs är dekorativa, ettåriga prydnadsgräs som kan riktigt höga. Sorten ’Purple Majesty’ blir ståtliga 120-150 cm högt och svajar vackert över rabattens andra växter. Blomkolven blir ca 30 cm lång. Växten är först grön men ändrar färg och blir mörkt rödviolett. Är vacker både i rabatten, stenpartiet eller som solitär i kruka.

Sorterna ’Jester’ och ’Purple Baron’ blir lägre, 50-70 cm.

Pärlhirs vill ha ett soligt och varmt läge för att utvecklas. Jorden bör vara fuktighetshållande och i kruka bör den vattnas regelbundet.

Svansfjädergräs, Stipa tennuissima ’Pony Tails’

Ett användbart gräs med graciöst växtsätt och vackra plymer. Blir 30 cm högt och sedan ytterligare 10 cm med plymer. Svansfjädergräset har en frisk grön färg. Det mjukar upp och när borsten leker i vinden är det fantastiskt vackert.  Trivs i halvskuggiga till skuggiga lägen i väldränerad jord. Räknas som perenn, men är svår att övervintra.

Fasanfjädergräs, Stipa arundinacea ’Sirocco’

Ett underbart gräs som bidrar med de för gräs ganska ovanliga tonerna rosa och koppar i kombination. Fasanfjädergräs trivs i fullt solsken och ju soligare och varmare desto mer framhävs de rosa tonerna. Gräset blir 50 cm högt och passar perfekt till samplantering i krukor och kärl.                                                                                                                                 

Carex howardii  ’Phoenix Green'                                                        

Ett härligt fluffigt gräs med underbar blomning. Färgen på gräset är grönt och vipporna ser ut som små moln ovanför. De är särskilt vackra när solen lyser på dem bakifrån.

Sorten trivs i full sol i lätt till måttligt bördiga men väldränerade jordar. Passar i såväl kruka som i rabatten. Blommorna är också användbara till snitt eller torkade blomsterarrangemang.

Sorten får hos oss betraktas som ettårig.

 

 

 

 

                                                         

 

 

 

 

 

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300