Gå direkt till innehåll
Prinsesspelargonen Estelle en tidig sort med härliga attribut. Foto: Annika Christensen
Prinsesspelargonen Estelle en tidig sort med härliga attribut. Foto: Annika Christensen

Pressmeddelande -

Prinsesspelargonen Estelle och andra tidiga pelargoner

 När frostrisken är över kan man flytta ut Estelle i trädgården eller på balkongen. Foto: Hörnhems

Blombladen går i nyanser av lingon med mjölk. Foto: Lina Arvidsson

Pelargoner trivs bra i lerkrukor som andas.  Foto: Lina Arvidsson

Frank Headley, en dekorativ brokbladig pelargon. Foto HörnhemsEn tidig doftpelargon skapar fin stämning i köket. Foto: Pelargonium
for Europe


Doktor Westerlunds blomma sprider en härlig atmosfär i sovrummet tillsammans med andra krukväxtkompisar. Foto: Lina Arvidsson

Blomsterboosta köksfönstret med prinsesspelargonen Estelle och andra tidiga pelargoner!

Lite kunglig glans hemma på fönsterbrädan är trevligt så här på vårkanten! Pelargonen Estelle i ljuva pasteller är framtagen av de svenska odlarna Hörnhems i Kristianstad och har fått sitt namn efter prinsessan och började säljas i samband med hennes födelsedag. De söta små rosa knopparna slår ut och blommar i toner av mjölk och lingon. Floret liknar körsbärs- och mandelträdens sagolika blommor och för tankarna till soliga dagar med ljumma vindar och en kopp kaffe på trappen. Estelle har även dekorativa blad och ett buskigt och friskt växtsätt. En pelargon som dessutom är tålig för väder och vind.

Även om Estelle är en tidig sort fortsätter hon att blomma om man gödselvattnar regelbundet och nyper bort vissna blommor. Estelle trivs också utomhus när frostrisken är över. Håll koll på rötterna och plantera gärna om när de börjar trängas i krukan. Välj en rejäl kruka så att rötterna kan utvecklas och frodas. I en för liten kruka torkar plantan ut fort. Använd gärna en planteringsjord av hög kvalitet, det finns till och med jord som är framtagna för pelargoner!

Fler svenskodlade sorter som passar extra bra tidigt på fönsterbrädan är:

Frank Headley och Madame Salleron är två brokbladiga pelargoner med mycket dekorativa bladverk vilket gör att man gärna har dem i fönsterkarmen även innan de blommar. Frank Headley har aprikosa blommor och Madame Salleron små, rosa.

Doftpelargonen Doktor Westerlunds blomma är mångas favorit! Kanske för att den är tålig och har ett vackert bladverk som doftar gott vid beröring!

En annan fin pelargon vi gärna rekommenderar är den engelska pelargonen Elegance Jeanette, med tvåfärgade blommor i olika nyanser av rosa och lila.

Två andra fina tips på pelargoner är:

Moonlight Guido – är en färgstark pelargon med vackra, mörka blomstjälkar.

Classic Candy Rose With Blotch, rosa blommor med sting och med ett ljust öga i mitten.

Mer om pelargoner

Zonalpelargon: Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon. De passar bäst för placering på fönsterbrädan, i uterum och växthus samt ute, helst skyddade mot regn.

Hängpelargon: Hängpelargon har ett hängande växtsätt och passar till amplar, krukor och balkonglådor utomhus. Klarar regn bra, men passar inte att använda inne.

Interspecifika: Interspecifika är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon. De kan användas både till balkonglådor, krukor och i rabatter och blommar oavsett om sommaren är solig och varm eller regnig och kall. Lämpar sig bäst utomhus.

Brokbladiga sorter: Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull och kan användas både ute och inne.

Engelsk pelargon: Tidig pelargon som passar inne på fönsterbrädan redan i februari. Kan flyttas ut när risken för frost är över.

Doftpelargoner: Pelargoner med blad som doftar ljuvligt, använd både ute och inne.

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300