Gå direkt till innehåll
Doftpelargoner har ett extraordinärt värde i såväl växtsätt som arom. De har dekorativa blad och blommorna är diskreta på ett tilltalande sätt. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe
Doftpelargoner har ett extraordinärt värde i såväl växtsätt som arom. De har dekorativa blad och blommorna är diskreta på ett tilltalande sätt. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Pressmeddelande -

Njut av tidiga pelargoner på fönsterbrädan redan nu

Snart är det dags - att presentera Årets Pelargon 2024. Närmare bestämt den 21 mars och under tiden passar vi på att njuta av de tidiga sorterna. Bland tidiga pelargonsorter tillhör bland annat de engelska pelargonerna som utmärker sig genom sina ofta flerfärgade blommor och sitt annorlunda bladverk. Blommorna kan variera i storlek liksom bladen. Doftpelargoner är även de tidiga och bjuder på ett helt annat uttryck med sitt otämjda växtsätt och sin diskreta blomning, en doftande krukväxt med härlig karaktär.

Även zonalpelargoner brukar man hitta tidigt i trädgårdsbutikerna. För att få trädgårdskänsla inne, plantera i terrakotta kruka med patina. Zonalpelargonerna kan gärna flytta ut på försommaren, men gärna under tak då de inte är så förtjusta i regn. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Engelska pelargoner kan ha ett näpet uttryck. Särskilt i början av säsongen när plantorna inte hunnit bli så stora, passar de fint i mindre krukor. Då kan man med fördel placera dem på ett bord, eller varför inte i en dukning. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe.

Engelsk pelargon med pyttesmå, mörkt gröna blad, en vacker kontrast till de korallfärgade blommorna. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe.Pelargonen i allmänhet är en lättskött krukväxt. De tål torka en tid och kräver inte så mycket för att blomma hela långa sommaren. Plantera dem i vanlig planteringsjord och låt jorden torka upp mellan vattningarna. Vattna gärna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle och klipp av vissna blommor så att ny knoppsättning främjas. Vill du att din pelargon ska bli riktigt stor? plantera då om den i en större kruka med mer jord när rötterna börjar trängas i krukan. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Det är roligt att inreda med växter. Leta efter såväl växtkompisar som olika kärl som passar till dina pelargoner. Här matchar man de röda tonerna i den engelska pelargonen med palettbladens mörkt röda, nästan bruna blad och förstärker den mustiga känslan med krukor och kärl i passande nyanser. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe

Lek med färger och höjder. Ett annat sätt att inreda med pelargoner och skapa liv på fönsterbrädan är att mixa färger på blommorna och plantera i krukor med olika höjd. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe.

Vill du få ditt arbetsrum att kännas mer levande och tillföra härlig energi? Då är de engelska pelargonerna ett bra val. Välj mellan olika färger och storlekar på såväl blommor som blad. Foto: Blomsterfrämjandet/Pelargonium for Europe.'Frank Headley' är en solälskande zonalpelargon. De dekorativa bladen och de korallfärgade blommorna är en "perfect match" för alla som letar efter krukväxter med personlighet. En pelargon utöver det vanliga som drar blickarna till sig. 'Frank Headley' som finns tidigt i plantbutikerna vill gärna flytta ut på terrassen när sommaren har anlänt. Tycker man om brokbladiga pelargoner vill vi även tipsa om ´Madame Salleron´ som blommar i rosa. Foto: Blomsterfrämjandet

Calliope L ´Soft Coral´ har vackert korallfärgade blommor som blir betydligt större än blommorna på en normal zonalpelargon. Det kraftiga och klotrunda växtsättet bildar stora buskar fyllda med uppstickande blomställningar. ´Soft Coral´ utnämndes, på grund av sina spektakulära egenskaper, till Årets Pelargon 2022. Foto:Blomsterfrämjandet/Linda Lomelino

Pelargonen ´Estelle´ i ljuva pasteller är framtagen av svenska odlare och namngiven efter vår prinsessa. De söta, små, rosa knopparna slår ut och blommar i toner av mjölk och lingon. ´Estelle´ har även dekorativa blad och ett buskigt och friskt växtsätt. En pelargon som dessutom är tålig för väder och vind. Även om ´Estelle´ är en tidig sort fortsätter hon att blomma utomhus på sommaren, om man gödselvattnar regelbundet och avlägsnar vissna blommor. Foto: Blomsterfrämjandet/Lina ArvidssonFler svenskodlade sorter som passar extra bra tidigt på fönsterbrädan är:

Doftpelargonen Dr Westerlunds lomma är mångas favorit! Kanske för att den är tålig och har ett vackert bladverk som doftar gott vid beröring. Den här pelargonens heter egentligen Pelargonium Doftpelargon-Gruppen ´Graveolens`.

En annan fin pelargon vi gärna rekommenderar är den engelska pelargonen ´Elegance Jeanette´, med tvåfärgade blommor i olika nyanser av rosa och lila.

Mer om pelargoner

Zonalpelargon: Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon. De passar bäst för placering på fönsterbrädan, i uterum och växthus samt ute, helst skyddade mot regn.

Hängpelargon: Hängpelargon har ett hängande växtsätt och passar till amplar, krukor och balkonglådor utomhus. Klarar regn bra, trivs inte inomhus.

Interspecifika: Interspecifika är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon. De kan användas både till balkonglådor, krukor och i rabatter och blommar oavsett om sommaren är solig och varm eller regnig och kall. Lämpar sig bäst utomhus.

Brokbladiga sorter: Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull och kan användas både ute och inne.

Engelsk pelargon: Tidig pelargon som passar inne på fönsterbrädan redan i februari. Kan flyttas ut när risken för frost är över.

Doftpelargoner: Pelargoner med blad som doftar ljuvligt, kan användas både ute och inne.

Relaterade länkar

Ämnen


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300