Följ Blomsterfrämjandet

Månadens blomma - oktober 2011

Pressmeddelande   •   Aug 29, 2011 09:00 CEST

När naturen förbereder sig för vintervilan är det i krukor och kärl vi kan skapa förnyelse. Prydnadskål är perfekt så här års. Det är så fiffigt ordnat att bladens färg bara blir vackrare av kyla. Månadens andra blomma är orange krysantemum som höjer mysfaktorn inomhus men som också kan stå i kruka ute på trappan eller altanen.

Prydnadskål, Brassica oleracea, har på senare år seglat upp som en av höstens riktiga höjdare. Både färg och form är tilltalande. Bladens rosa, gröna och vita kulörer blir starkare ju kallare det är. En kylig och fuktig oktobermorgon ligger vattendroppar och blän ker på de krispiga bladen. Formen är mjuk och rund vilket gör prydnadskålen till en vacker utfyllnad bland ljung, minigranar och silverek. Planteras de för sig är det många som gäller. Blanda färger eller välj samma nyans, plantera tätt, tätt i större krukor, kärl eller lådor och du har ett riktigt snyggt och hållbart arrangemang.

Prydnadskål ställer ytterst få krav på tillvaron. Kan stå i alla väderstreck och kräver ingen extra näring.

Krysantemum har många användningsområden tack vare att de olika färgerna på blomman ger så olika intryck. På hösten när naturens färger är sprakande gula, röda och orange är det självklara valet en orange krysantemum. Plantan är kompakt och frodig och blommorna fylliga och varma i färgen. Vad kan passa bättre inomhus i skenet från stearinljus och tänd brasa? Ute på trappan harmonierar de fint med omgivande natur och låter sig gärna planteras tillsammans med prydnadskål i vitgröna nyanser.

Det är viktigt att välja en krysantemum med många knoppar som tydligt visar färg och är på väg att slå ut.

För publicering i oktober månad

Se bifogat dokument för mer information

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.