Gå direkt till innehåll
Nationaldagsampel 2010

Pressmeddelande -

Nationaldagsampel 2010

I år finns det extra bra anledningar till att skaffa en ampel i färgerna blått och gult. Vi brukar här pusha för vår nationaldag men blått och gult hör även ihop med midsommar och i år får vi även ett kungligt bröllop där emellan att uppmärksamma.

Ampelns blå växt representeras av hängverbena, Glandularia Temari-Serien, som får vackert blå blomhuvuden som sitter på rankor tillsammans med gröna, lätt sträva blad. Det gula får vi ifrån ampelskärans, Bidens aurea, rikliga mängder av blommor. Både hängverbena och ampelskära är växter som blir stora så här krävs en rejäl ampel för att prakten ska bli optimal.

Plantera växterna i en välgödslad planteringsjord av bra kvalité och fortsätt sedan att näringsvattna säsongen ut.

Ampelskäran trivs i både sol och halvskugga och vill ha rikligt med vatten. Finns sorter som kan få upp till 50 cm långa rankor, men det finns även kompaktare varianter.

Den gula blomman består av en samling ståndare och pistiller som omges av fem varmt gula kronblad. Bladverket är friskt grönt med djupt flikiga blad. Ampelskäran har ett långt prydnadsvärde då den blommar långt fram på hösten.

Precis på samma krav som ampelskäran har hängverbenan för att trivas. Detta gör just denna kombination oslagbar och vi kan fira våra högtider i sällskap av en blå/gul följeslagare.

För publicering till nationaldagen 2010.

Ämnen

Kontakter

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet och Tulpankampanjen 073-6585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Tulpankampanjen 0708-69 05 67 Tulpanguiden
Ulrika Grönlund

Ulrika Grönlund

Presskontakt Projektledare Blomsterfrämjandet 073-9148300