Gå direkt till innehåll
Trädgårdsmästare Henrik Jönsson tipsar om hur du får egen färskpotatis och jordgubbar till midsommar.
Trädgårdsmästare Henrik Jönsson tipsar om hur du får egen färskpotatis och jordgubbar till midsommar.

Pressmeddelande -

Odla dina midsommardrömmar


Drömmer du om en midsommar med egenodlade potatisar och jordgubbar? Gräslök som du klipper direkt från trädgårdslandet och att kunna bjuda på egenkryddad snaps?

Då är det hög tid att börja förberedelserna nu!

Trädgårdsmästare Henrik Jönsson delar med sig av sina tips:

Potatis

Potatis kan odlas i trädgårdslandet, i pallkragar, hinkar eller annan behållare som du har hemma. I en hink eller i en pallkrage blir jorden snabbare varm än i trädgårdslandet, vilket gör att potatisarna blir klara för skörd tidigare.

Ett annat sätt att påskynda skörden är att förgro potatisarna. Det gör du genom att lägga potatisarna på en bricka eller i en låda med lite fuktig jord i botten, och ställa dem ljust och svalt 3-4 veckor. Då utvecklas groddar och rötter.

För dig som inte har plats, tid eller lust att själv förgro dina potatisar och ändå vill vara säker på att ha färskpotatis till midsommar kan du istället starta med trädgårdsmästare Henriks potatisplantor. De är förgrodda och har både groddar och rötter. De är odlade i brätten och det finns ett tiotal olika sorter att välja bland olika sorter, vilket gör att du kan variera vilka sorter du vill använda.

Plantera potatisplantorna nu och du har färskpotatis till midsommar! Foto: Erika Wallin

Jordgubbar

Jordgubbar fungerar utmärkt både att plantera direkt i trädgårdslandet och i pallkragar. Även en rejäl balkonglåda och stora urnor går bra.

Välj ett soligt, lugnt och varmt läge för rikligast skörd. Radavståndet bör vara 50-60 cm och räkna med 25 cm mellan plantorna. Plantera grunt och sätt plantorna på samma djup som de har stått i krukan. Det är viktigt att jorden inte täcker över den centrala delen på plantan. Se till att marken är fri från ogräs och grundgödsla gärna vid plantering. Det går även bra att gödsla plantorna senare, men då är det lätt att det glöms bort.

För att vara säker på skörd till midsommar kan det vara bra att välja en tidig sort, som tex. Flair, Honeoye och Rumba. Foto: Annika Christensen

Kryddväxter

Gräslök till sillen är en favorit och många tycker även att det är festligt att smaksätta sin egen snaps.

Det är en speciell känsla att skörda sina egen kryddor och det är inte bara en myt att egenodlade kryddor faktiskt smakar bättre. Det beror dels på att de är så färska och kan skördas direkt innan användning, dels att de växer långsammare vilket gör att de hinner utveckla en rikare smak.

Gräslök är både lättodlad och tacksam då den överlever år efter år. En annan gräslök som man med fördel kan testa är den kinesiska gräslöken. Den är också flerårig, men har platta grova blad med smak av vitlök och vackert vita blommar. 

Att krydda sin egen snaps kan också vara ett roligt experiment. Exempel på kryddor som kan användas till midsommarsnapsen är malört, dill, rosmarin och kummin. Eller varför inte smultron och fläder? Endast fantasin sätter gränserna (men se till att det du kryddar med inte är giftigt!)

Lycka till med dina midsommarförberedelser! 


Egenodlade kryddväxter smakar allra mest och bäst! Foto: Lena Grenefeldt

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300

Relaterat innehåll