Gå direkt till innehåll
Vårflirtsortimenet är ett premiumsortiment av vårblommor som är perfekta att kombinera med penséer och lökväxter.  Foto: Lina Arvidsson
Vårflirtsortimenet är ett premiumsortiment av vårblommor som är perfekta att kombinera med penséer och lökväxter. Foto: Lina Arvidsson

Pressmeddelande -

Plantera för vårglädje

När solen värmer, fåglarna kvittrar och dagarna blir allt ljusare är det härligt att komma ut och vårpyssla. En kruka på balkongen, utanför entrén eller på altanen med vårens växter lyser upp. Tidigt på våren är det viktigt att välja tåliga växter som klarar några minusgrader. Penséer och olika vårblommande lökväxter är favoriter som finns i mängder av färger. Som ett ypperligt komplement till dem finns vårflirtsortimentet.

Vårflirtsortimenet är ett premiumsortiment av vårblommor som är perfekta att kombinera med penséer och lökväxter. Idén är att erbjuda en färdigkomponerad mix av växter som passar fint ihop både färg- och växtmässigt. Växterna säljs vanligtvis styckvis i blandande brätten så att kunden själv kan välja de växter hon eller han önskar.

Vårflirtsortimenet består främst av olika perenna växter, både sådana som bjuder på tidig vårblomning och de som främst används för bladverkens skull. Växter som ingår kan variera men ofta finns gyllenlack, olika prydnadsgräs, alunrot, lungört, förgätmigej, fylldblommiga vivor, atlaskrage och spetsmössa med i blandningarna.

Flera av växterna kan efter blomning planteras ut i rabatten. Vissa växter kan vara känsliga, men i ett varmt och väldränerat läge kan det ändå fungera. Alunrot och perenna gräs är relativt säkra kort i stora delar av Sverige så länge det är väldränerat.


Gyllenlack är inte helt olik rapsen som växter på våra åkrar, men den finns i många fler färger. Doften är söt och den lyser upp på våren när inte så mycket annat har börjat att blomma. Foto: Lina Arvidsson

En av karaktärsväxterna i vårflirtsortimenet är gyllenlack, som blommar rikligt från tidig vår till långt in på hösten. I de södra delarna av Sverige är den perenn. Gyllenlack tillhör kålväxterna och är inte helt olik rapsen. Skillnaden består främst i att gyllenlack finns i en uppsjö av härliga färgnyanser; blått, lila, purpur, orange, rött och så naturligtvis gult. Blommorna är enkla eller fyllda och doftar gott. Växtsättet är robust och ger en fin stomme till samplanteringar.

Skötsel: vattna såväl penséer, lökblommor och växterna i vårflirtsortimentet regelbundet med svag näringslösning så håller de sig fina länge.

Planteringstips:


Bor du i stan utan vare sig trädgård eller balkong är en kruka utanför porten välkomnande. Foto: Lina Arvidsson



Gyllenlack, atlaskrage och alunrot fungerar fint på en balkong i skyddat läge. Foto: Lina Arvidsson



Flera krukor som står tillsammans skapar känslan av en rabatt. Foto: Lina Arvidsson



Det finns inga rätt eller fel – blanda växter och färger som du tycker om. Foto: Lina Arvidsson

Fler tips och idéer hittar du på Blomsterfrämjandets hemsida.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden