Gå direkt till innehåll
Nyhetsspaning  – ett axplock av säsongens nyheter!

Pressmeddelande -

Nyhetsspaning – ett axplock av säsongens nyheter!

Framför oss har vi en härlig växtsäsong full av färger och blomsterprakt. Det finns en mängd nya spännande sorter på marknaden och Blomsterfrämjandet kommer i ett par PM framöver att presentera ett urval av alla nyheter och ge lite inspiration om hur de kan användas.  Först ut är ett antal utplanteringsväxter för sommarens krukor, amplar och balkonglådor.

Småpetunia 'Pomegranate Punch' och 'Hot Pink', Calibrachoa Superbells-serien

Den småblommiga petuniaserien Superbells har fått tre härliga tillskott i ovanliga färger. ’Pomegranate Punsch’ har ett vackert mörkt öga och djupt röd färg, ’Hot Pink’ en ren och klar rosa ton och ’Banana Chocolate’ ett varmt brunt öga som omges av gula toner. Alla tre sorterna är mycket enhetliga och passar utmärkt att använda både solitärt och i samplanteringar. Allra bäst utvecklas de om de placeras på en solig plats i väldränerad jord.

Petunia ’Cappuccino’, Petunia x hybrida Viva-serien 'Cappuccino'

Petunia Viva är serien med de unika färgerna och vår favorit är den läckert tvåfärgade ’Cappuccino’. Namnet säger egentligen allt om hur blomman ser ut, som en kopp kaffe med skummande mjölk i.

Eftersom sorten har ett så speciellt utseende gör den sig väldigt bra solitärt. Precis som övriga andra petunior trivs sorten på en solig plats och planterad i väldränerad jord. Placera den gärna i en mörkbrun kruka som tar upp tonen i blommans öga.

Hängande lejongap, Antirrhinum majus Candy Showers-serien, mixade färger

Lejongap har vanligtvis en upprätt blomspira som är full av öppna blommor. Alla sorterna i Candy Showers-serien har istället hängande blomställningar vilket gör dem perfekta för amplar och balkonglådor. Stjälkarna är starka, formbara och tåliga. Blomningen är riklig under perioden juni till september och genom att klippa bort avblommade stänglar genereras fler blomspiror. Candy Showers finns i gula, rosa, röda, orange och purpurfärgade toner.

Lejongap kräver växtplatser med mycket ljus, gärna i full sol för bästa utvecklingen. Planteras i väldränerade jordar.

Trädgårdsverbena Glandularia x hybrida Vidi Vici-serien 'Purple'

Det här är en ny serie i trädgårdsverbenasortimentet som passar utmärkt för svenska lynniga vårar. Sorterna i Vidi Vici-serien är ovanliga på så sätt att de är mycket köldtåliga. De är därför perfekta för den som vill få ut sina sommarblommor tidigt och i lägen där sena nattfroster är ett dilemma. Förutom att klara någon minusgrad bra uppges de också vara okänsliga för gråmögel.  Riktiga tuffingar för trädgårdens urnor och krukor! Vidi Vici-serien innehåller tre färger; rosa, lila och vitt.

Trädgårdsverbenan vill stå på en ljus plats, de flesta väderstreck går bra.


Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300