Följ Blomsterfrämjandet

Nu sträcker vi ut svärmors tunga!

Pressmeddelande   •   Dec 15, 2010 15:00 CET

Efter jul gapar många fönsterkarmar tomma efter den fantastiska blomfrossa som pågått i december. Men det finns hopp och det i form av tåliga gröna växter som klarar tuffa förhållanden.


Svärmors tunga, Sansevieria trifasciata, har ett litet ovanligt svenskt namn och varför blanda in svärmor?  Som krukväxt är plantorna tåliga och har man inte upptäckt alla sorter med dess vackra bladteckningar är det hög tid.  Gemensamt för alla sorterna är de svärdsliknande bladen som liksom skjuter upp ur krukan.


Sorten ’Moonshine’ har skimrande, breda grågröna blad och gör sig väldigt bra som kontrastväxt. Mer färgrika blad har ’Superba’, här är de strutformade bladen vackert gulbandade och sorten är något knubbigare än många andra sorter.  ’Laurentii’ har mörkgröna blad med ljusa, nästan vitaktigt gröna tvärband.


Trots att svärmors tunga oftast räknas som grön växt är det inte helt ovanligt att de blommar. Blomstänglar kommer ur bladrosetterna och blommorna, som doftar, är gröngula eller grönvita beroende på sort.


Det är enkelt att ha och göra med svärmors tunga. De kan stå placerade i halvskugga men även på ljusa växtplatser och de tål sol. Bladfärgerna blir vackrast och intensivast om plantorna placeras ljust. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och näring tillsätts i vattnet en gång i månaden under tiden april till september.  Den torra inomhusluften som våra bostäder har vintertid är inga problem för svärmors tunga. Här slipper vi bruna bladkanter och intorkade bladspetsar till följd av den torra luften.  Den enda nackdelen, men den är inte stor, är att svärmors tunga inte trivs i temperaturer under 14 grader. Viktigt att lyfta bort plantorna från fönsterkarmen när vi luftar under den kalla årstiden.


Plantera gärna ihop några plantor i ett större kärl för att få en masseffekt, gruppera olika sorter tillsammans och då i höga cylindriska krukor för att förstärka den vackra bladformen hos svärmors tunga eller använd silvriga ytterkrukor som förstärker de silvergrå nyanserna i bladen.

För publicering i januari, februari

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.