Gå direkt till innehåll
En patinerad kruka blir tillsammans med en pelargon en vacker skulptur. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargoner for Europe
En patinerad kruka blir tillsammans med en pelargon en vacker skulptur. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargoner for Europe

Pressmeddelande -

Pelargoner - perfekt imperfekta

En av de skönaste stilarna man kan skapa på uteplatsen är den opretentiösa och avslappnade. En stil som känns personlig och kreativ och skapar en välkomnade plats där man trivs och vill vara. Perfekt imperfekt-stilen kan man skapa med hjälp av saker med patina men också med växter som fått växa ur sin perfekta form den hade när den köptes in i blomsterbutiken. De olika pelargonsorterna har alla sina speciella egenskaper gällande växtsättet. Vill man ha pelargoner som ger ett otämjt intryck ska man välja doftpelargoner som breder ut sig villigt åt olika håll.

Rost och pelargoner, vackra kontraster. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Hittar du några gamla spadar på loppis? Perfekt! då kan du hänga upp dessa också tillsammans med några krukor med pelargoner. Kontrasten mellan ljuva blommor och rost är helt rätt när man vill skapa i den här stilen.

Vackert uppåt väggarna. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Vertikala visioner - Använd din fantasi när det är dags för pelargonplanteringen. Använd till exempel en bit av ett staket och fäst i väggen. Mot staketet kan du hänga upp dina krukor eller amplar. Med gamla ståltrådsgalgar kan du göra en upphängningsanordning genom att klippa av galgen på mitten (där man på gagen kan hänga byxor) och räta ut trådarna. Sedan trär man dem genom krukans hål i botten. Böj upp tråden längs ytterkanten på krukan på två ställen och knipsa av dem med tång om de är för långa. Det lättaste är att använda flätade korgar som man lätt kan trä en krok eller ståltråd genom för att sedan hänga upp.

Få liv på terrassen eller balkongen med hängande växter. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Har du tråkiga och kala väggar på balkongen eller uteplatsen? Gör de mer levande med hängande växter. Hänger man krukorna nära väggen bör man tänka på krukans material. Ler- eller porslinskrukor kan lätt slås sönder mot väggen om det blåser kraftigt medan flätade krukor i naturmaterial varken går sönder eller skadar väggen.

Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Släng inte dina gamla krukor. Skavda och skamfilade krukor kanske till och med flagnade färg passar fint till blommande pelargoner.

Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Gör ett iögonfallande stilleben på uteplatsen med återvunna pinaler. Stapla gärna på höjden och mixa stilar. Tips! När du väljer plats till din pelargoninstallation tänk på att pelargoner vill ha mycket solljus och värme för att utvecklas optimalt och blomma hela sommaren!

Pelargonium for Europe är ett marknadsföringsinitiativ av de europeiska pelargonodlarna Dümmen Orange, Elsner PAC, Florensis / P. van der Haak Handelskwekerij, Selecta One och Syngenta Flowers. Initiativet grundades 2016 med syfte att långsiktigt främja och säkra försäljningen av pelargon i Europa. Kampanjen pågår nu i 22 länder. I Bulgarien, Kroatien, Rumänien, Slovakien, Tjeckien och Ungern har marknadsföringsåtgärderna fått stöd av EU sedan 2023 som en del av kampanjen "Stars Unite a Europe in Bloom".

Presskontakt

Pelargonium for Eurpe Europa presstjänst samt Blomsterfrämjandet ulrika@blomsterframjandet.se och malin@blomsterframjandet.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300