Gå direkt till innehåll
Månadens blomma – mars 2012

Pressmeddelande -

Månadens blomma – mars 2012

Nu kommer ljuset åter och det är dags att bjuda in våren! Till månadens blommor i mars 2012 har vi valt två växter i härliga färger – cineraria som bjuder på överdådig blomning och tusensköna som ger skönaste vårkänslorna.

Cineraria

Cineraria heter på latin Pericallis. Namnet kommer från grekiskans perikaller som betyder mycket vacker.

Cinerarian har en intensiv blomning med massor av prästkragelika blommor i olika nyanser av blått, lila, rött, rosa, vitt eller tvåfärgat. Cinerarian är en utpräglad säsongsväxt som blommar intensivt under en begränsad period. Cineraria hittar du därför i butikerna främst under senvintern och våren.

Eftersom cinerarian blommar så intensivt bör den ställas mitt på bordet eller på något annat ställe där den garanterat får uppmärksamhet. Njut av den så länge den varar och släng den sedan med gott samvete i komposten.  För att den ska hålla sig fin längre undvik att ställa den ovanför element, där det blir alldeles för varmt och torrt, och håll dessutom jorden fuktig.

Använd cineraria när du vill pigga upp hemmet och ge det en extra färgklick! Det är också fint att ställa ett par cinerarior i olika nyanser tillsammans, så blir färgeffekten än större.

Tusensköna

Ett underbart sätt att tjuvstarta våren är att plocka in vårblommor och njuta av dem inomhus när det fortfarande är för kallt utomhus. Tusenskönan, Bellis perennis, är vi vana att se i gräsmattan där den pryder gräset med sina vita små blommor, men den fungerar också utmärkt inomhus. Tusenskönor för inomhusbruk är ofta förädlade och har större blommor än den vilda arten. Blommorna är fyllda och finns i olika färger från vitt och rosa till mörkrött.

Tusenskönan är perfekt att plantera tillsammans med andra vårblommande växter som t.ex. pärlhyacint, kungsängsliljor eller primula. Blanda en hel flock av dina favoriter i en stor vacker skål, i en låda, en korg eller varför inte en gammal burk? Ställ dem på en ljus plats och håll jorden fuktig. Nu är det bara att njuta av våren och känslan av trädgård, även om du är inomhus!

Som de flesta blommor håller sig tusenskönan bäst om den står relativt svalt. Grupper med olika vårblommande växter passar också perfekt att ställa i uterummet och efterhand som värmen kommer kan de flyttas ut för att förgylla entrén. För utomhusbruk är tusenskönorna fina att blanda med penséer, lökväxter och murgröna.

Genom att plantera ut dina tusenskönor och även andra vårblommande växter i trädgården när de blommat över, får du glädje av dem i många år framöver.

Månadens tips:

Ta in kvistar från trädgården och driv dem i blom. Forsythia, magnolia, vinbär och körsbär är tacksamma tidigt på säsongen.

Det är fortfarande tulpantid – så fortsätt njuta av härliga buketter!

När våren kommer är det dags att göra fint utanför entrén. Fyll en kruka med lökväxter, penseér och murgröna som alla tål ett par minusgrader.

 

 

 

Ämnen

Taggar


Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor.

Vår vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Presskontakt

Malin Hidesäter

Malin Hidesäter

Presskontakt Projektledare information, bilder 0736-585818
Erika Wallin

Erika Wallin

Presskontakt Projektledare Presstexter, hemsida 0708690567

Relaterat material